Ana SayfaRÖPORTAJRÖPORTAJ | Taksim’de Gazze için Vicdan Mahkemesi: “Devletler tarafından yalnız bırakılan Güney...

RÖPORTAJ | Taksim’de Gazze için Vicdan Mahkemesi: “Devletler tarafından yalnız bırakılan Güney Afrika’ ya, sivil toplum olarak destek vereceğiz”

Cumartesi günü İstanbul Taksim’de Gazze için Vicdan Mahkemesi toplanıyor. Hazırlanan iddianamenin okunacağı, Filistinli tanıkların dinleneceği mahkemede, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki Güney Afrika Heyeti’nden Khaled Al-Shouli, Filistinli Hukukçu Amjad Salfiti konuşacak. Mahkeme heyetinde yer alan ilahiyatçı yazar ve Filistin’e Özgürlük Platformu üyesi Fatma Akdokur Serbestiyet’e anlattı: “Güney Afrika'nın girişimini ne yazık ki siyasi iradeler, ülkeler desteklemedi. Ne yazık ki çok açık ve net bir Türkiye olarak masada yer alamadık. Siyasetin bıraktığı boşluğu biz sivil toplum olarak doldurmaya talip olduk.”

İzlemek için:

“Vicdan Mahkemesi’yle hem İsrail’e hem de ona bu desteği veren; sokakları milyonların doldurduğu bir tepkiye karşı kulaklarını sağır eden yönetimlere bir tepki de biz koymak istedik. Sadece Batılılar değil, Afrika’da, Ortadoğu’da, bütün İslam coğrafyası olarak bildiğimiz coğrafyalardaki o diktatöryal yönetimlerin hatalarına rağmen bu saldırı karşısında doğrudan ya da dolaylı desteklerinin de yargılanması gerektiğini düşünüyoruz.

Güney Afrika’nın girişimini ne yazık ki siyasi iradeler, ülkeler desteklemedi. Ne yazık ki çok açık ve net bir Türkiye olarak masada yer alamadık. Siyasetin bıraktığı boşluğu biz sivil toplum olarak doldurmaya talip olduk ve bu şekilde yola çıkmış bulunuyoruz. Vicdan Mahkemesi olarak Güney Afrika’nın resmen bir adalet arayışını, uluslararası hukuku, vicdanı harekete geçirme çabasına biz de sivil toplum olarak destek verecek bir yargılamayı yapmak istiyoruz. 

İsrail’in suçu ve bu suçun yanına kar kalmayacağını ve bir hesap sorulması gerektiğini sembolik de olsa göstermiş olacağız. Bütün dinleyicilerimizi orada buluşmaya davet ediyorum.

Vicdan Mahkemesi Cumartesi günü Taksim Hill Otel’de sabah 10.00’da başlayıp akşam 17.30’a kadar sürecek. İddia makamı ve altı kişilik bir heyetin başkanlık edeceği mahkemeye Türkiye’nin farklı şehirlerinden şahit ve dinleyiciler katılacak. En az beşer kişiden oluşan on beş farklı masanın raporlarını sunacağı Vicdan Mahkemesi heyetinde Melek Ulagay Taylan, Selim Deringil, Mehmet Ali Devecioğlu, Filiz Kerestecioğlu, Erdal Doğan ve Fatma Akdokur yer alıyor.

Vicdan Mahkemesi’nde  Uluslararası Adalet Divanı’ndaki Güney Afrika Heyeti’nden Khaled Al-Shouli, Filistinli Hukukçu Amjad Salfiti, Soykırımın Tanığı Dr. Ghassan Abu Sittah, Sandi Hilal ve Alessandro Petti, DAAR Kültürel Miras Araştırmaları: Filistin Göçmen Kampları, Jewish Voice for Peace de Filistin’in uğradığı soykırıma tanıklık etmek üzere bulunacak.

- Advertisment -