Bloomberg’de yer alan haberde şu ifadelere yer verildi:
İngiltere Merkez Bankası’nın kasalarında, diğer merkez ve ticari bankalar adına tuttuğu, dünyanın en büyük stoklarından biri olan 5.676 ton külçe bulunmakta. Merkez bankaları tarafından tutulan altın tipik olarak ikili işlemlerde büyük kurumlar arasında genellikle piyasa oranının birkaç senti marj içinde fiyatla alınır ve satılır.
Ancak son günlerde, Bank of England’daki (BoE) altın, konuya aşina tüccarlara göre, gösterge Londra fiyatlarının altında bir dolar ons kadar işlem gördü.
Tüccarlardan biri, böyle büyük bir indirimin genellikle ABD doları veya diğer para birimlerini yükseltmek için büyük miktarda rezerv satan bir merkez bankası benzeri büyük bir kurumu gösterdiğini söyledi.
Merkez bankaları, en son Dünya Altın Konseyi verilerine göre, gelişmekte olan piyasaların rezervlerini yabancı para birimlerinden uzaklaştırmasının yönlendirdiği uzun süredir devam eden bir eğilimle altın varlıklarını 2021’de yaklaşık 456 ton artırdı. Önemli alıcılar arasında 2009’dan bu yana ilk satın alımını yapan Brezilya, Tayland ve İrlanda vardı.
Satın alma işlemleri 2022 yılında yavaşlayabilir çünkü finansal kurumlar Federal Rezerv agresif parasal sıkılaştırmaya hazırlanırken daha fazla faiz getiren dolar tutmak istiyor. Dolar, yedi yıl içindeki en büyük yıllık artışını gerçekleştirme yolunda ilerliyor ve gelişmekte olan piyasa ülkelerinin para birimleri ve borçlanma maliyetleri üzerinde baskı oluşturuyor.
BoE altın iskontosu, dolar-ons marjındaki değişimden bu yana daraldı, ancak konu hakkında bilgi veren kişilere göre normal standartlara göre halen büyük. Külçe, mart ayında zirveye ulaştığından bu yana %12’den fazla düştü ve bu yıl değişmeden kaldı.
BoE sözcüsü, iskonto hakkında yorum yapmayı reddetti.
Akıllara TCMB geldi
Bloomberg’in haberinin yayınlanmasının ardından akıllara ilk olarak TCMB geldi.
Döviz rezervlerini swap hariç -50 milyar dolara kadar eriten TCMB son günlerde TL’deki değer kaybını durduracak gizli döviz satışlarına devam etmek için BoE nezdindeki altınları indirimli fiyatla satmış olabilir.
Sosyal medyada dolaşan iddialar 400 ton altının bu şekilde satılarak döviz elde edildiği, yastık altı altını da sisteme kaydetmeye yönelik girişimlerin bu nedenle yapıldığı yönünde.
TCMB konu hakkında yorum yapmadı.