Ana SayfaHaberlerAvrupa’da güçlenen aşırı sağ gençliğin yeni modası: “Eksnazi”

Avrupa’da güçlenen aşırı sağ gençliğin yeni modası: “Eksnazi”

Avrupa’da güçlenmeye başlanan Neo-Nazi gruplarla birlikte, üzerinde Nazi sembolleri bulunan ekstazi haplar ortaya çıktı. İlk olarak Fransa’da görülen gamalı haçlı ve SS simgeli haplara, aşırı sağa destek veren genç seçmen oranlarının yükseldiği Hollanda, İsviçre ve İzlanda’da da rastlandı.

Avrupa’da yükselen aşırı sağ ile birlikte güçlenen Neo-Nazi gruplar, Nazi sembollerini birçok yerde kullanıyor. Nazi sembolleri, şimdi de uyuşturucu maddelerin üzerinde.

İlk olarak Fransa’da görülen üzerinde gamalı haç ve Nazi paramiliter örgütü SS’in sembolü bulunan ekstazi haplara bu yıl Hollanda, İsviçre ve İzlanda’da da rastlandı.

İsviçre, İzlanda ve Hollanda, Avrupa’da aşırı sağ eğilimli genç seçmenin en yoğun bulunduğu ülkeler arasında.

“Eksnazi”

Nazi simgeli ekstazilerin aşırı sağcı-ırkçı uyuşturucu kullanıcılarına satılmak için üretildiği tahmin ediliyor.

Ancak doğrudan Neo-Naziler tarafından üretilerek dolaşıma sokulduğu da iddia ediliyor. Uyuşturucu maddeleri kimlerin ürettiği henüz bilinmiyor.

Peru’dan Avrupa’ya ‘’Hitler’’ yazılı uyuşturucu paketleri

Geçen yıl Peru’da bir limanda, Belçika’ya gönderilmek üzere limana getirilen, üzerinde Nazi bayraklarının bulunduğu ve Hitler yazılı paketlerde bulunan 58 kilo kokain ele geçirilmişti.

Avrupalı genç seçmende aşırı sağ yükselişi

Son dönemde Avrupa’da aşırı sağ partilerin oylarını arttırmasında, genç seçmenlerdeki destek oranlarının yüksekliği önemli bir etken.

Almanya’da 25 yaş altı gençlerin yüzde 16’sı son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı AfD’ye oy vererek 2019’daki AP seçimlerinin üç katına ulaştı.

Fransa’da Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi ise 34 yaş altı seçmenler arasında en popüler parti oldu ve oylarını on puan arttırarak yüzde 32’ye çıkardı.

Polonya’da aşırı sağcı Konfederasyon Partisi’nin 30 yaş altı seçmenlerden aldığı destek yüzde 18,5 arttı.

Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin 2024 AP seçimlerindeki başarısını kutlayan gençler.

- Advertisment -