Suriye’deki gelişmelerin tartışıldığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumuna, 15 üye ülkenin daimî temsilcileri dışında Suriye, Türkiye ve İran’ın da daimî temsilcileri katıldı.
Çin BM Daimî Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Suriye’nin yabancı ülkelerin işgali yüzünden zor durumda olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, yasadışı işgal ettiği Suriye’nin kuzeydoğu bölgesindeki Allouk barajından, bölgeye sağlanan suyu defalarca kesti. Yüzbinlerce sivilin susuz kalmasına neden oldu. Bu durum, BM’nin bölgedeki insani yardım çalışmalarını aksatarak büyük zorluklara neden oldu. Çin, Türkiye’yi uluslararası insani hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uymaya, sivilleri korumaya, altyapı operasyonlarını sürdürmeye ve BM’nin insani yardım erişimini garanti etmeye çağırıyor” diye konuştu.
Türkiye’nin BM Daimî Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Çin’in Türkiye’ye yönelik işgalci suçlaması ve Türkiye’nin uluslararası hukuka uyması için yaptığı çağrıya “Yaklaşık 9 milyon Suriyeli mülteci Türkiye’nin koruması altında. Bizim uluslararası insani hukuku ihlal edenlerden ders almaya ihtiyacımız yok” diye yanıt verdi.
Shuang’ın sözünü ettiği Allouk su tesisindeki problemlerin nedenine BM Genel Sekreteri’nin raporunda yer verildiğini belirten Sinirlioğlu, Esad rejimi ve YPG’nin bu konuyu kendi gündemleri için kötüye kullandıklarını öne sürdü.
Geçtiğimiz hafta BM’de 43 ülkenin imzasıyla Çin’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki durumla ilgili endişelerin paylaşıldığı ortak bildiriye, 2019 ve 2020’deki benzer bildirilerden farklı olarak ilk kez Türkiye de imza atmıştı.