Kamu görevine ilk defa atanacaklar için güvenlik soruşturması veya arşiv taraması öngören “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi”nin Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında maddelere geçilmesi önceki gün muhalefet partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bugün (1 Nisan) saat 12.00’de Meclis Başkanlık Divanı’nı İçtüzüğün 13. maddesine dayanarak toplantıya davet etti. Bu madde, Genel Kuruldaki oylamalarda ve seçimlerde önemli bir yanlışlık olduğunun sonradan anlaşılması durumunda Meclis Başkanı’nın Başkanlık Divanı’nı toplayarak takip edilecek yolu kararlaştırmasını öngörüyor.
Muhalefet partilerinin Grup Başkanvekilleri bugün farklı saatlerde basın toplantısı düzenleyerek Meclis Başkanlık Divanı’nın toplantıya çağrılmasının İçtüzüğe aykırı olduğunu, oylamada bir yanlışlık olmadığını, oturumu yöneten Başkan ile kâtipler arasında oylama konusunda bir uyuşmazlık olmadığını ifade ettiler.
Meclis Başkanı Şentop ise yaptığı açıklamada “Tartışmaları manipülatif olarak görüyorum. Sorun olduğunu gördüğümde gereğini yaparım. Genel Kurul’da verilecek karara göre oylama tekrarlanacak. Genel Kurul ‘tekrarlansın’ derse tekrarlanır” diyerek oylamanın yeniden yapılmasına Genel Kurul’un karar vereceğini söyledi.
Ancak Meclis İçtüzüğü, Şentop’un iddialarının aksine hükümler içeriyor.
İçtüzüğün 81. maddesine göre, kanun teklifinin maddelerine geçilmesinin reddedilmesi, teklifin Genel Kurulca reddedilmesi anlamına geliyor. 76. maddeye göre de Meclis Genel Kurulu tarafından reddedilmiş olan kanun teklifleri, ret tarihinden itibaren tam bir yıl geçmedikçe aynı yasama dönemi içinde yeniden Meclis’e verilemiyor.
İçtüzükteki bu maddeler gereğince söz konusu kanun teklifinin 31 Mart 2022’ye kadar Meclis’e sunulmasına imkân yok.