Ana SayfaHaberlerBatılı ülkelerin fon kestiği UNRWA’ya Norveç 25 milyon Euro bağış yapacak

Batılı ülkelerin fon kestiği UNRWA’ya Norveç 25 milyon Euro bağış yapacak

BM’nin Filistinli mültecilere yardım için 1949’da kurduğu Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) 13 bin çalışanından 12’si hakkında İsrail’in 7 Ekim Hamas saldırısına katıldıkları iddiası üzerine başlatılan soruşturma üzerine, ABD ile birlikte bazı Batılı ülkeler 2 milyon Gazzeli’ye bakan ajansın fonlarını kesme kararı vermişti. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide: “UNRWA Gazze'deki insani yardım çabalarının bel kemiğidir. Kuruluşun Filistinli mültecilere yardım çabalarına bugün 275 milyon NOK aktarabildiğimiz için memnuniyet duyuyorum"

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, “Gazze’deki savaş dört ay önce bugün başladı. Durum tam bir felaket. Tüm temel ihtiyaç maddelerinde kıtlık var ve insanlar her gün yaşamlarına ve güvenliklerine yönelik tehditlerle karşı karşıya. UNRWA Gazze’deki insani yardım çabalarının bel kemiğidir. Kuruluşun Filistinli mültecilere yardım çabalarına bugün 275 milyon NOK aktarabildiğimiz için memnuniyet duyuyorum” dedi

Norveç’ten gelen fonlar UNRWA’nın Gazze, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve Ürdün’deki 5.9 milyon Filistinli mülteciye yardım sağlama çabalarına aktarılacak.

Kararı açıklayan Norveç Uluslararası Kalkınma Bakanı Anne Beathe Tvinnereim, “Gazze’de insanlar açlıktan ölüyor. Sağlık hizmetleri çökmüş durumda. Savaşın tüm sonuçlarına ek olarak, birçok kişi bulaşıcı hastalıklar ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle ölüyor. UNRWA’nın çabalarına verdiğimiz destek her zamankinden daha önemli” diye konuştu. 

1949 yılında İsrail devletinin kurulmasının ardından zorla yerlerinden edilen yüz binlerce Filistinli mülteciye eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve iş sağlamak amacıyla kurulan ve halen 6 milyon Filistinliye destek veren BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) 12 çalışanının 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısına katıldığıyla ilgili bilgileri İsrail UNRWA’ya iletmiş, UNRWA, 12 çalışanı hakkında soruşturma açtığını duyurmuştu.

13 bin çalışanı olan UNRWA’nın 12 çalışanına yönelik suçlama üzerine ABD, İngiltere, Kanada, İtalya, İngiltere ve Avustralya peş peşe UNRWA’ya yardımlarını kestiklerini açıklamışlardı. UNRWA Genel Sekreteri Gazze’deki operasyonun çökmek üzere olduğu uyarısı yapmıştı.

UNRWA mali açıdan kritik bir durumdadır. Kuruluşun Gazze’deki 13.000 personelinden 12’sinin Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik terör saldırısına karıştığı iddialarının ardından bazı büyük bağışçılar fonlarını kesiyor.

‘Bu iddialar şok edici ve tam bir şeffaflık bekliyoruz. Bu tür eylemlere karşı sıfır tolerans gösterilmelidir. Ancak 12 personelin işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle milyonlarca insanı toplu olarak cezalandırmamalıyız. Desteklerini askıya alan tüm bağışçıları bunun sonuçlarını düşünmeye davet ediyorum. Durum sadece Gazze halkı için değil, Orta Doğu’daki Filistinliler için de vahimdir” dedi.

UNRWA’nın 12 çalışanına yönelik iddialar BM’nin İç Gözetim Hizmetleri Ofisi’ne (OIOS) iletilmiştir. Soruşturma devam ediyor ve Mart 2024 sonunda bir ara rapor sunulacak. BM Genel Sekreteri ayrıca UNRWA’nın çalışmalarının geniş bir değerlendirmesini yapmak üzere bağımsız bir İnceleme Grubu atamıştır. Norveç’teki Chr. Michelsens Enstitüsü (CMI) bu incelemeye katılıyor.

‘Gazze’de savaş başlamadan önce mülteci olan ve şimdi bir kez daha kaçmak zorunda kalan insanlar var. İnsani ihtiyaçların boyutu çok büyük. Halk büyük zorluklar altında yaşıyor. İnsani yardım kuruluşlarının Gazze’ye girmesi çok zor, ticari malların girmesi ise neredeyse imkansız. Gazze’ye giren malların çoğunu UNRWA dağıtıyor ve kuruluş halka hayat kurtaran yardımların sağlanmasında kritik bir rol oynuyor” dedi.

Gazze’deki BM personeli kendi hayatlarını tehlikeye atarak çalışmaktadır. Savaşın başlamasından bu yana 150’den fazla UNRWA personeli öldürüldü.

UNRWA 1949 yılında BM Genel Kurulu tarafından kurulmuştur. UNRWA’nın görevi Filistinli mültecilere gıda, eğitim, sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması da dâhil olmak üzere yardım ve koruma sağlamaktır. Neredeyse tamamen gönüllü katkılarla finanse edilmektedir.

‘UNRWA bir insani yardım kuruluşundan çok daha fazlasıdır. Uluslararası toplumun, çatışmaya siyasi bir çözüm bulunana kadar Filistinli mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılama taahhüdünü temsil eder. Gazze’nin büyük ölçüde harabeye döndüğü bir dönemde Norveç’in bu taahhüdünden geri adım atması söz konusu olamaz,’ dedi.

- Advertisment -