Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, borsada son günlerde yaşanan hızlı yükselişin bir haftada ağır kayıplara dönmesini Serbestiyet’e değerlendirdi:
Bu yaşanan çok büyük bir spekülasyon. Manipülasyon demek için henüz erken. Burada ilginç olan, bu spekülasyonun kamu bankaları hisseleri ile yapılmış olması. Borsalarda spekülasyon olur ama ben meslek hayatımda ilk defa kamu bankaları hisseleri üzerinden böyle bir spekülasyon yapıldığını görüyorum. Sonuçta, anlaşmalı bir şey olmadığı sürece bir spekülatörün bir kamu bankası hissesinde böyle bir işlem gerçekleştirmesi mümkün değil. İşin ilginç tarafı bence bu.
“Küçük yatırımcının bunları anlaması mümkün değil”
Kamu bankalarından Halkbank ve Vakıfbank’ın hisselerinde oldu, başka bazı bankaların hisselerinde de oldu. Çok büyük vadeli işlemlerle başlayan ve sonra spot piyasa dediğimiz borsaya yansıyan bir hisseleri kaldırma operasyonu başladı. Bu da yaklaşık 20 gün kadar sürdü. Ama ondan sonrasında da bu iş tam tersine döndü. Yani vadeli işlemlerle alıp orada elde ettiği teminatla spot piyasaları alıp böylelikle kendi kendini besleyen bir sistem kurulmuştu. Bir noktadan sonra piyasanın gerçek satıcıları satışa geçince de çok büyük bir düşüş gerçekleşti. Bu, küçük yatırımcı açısından sürekli para kaybedeceği bir denge maalesef. Bunları anlaması mümkün değil çünkü küçük yatırımcının.
“Yaşananların kamu destekli olduğundan dün, Halkbank hisse geri alım açıklaması yapınca emin oldum”
Son bir hafta on gündür bu düşüş gerçekleşti. Ben bunun kamu destekli olduğundan şüpheleniyordum başta ama dün bir kamu bankasının hisse geri alım açıklamasıyla buna iyice emin oldum. Bu bankanın, Halkbank’ın hisseleri aylarca, yıllarca 4-5 TL civarında işlem gördü. Sonra bu hisse 13 liralara kadar çıktı. Şimdi 8,5 liraya düşünce banka hissesini geri almaya karar verdi. O zaman sizin bir ay önce aklınız neredeydi? Hisseyi 5 liradan almak, daha ucuza almak mümkünken, hissenin üzerinde şu anda %60-%70 prim varken gidiyor alıyorsunuz. Bunun, spekülatörleri kurtarma operasyonu olduğunu düşünüyorum.
“Borsa da diğer piyasalar gibi Türkiye’nin temel ve gerçek ekonomisini yansıtan piyasa olma özelliğinden çoktan uzaklaştı”
Borsada da artık gerçek bir piyasa olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Çok büyük bir spekülasyonun oyuncağı oldu borsa. Türkiye’de diğer TL işlemlerinin oluştuğu piyasalar gibi; döviz piyasası, tahvil piyasası, mevduat piyasası, kredi piyasası gibi artık borsa piyasası da Türkiye’nin gerçek temel ekonomisini yansıtan piyasası olmaktan çoktan uzaklaştı.
Bu durum neyi beraberinde getiriyor? Sizin piyasalarınız gerçek değilse, bastırılan ve yönlendirilen piyasalarsa sizin paranız da değersiz olur. Kimse dönüp sizin paranıza bakmaz. Bu da Türk parasının git gide erimesine ve Türk parasından vatandaşların uzaklaşmasına yol açar.