Ana SayfaHaberlerİYİ Parti'de yeni dönem: Müsavat Dervişoğlu genel başkan

İYİ Parti’de yeni dönem: Müsavat Dervişoğlu genel başkan

31 Mart yerel seçimlerinde istediği başarıyı yakalayamayan İYİ Parti seçimli olağanüstü kongresini Ankara'da ATO Kongre Salonu'nda yaptı. Kurultayda 4 isim İYİ Parti'de genel başkan olmak için yarıştı. Genel başkanlığa yeniden aday olmayan Meral Akşener partisine veda etti. Kurultayda genel başkanlık seçimini kazanan Müsavat Dervişoğlu oldu. Dervişoğlu, Akşener'in de desteklediği isimdi.

İYİ Parti, Meral Akşener’in görevi bıraktığını açıklamasının ardından bugün olağanüstü kurultayını yaptı. Dört adayın genel başkanlık için yarıştığı kurultaya dışarıdan izleyici alınmadı. Salonda sadece parti yöneticileri, delegeler ve basın mensupları bulundu.

Ankara’daki ATO Congresium’da yapılan kongrede, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Grup Başkanı Koray Aydın, Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ve Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz, genel başkanlık için yarıştı.

Adaylardan Dervişoğlu’nun girişi sırasında kürsüden “iyilerin umudu, birleştirici gücü Dervişoğlu” anonsu yapıldı. Dervişoğlu’nun hemen ardından Meral Akşener de salona geldi. Akşener, “Ezelden ebede liderimiz ve kurucu genel başkanımız” diye anons edildi.

Dervişoğlu’nun ardından adaylardan Tolga Akalın, “Bozkurt Tolga” sloganları eşliğinde salona girdi.

Salona destekçileriyle birlikte gelen ve salondan en çok alkışı alan Koray Aydın’ın girişi sırasında “İyi’ler kol kola Koray Aydın’la” sloganı atıldı.

Adaylardan Dervişoğlu, kürsüden mikrofonla uzun süre “İYİlerin umudu’ diye anons edilirken diğer adaylar Akalın ve Aydın’ın salona giriş yaptığı bilgisi verildi ve “Hoş geldiniz” denildi.

Akşener’in, eşi Tuncer Akşener ile Parti Genel Sekteteri Oktay Vural’ın arasına oturduğu görülürken, adaylar Dervişoğlu ve Aydın aynı sırada hemen yanında yer aldı. Tolga Akalın ise yine ön sıralarda ancak Akşener’e uzak bir noktada oturdu.

Tolga Akalın, Akşener’in ve diğer adayların bulunduğu sıraya davet edildi, ancak mevcut koltukta kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Kurultayın başlangıcında İYİ Parti’nin kuruluşunu anlatan bir video gösterildi. Akşener’in videoyu izlerken duygulandığı görüldü.

Video, Akşener görüntüleri ve “Bir gün gitsen bile hatıran yeter” şarkısı ile sona erdi. Ardından Akşener kürsüye çıktı.

Resim

Konuşmasında “İYİ Parti’yi ben kurdum, bundan sonra size emanet” diyen Akşener, “Yolunuz bahtınız açık olsun, Allahaısmarladık” sözleriyle veda etti.

Müsavat Dervişoğlu: “Elbette ki İYİ Parti, Türk siyasetinin merkezinde olacaktır.

Adayların konuşma sırasını belirlemek için kura çekimi yapıldı. Buna göre, ilk konuşmacı Müsavat Dervişoğlu, ikinci konuşmacı Tolga Akalın, üçüncü konuşmacı Koray Aydın, son konuşmacı ise Günay Kodaz oldu.

Kurultayda konuşma yapan ilk genel başkan adayı Müsavat Dervişoğlu oldu.

Dervişoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle oldu:

“Çıktığımız yolculuk kolay değildi. Önümüzde ceberut bir iktidar ve ne olduğu belli olmayan ucube bir sistem vardı. İyi’lerin mücadelesi de zaten bu ceberut iktidarla ve ucube sistemle mücadeleydi. Sistemin dayatmaları vardı. O dayatmalardan bir tanesi de ittifakla siyasi arenada yer edinebilme imkanı aramaktı. Bunun müsebbibi ve sorumlusu İYİ Parti değil. Bunun sorumlusu esas itibariyle Türkiye’ye dayatılan sistemdi.”

“Ve biz, 2018’de başlayarak, son yerel seçime kadar çeşitli ittifakların içinde bulunduk. 2019 yerel seçim ittifakının asıl amacı ve hedefi, hepinizin bildiği gibi, bu iktidarın seçim yoluyla yenilebileceği ve AKP iktidarına son verilebilme arzusuydu. 2019 yerel seçimlerinde biz bunu başardık. Muhalefetin de kazanabileceğini ve hatta bu iktidarın gidebileceğini büyük milletimize gösterdik. Biz, o seçimdeki ittifakı 2023 yılındaki genel seçim için yapmıştık. İktidarın yenilebileceğini gösterip, ondan sonra da 2023 seçimlerinde iş başında bulunan iktidarın artık siyasi ömrünün tamamlanmasını sağlamaya çalışacaktık. Ama süreç öyle akmadı. Hepinizin bildiği gibi, İYİ Parti’nin tüm çabalarına rağmen, maalesef birtakım stratejik hatalar yüzünden 2023 seçimleri kaybedildi ve Türkiye bu seçimin akabinde bir yerel seçime gitti. Bu seçime partimiz, özgün kimliğini muhafaza edebilmek ve 2028 genel seçimlerine layıkıyla hazırlanabilmek adına, tüm yetkili organlarını toplayarak, müstakilen girme kararı aldı. Bu kararın alınmasıyla birlikte, yine İYİ Parti, çeşitli saldırıların muhatabı kılınmaya çalışıldı. Onun sonucudur ki, o sürecin akabinde, girmiş olduğumuz yerel seçimlerde maalesef başarılı olamadık ve bu başarısızlığı henüz değerlendirmeden, özeleştirimizi yapamadan bu kongreyle karşı karşıya kaldık.”

“Aslında, meselenin doğru anlaşılması, doğru yorumlanabilmesi ve uzun vadede partimize kazandıracaklarının hatırlanması lazımdı. Bunları yapamadık ve netice itibariyle de bu kongre salonunda toplandık. Sayın genel başkanımız, milletimize verdiği sözün gereği olarak aday olmayacağını açıklamak suretiyle, bu kurultayın zeminini oluşturdu.”

“Bu güzel kongre, aslında sadece İYİ Partililerin gözünü diktiği bir kongre değil, bu kongre, büyük Türk milletinin gözünü diktiği ve takip ettiği bir kongre. Bu kongrenin öncesinde gördüğünüz gibi, başka partilerde olduğu gibi taraftarlaşma olmamıştır. Yine başka partilerde olduğu gibi, yalan, riya, iftira ve fitne sokağa dökülmemiştir. Bütün adaylarımız, kendilerine yakışan, demokrasi geleneklerimize uygun, iyiler ve cesurlar hareketinin siyasi ahlakıyla mütenasip bir tavır ve davranış sergilemişlerdir. Ben, hepinizin huzurunda adaylarımıza ve adaylarımıza gönül verenlere teşekkür ediyorum.”

“Yerel seçimlerden çıktık. Başarısızlık tanımlaması yapılıyor. Müştereken bir karar aldık, fakat bu kararı uygularken, müştereken uygulayamadık. Özellikle büyük şehirlerde AKP’nin baskın kampanya uygulamaları münasebetiyle halk kutuplaştırıldı. Dolayısıyla, seçmen kimin kazanacağına bakmak yerine, kimin kaybetmesi gerektiğine baktı ve maalesef öyle oy kullandı. İktidarın baskın kampanyası seçmeni o kadar kutuplaştırdı ki, aman ha AKP gelmesin diye vatandaşlarımız ve belki de parti tabanımızın bazıları oy kullanma tercihini şekillendirdiler. Oyunu bu şekilde kullananlara diyecek bir şeyim yok. Ama bu işin içinden elimizi yıkayarak çıkamayız, bunun da böyle bilinmesini istiyorum. Biz bazı yerlerde çok az oy aldık ama işte şu anda Divan’da oturan Nevşehir belediye başkanımız yüzde 52 oy aldı. AKP’nin seçim kaybetmediği Nevşehir’de yüzde 52 oy almayı başabiliyorsak, bana sorarsanız İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 5 değil, yüzde 52’dir arkadaşlar. Meseleleri doğru kavrayıp, hükümleri doğru vermeyi becerebilirsek, gerçekleştireceğimiz bir durumdur. Aramızda Ordu Büyükşehir Belediye Başkanınımız var, Sayın Enver Yılmaz. O da Ordu gibi bir yerde, AKP’nin yüzde 70’e yakın oy aldığı yerde yüzde 37 oy aldığı görüldü. Bana göre, seçimi kazandı ama Beştepe seçimi elinden çaldı. O kıstastan bakarsanız, İYİ Parti’nin oyuna yüzde 37 de diyebilirsiniz.”

“Atatürk ve cumhuriyet nerede konumlandıysa orada konumlanacağız. Soruyorlar ya, siyasetin merkezi misiniz, sağı mısınız, solu musunuz? İşte buradan söylüyorum; Türkiye’nin kalbinde ve merkezinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ve yine onun kurduğu Türk milliyetçiliği vardır. Elbette ki İYİ Parti, Türk siyasetinin merkezinde olacaktır.”

Tolga Akalın: Erdoğan’ın bitiremediği tek siyasal hareket, bu iyiler ve cesurlar hareketi oldu”

Tolga Akalın’ın konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle oldu:

“Bugün eski Türkiye’nin, yani Tayyip Erdoğan iktidarının son günü. Bugün iktidar yoluna girişimizin ilk günü. Elbette bu yürüyüşte Türk yurtseverleri, Türk demokratları ve samimi muhafazakarlarla omuz omuza yeni bir dönemi açıyoruz.”

“Biz, Türk siyasi tarihinin en ceberut iktidarına karşı, onun en ceberut olduğu dönemde kurulmuş bir siyasi partiyiz.”

“MHP’den ne istedik biz? Birincisi, güvenlikçi, devletçi milliyetçilikten demokratik milliyetçiliğe geçilmesini istedik. İkincisi, iktidar hedefini kaybetmiş bir siyasal hareketle yol yürünmeyeceğini tespit ettik ve bu kapsamda bir yürüyüş başlattık.”

“Erdoğan bir şövalye, bir alp değildir. Erdoğan, bir pusucudur. Erdoğan, rakipleriyle cesurca mücadele edemez. Erdoğan, ancak muhaliflerine pusu kurarak iktidarını devam ettirebilir. Erdoğan’ın bitiremediği tek siyasal hareket, bu iyiler ve cesurlar hareketi oldu.

“İYİ Parti, Türkiye’nin makul merkezinde kurulmuş, kuruluş ilkeleri de fevkalade bir siyasi harekettir. Ben, İYİ Parti’nin kendisini milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı olarak tanımlamasını doğru buluyorum.”

“Seçmene 3 konuda mesaj vermeniz gerekiyor. Güvenlik, özgürlükler ve hukuk, üçüncü olarak da refah alanında mesaj vermeniz gerekiyor. İYİ Parti’nin milliyetçiliği siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının güvenlik alanına, İYİ Parti’nin demokratlığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının özgürlükler ve hukuk alanına, İYİ Parti’nin kalkınmacılığı siyaset ve seçmen ihtiyaçlarının refah alanına tekabül ediyor.”

“Milliyetçilik ve demokrasi, birbirinin olmazsa olmazıdır. Güvenlik ve demokrasi de birbirinin çelişeni değil, tamamlayanıdır. Milliyetçilikle demokrasiyi birbiriyle içselleştirip, demokratik milliyetçiliği inşa etmemiz lazım.”

Koray Aydın: “Partimiz sarsılmıştır. Bu sarsıntıyı en az hasarla atlatabilmek için bir durum muhasebesi yapmamız elzemdir, kaçınılmazdır”

Koray Aydın’ın konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başındayız. Maalesef son 22 yıldır milliyetçiliği ayaklar altına alan, sıkışınca seçim kazanmak için milliyetçilerin ayağına kapanan bir iktidar gördük. İktidar ve ucube sistem, cumhuriyetimizin temel değerlerini hiçe saydı. Temel hak ve hürriyetleri kısıtladı. Ülkenin kaderini iki dudağının arasına hapsetti. Milli mücadeleye karargahlık yapmış yüce meclisimizi itibarsızlaştırdı. İşte bu ucube sistem, demokrasinin vazgeçilmez ilkesi olan kuvvetler ayrılığını, kuvvetler birliğine dönüştürdü. Bu iktidar ve ucube sistem, ülkenin dış borcunu tam 500 milyar dolara çıkardı, enflasyonu 3 haneli rekor düzeyine yükselttti. Milleti yoksulluğa mahkum etti. Faiz sebep, enflasyon sonuç safsatasıyla da Türk lirasının değerini, milletin alım gücünü yerle bir etti. Bu iktidar, yanlışlarıyla servetine servet katarken, vatandaşını sabahın erken saatlerinde ucuz et kuyruğuna girmeye mecbur etti. Bu iktidar, memuru, işçiyi, emekliyi hızla yoksullaştırarak açlık sınırının altında yaşamaya mahkum etti. Bu iktidar, liyakatı değil yandaşlığı önceleyerek, gençlerin hayallerini çaldı. Beyin göçünü engelleyecek tedbirler almak yerine, gençlerimiz için giderlerse gitsinler dedi. Bu iktidar, yüce dinimiz İslamı kirli siyasetine alet etti. Çalıyor ama çalışıyor kafasıyla beytülmala uzanan eli meşrulaştırmaya çalıştı. Yanlış ekonomi politikalarını ‘nas var nas’ diyerek perdelemeye çalıştı. Bu iktidar, dış politikayı iç politikanın siyaset malzemesi yaptı. Uluslararası gerçeklerden uzaklaştı. Bir gün dost dediğine diğer gün düşman kesildi. Bu iktidar, namusumuz olan hudutlarımızı kevgire döndürdü. Üstüne utanmadan, şerefimiz olan Türk vatandaşlığını da sanki bir pazar malı gibi yabancılara sattı. Bu iktidar, bölücü başının posterlerini sokaklara asanlara hoşgörü gösterdi. Sonuç olarak bu iktidar ve eseri olan bu ucube sistem, ülkeyi pek çok büyük beka sorunuyla karşı karşıya bıraktı. Türkiye’yi bu iktidara mahkum bırakmayacağız, bu iktidarı Türk milletinin yakasından söküp atacağız.”

“Partimiz sarsılmıştır. Bu sarsıntıyı en az hasarla atlatabilmek için bir durum muhasebesi yapmamız elzemdir, kaçınılmazdır. Ne oldu partimizin oyları yüzde 4’lere geriledi. Elbette yerel seçimlerin dinamikleri farklı, elbette İYİ Parti’nin asıl oyu bu değil. Doğru bir değerlendirme yapmaz, acil bir müdahalede bulunmazsak, bu kötü tablo sürekli hale gelecek. Toplumun sesine, parti teşkilatlarımıza ve tabanımızın taleplerine kulak tıkayarak, asla ve asla siyaset yapılmaz.” 

“Kısaca, millete rağmen siyaset yapılmaz. Seçim sonuçlarından çıkarmamız gereken ilk ders budur. Sayın genel başkanımız, bu olumsuz tablonun farkındadır. Genel başkanımızın olağanüstü kurultay yolunu açmış olması ve kendisinin de aday olmaması, demokratik bir olgunluktur, örnek bir tavırdır. Şimdi sıra bizdedir, sizlerdedir, şimdi sıra iyilerdedir.”

“Sizleri sadece İYİ Parti’nin genel başkanını belirleyecek delegeler olarak değil, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundaki ruhu temsil eden, cumhuriyetin ikinci yüzyılına yön verecek olan kadrolar olarak görüyorum.”

“İyiler ve cesurlar hareketi olarak hürriyete aşık insanlarız ve demokrasiden yanayız. Bizler, hürriyetlerin kısıtlanmasına, anti demokratik düzenlemelere tahammül edemeyiz. Bu inançla, ne partimizde ne de ülke yönetiminde anti demokratik düzenlemeleri onaylayamayız. Buradan ilan ediyorum ki; parti tüzüğümüzde anti demokratik olarak nitelenen tüm maddeler gözden geçirilecek ve tadil edilecektir. Ülkede demokrasi talep ediyorsak, bunu önce kendi içimizde sağlamamız gerekmektedir.”

“İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş temel önceliğimizdir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen bu ucube sistemi tahkim etmeye dönük her girişimi reddettiğimiz, herkes tarafından bilinmelidir.”

Günay Kodaz: “Tek kadın aday olarak, kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım

Günay Kodaz’ın konuşmasından öne çıkanlar:

“Partimizde mutlaka emek, liyakat, bilgi, istişare, çalışkanlık, sözünde durma hakim olmalıdır. Bu ülkede AKP’nin yaygınlaştırdığı biat kültürüne karşı kurulmuş bir partiyiz. Eleştirdiğimize benzememeliyiz.

Maalesef partimizde birçok farklı ses susturulmuştur. Tek kadın adayı olarak kadın hareketi denilen partide sürekli yok sayıldım.”

Oylamaya geçildi

Adayların konuşmalarının ardından oylama aşamasına geçildi.

İlk iki turda kazanan çıkmazken üçüncü tur sonucunda Müsavat Dervişoğlu genel başkan seçildi.

Müsavat Dervişoğlu kimdir?

İYİ Parti’nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu, 1960 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve ortaokulu Fatsa’da, liseyi Samsun’da bitirdi.

Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin çeşitli kademelerinde ve gençlik organizasyonlarında önemli görevler üstlendi. 1978 yılında Ülkücü Gençlik Derneği (ÜGD) Fatsa İlçe Başkanlığı ile başlayan siyasi yöneticilik hayatını, 1987–1989 yılları arasında Bizim Ocak Dergisi ve daha sonra 1988’de de Gençlik, Kültür ve Sanat Ocakları Derneği adı altında teşkilatlanan Ülkü Ocakları’nın genel başkanlığı ile devam ettirdi.

1989 yılında Gençlik Kültür ve Sanat Ocakları Derneği’nin genel başkanlığı görevinden alınarak, dönemin Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Genel Başkanı Alparslan Türkeş tarafından Milliyetçi Çalışma Partisi Genel Merkezi’nde görevlendirildi.

Daha sonra yine Türkeş tarafından MÇP İzmir İl Teşkilatı’nda görev yapmak için İzmir’e gönderildi. 2000-2011 yılları arasında MHP İzmir İl Başkanlığı görevini sürdürürken, 2009 Mahalli İdareler Seçimlerinde MHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve 2011 genel seçimlerinde ise MHP İzmir milletvekili adayı oldu. 2012’de MHP kongresinde genel başkanlığa aday oldu, ancak kazanamadı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi.

27. Dönemde İzmir Milletvekili seçildi. İYİ Parti Grup Başkanvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı.

Müsavat Dervişoğlu, evli ve bir çocuk babasıdır.

İlk tebrik Akşener’den

İYİ Parti lideri seçilen Müsavat Dervişoğlu’na ilk tebrik eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi.

- Advertisment -