Ana SayfaHaberlerGündemAnayasa değişikliği paketi şimdilik ‘aile’siz

Anayasa değişikliği paketi şimdilik ‘aile’siz

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AK Partili kurmayların hazırladığı, başörtüsüne anayasal güvence sağlayacak Anayasa değişikliği paketinde şimdilik “aile kavramı düzenlemesi”ne yer verilmediğini, bu konunun cumhurbaşkanının kararına bırakıldığını yazdı.

Abdulkadir Selvi bugün (10 Ekim), AK Partili kaynaklardan aldığı bilgilerle başörtüsüne anayasal güvence sağlayacak anayasa değişikliği paketi hakkında şunları yazdı:

Anayasa değişikliği teklifinde ne getiriliyor? Ona değineceğim. Ama bir nokta var ki çok önemli. İşte o konuda karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldı. Peki o konu ne?

Hatırlarsanız Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile konusunda da bir anayasa değişikliği yapılabileceğinin sinyalini vermişti. LGBT sapıklığının aileyi tehdit ettiği bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çıkışı çok önemli. Erdoğan, sadece başörtüsüyle ilgili düzenleme ile kalınmamasını istemiş, “Kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek, geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler yapalım” demişti.

Erdoğan’ın bu talimatı üzerine Anayasa’nın 41. Maddesi’nde yer alan “aile” tanımı üzerinde değişiklik yapılması gündeme geldi. Ancak aileyle ilgili düzenlemenin başörtüsü serbestisini güvence altına alacak anayasa değişikliği paketine eklenip eklenmemesinin kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldı. Erdoğan onay verirse başörtüsü düzenlemesi ile birlikte aileyle ilgili değişiklik de pakete eklenecek.

Başörtüsü düzenlemesi

Bu arada başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliğinin kapsamı netleşti. Anayasa’nın eşitlikle ilgili 10. Maddesi ile yüksek öğretimi düzenleyen 42. Maddesi’nin esas alındığı değişikliğe bir de kamuda çalışma boyutu eklendi. Böylece başörtüsüyle ilgili değişiklik Anayasa’nın 5 maddesini kapsayacak şekilde genişletildi.

1- Anayasa’nın 10 ve 13. Maddesi’ne göre “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda” olacak.

2- Anayasa’nın 42. Maddesi’ne göre, kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse eğitim ve öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemeyecek.

3- Anayasa’nın 49. Maddesi’nde yer alan çalışma hayatı ile 70’nci maddede düzenlenen kamu hizmetlerine girme hükümleri de değiştirilecek.

Düzenleme ile eğitim hayatı, kamu hizmetleri ve çalışma hayatında kimsenin başörtüsünden dolayı ayrımcılığa tabi tutulamayacağı anayasal güvence altına alınacak.

- Advertisment -