spot_img
Ana SayfaHaberlerBelediyelerin alkollü içki satılan yerleri işletmesi ve bu işletmelerde alkol satması Anayasaya...

Belediyelerin alkollü içki satılan yerleri işletmesi ve bu işletmelerde alkol satması Anayasaya aykırı mı?

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Pozcu sahilinde açtığı pub sosyal medyada gündem oldu. AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, belediyenin alkollü içecek satmasının Anayasa'nın 58. maddesini ihlal ettiğini iddia etti. Anayasa hukukçusu Dr. Volkan Aslan: "Belediyelerin alkollü içki satılan yerleri işletmesi ve bu işletmelerde alkol satması Anayasaya aykırı değildir. Devlet alkol bağımlılığı ile mücadele etmek zorunda olduğu gibi alkollü içecek içmek isteyen vatandaşların bu içeceklere sağlıklı bir şekilde erişimini sağlamakla da yükümlüdür."

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Pozcu sahilinde alkollü içkilerin de satıldığı ‘Panayır’ adlı bir mekan açtı.

Öğrenci ve diğer gençlerin yoğun olduğu pub sosyal medyada gündem oldu.

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank pubın videosunu paylaşıp Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Anayasa’nın 58. maddesini ihlal ettiğini öne sürdü:

“Anayasa Madde 58:

“Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.”

Bir belediyenin, imkanlarını gençleri alkole özendirmek için kullanması en başta Anayasamıza aykırı değil mi?

Türkiye’nin en pahalı 2. suyunu içen Mersinlilerin vergisiyle böyle bir mekan işletmek hangi belediyecilik zihniyetinin ürünü?”

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalından Dr. Volkan Aslan ise X hesabından yaptığı paylaşımda uygulamanın anayasaya aykırı olmadığını yazdı.

Aslan şu ifadeleri kullandı:

“Belediyelerin alkollü içki satılan yerleri işletmesi ve bu işletmelerde alkol satması Anayasaya aykırı değildir.

1. 1982 Anayasası’nda yer alan, “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” yolundaki düzenleme alkol bağımlılığı ile mücadele öngörmektedir. Alkol tüketimi ile alkol düşkünlüğü/bağımlılığı aynı şeyler değildir. Dikkat edilirse madde, uyuşturucu maddeler bakımından bir düşkünlük/bağımlılık aramaksızın mücadele emrederken alkolle mücadele bakımından düşkünlük/bağımlılık kriteri getirmiştir.

2. Ayrıca alkol bağımlılığı yahut diğer bağımlılıklarla mücadele etmenin en önemli gereklerinden birisi alkol, sigara ve benzeri ürünlerin tüketilmesi ile ilgili bilinç kazandırılmasıdır. Alkolü kamusal alandan tamamen dışlayarak, gizli saklı tüketilmesi gereken bir metaya dönüştürerek gençleri koruyamazsınız; üstüne bir de insanların yaşam tarzına müdahale etmiş olursunuz.

3. Mahalli idareler mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak amacıyla kurulduğuna göre bazı belediye sınırları içerisindeki belediye işletmelerinde alkol satılması, bazılarında satılmaması ilgili yerde yaşayan insanların tercihlerine göre şekillenecektir. Memleketimizde yıllardır da böyle zaten. Ayrıca kamusal alanda alkolün görünürlüğü ile ilgili getirilen sınırlamaların aynı zamanda birçok kişinin özel hayatına müdahale niteliğinde olduğu da unutulmamalıdır.

4. Öte yandan alkollü içkiler üzerindeki aşırı vergiler sebebiyle insanların kaçak/sahte alkole yönelmesi Devletin, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak yolundaki Anayasal görevi (1982 Anayasası, m. 56) ile de bağdaşmamaktadır. Haliyle Devlet alkol bağımlılığı ile mücadele etmek zorunda olduğu gibi alkollü içecek içmek isteyen vatandaşların bu içeceklere sağlıklı bir şekilde erişimini sağlamakla da yükümlüdür.”

- Advertisment -