spot_img
Ana SayfaHaberlerDEVA’ya beş yeni katılım

DEVA’ya beş yeni katılım

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, düzenlenen katılım töreni ile aralarında özgürlükçü kararlarıyla bilinen emekli AYM üyesi Celal Mümtaz Akıncı'nın da bulunduğu beş yeni ismin DEVA Partisi’ne katıldığını duyurdu.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, 31 Ekim Pazartesi düzenlenen katılım töreni ile eski AK Parti Tokat milletvekili Dilek Yüksel, emekli Anayasa Mahkemesi üyesi Celal Mümtaz Akıncı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) eski başkanlarından Fatih Acar, KKTC Merkez Bankası başkanlarından Mehmet Emin Özcan ve Yurtdışı Eğitim Öğretim genel müdürlerinden Hasan Kaplan’ın DEVA Partisi’ne katıldığını duyurdu.

Emekli AYM üyesi Celal Mümtaz Akıncı

Babacan, düzenlenen katılım töreninde Akıncı’yı “Ülkemizin hukuk ve adalet tarihinde bir yıldız olarak yerini aldı” ifadeleriyle tanıttı.

Peki Celal Mümtaz Akıncı’yı Babacan neden “yıldız” olarak tanımladı?

AK Parti’ye kapatma davasını eleştirdi

Akıncı, 2008 yılında Afyonkarahisar Baro Başkanı olduğu dönemde AK Parti’ye açılan kapatma davası hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’yı “Milletin iradesini hiçe saydı” sözleriyle eleştirdi.

2010 yılında Afyonkarahisar Baro Başkanı olarak Hak ve Özgürlükler Platformu’nun düzenlediği protestoya destek verdi. Protestonun konusu başörtüsü yasakları ve darbe girişiminde bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Çetin Doğan ile birlikte 17 askerin serbest bırakılmasıydı.

2010 referandumunda “Evet” için çalıştı

Türkiye’de, anayasa değişikliğinin ‘zaruret’ olduğunu belirten Akıncı “Türkiye darbe anayasasıyla yönetilmemeli’ sözleriyle 12 Eylül 2010 referandumunda evet oyu istemişti:

“Anayasa değişikliği konusunda yaşanan polemiklere milletimizin ve halkımızın hakemliğinde son verileceğini düşünüyorum. Bu şekilde kapışmaların yanlış olduğunu düşünüyorum.” 

13 baro başkanıyla başörtüsü yasağına karşı bildiri yayımladı

2010’da anayasa değişikliği TBMM’de görüşülürken Celal Mümtaz Akıncı’nın dahil olduğu 13 baro başkanı, başörtüsü yasaklarının hiçbir yasal dayanağının olmadığını, keyfi ve fiili bir yasak olarak Türkiye’nin gündemini meşgul ettiğini belirten bir bildiri yayımladı.

AYM üyesi ilk avukat

2010 referandumu ile yapılan değişiklik gereği Türkiye Barolar Birliği’nde yapılan oylama sonucunda adı TBMM’ye gönderilen üç isim arasında yer alan Akıncı, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama ile Anayasa Mahkemesi’ne seçilen avukat kökenli ilk üye oldu.

Ayşe Öğretmen’e “ifade özgürlüğü ihlal edildi” kararı verdi

Öğretmen Ayşe Çelik, 2016’da Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına bağlanarak o dönem devam eden operasyonlara tepki göstererek “Burada çocuklar, anneler öldürülüyor; sessiz kalmayın” demişti. Bu sözler üzerine Ayşe Öğretmen, “terör propagandası” suçlamasıyla çocuğuyla birlikte cezaevine gönderilmişti. Ayşe Çelik’in konuyla ilgili AYM’ye yaptığı başvuru sonucunda Akıncı’nın içinde bulunduğu heyet, oy birliği ile Ayşe Çelik’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine yönelik karar verdi.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/05/20190510-27.pdf

Can Dündar ve Erdem Gül için “hak ihlali var” dedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bunun bedelini en ağır şekilde ödeyecek. Öyle bırakmam onu” demesinin ardından tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül, 92 günün ardından tahliye oldu. “İhlal var” kararı vererek Dündar ve Gül’e tahliye yolunu açan Anayasa Mahkemesi üyeleri içinde Akıncı da vardı.

Cumhuriyet gazetesi davasında AYM kararına muhalefet etti

2019 yılında Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında gazetenin eski yazar ve yöneticilerinin tutuklanmasında “hak ihlali olmadığına” ilişkin karar verdi. AYM’nin kararına başkan Zühtü Arslan, başkanvekilleri Engin Yıldırım, Hasan Tahsin Gökcan ile üyeler Celal Mümtaz Akıncı, Yusuf Şevki Hakyemez ve Emin Kuz muhalefet etti. 

Karara karşı AYM üyeleriCelal Mümtaz Akıncı ve Yusuf Şevki Hakyemez şunları kaydetti:

“Bir gazetenin salt muhalif duruşundan hareketle FETÖ/PDY veya PKK gibi terör örgütlerinin amaçlarına hizmet ettiği iddiasıyla bu gazetenin veya gazetecilerin sorumlu tutulması demokratik hukuk devletinde ciddi sorunlara yol açacaktır. İfade ve basın hürriyetinin konumu açısından düşünüldüğünde bir gazetenin muhalif duruş sergilemesi ve kendi yayın politikasını değiştirmesi tamamen kendi takdirindedir.”

Sivas katliamı sanıklarının avukatlarından olduğu için eleştirildi

Celal Mümtaz Akıncı, 35 aydının katledildiği Sivas katliamı davasında sanıkların savunmasını yapan avukatlardan biriydi. Akıncı bu nedenle eleştirilere maruz kalıyor.

AYM’nin “çoklu baro” kararına şerh düştü

AYM, çoklu baro kurulmasını öngören yasaya açılan iptal başvurusu hakkında ret kararı verdi.

AYM Başkanı Zühtü Arslan, AYM Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, AYM üyeleri Engin Yıldırım, Celal Mümtaz Akıncı, Emin Kuz ve Yusuf Şevki Hakyemez  gerekçeli karara şerh düştü.

Ethem Sarısülük başvurusunda AYM’nin, “15 bin TL’lik ceza, olayın neticesi ile orantılı” kararına karşı oy kullandı

Akıncı, AYM’nin Gezi Parkı protestoları sırasında Ethem Sarısülük’ü silahla öldüren polis Ahmet Şahbaz hakkında verilen 15 bin 200 TL’lik adli para cezasının “yaşanan olayın neticesi ile orantılı olduğu” yönünde oy çokluğuyla aldığı kararda karşı oy kullandı.

Mehmet Altan için “ifade ve basın özgürlüğü ihlal edildi” kararı verdi

Gazeteci Mehmet Altan’ın AYM’ye yaptığı başvuruda “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile “ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine” dair ihlal kararda oyu ve imzası bulunuyor.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/01/20180119.htm

Kavala kararına muhalefet etti: “Benzer konularda çalışmalar yapan tüm sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin de kolaylıkla casusluk faaliyeti olarak değerlendirilmesine yol açabilir”

AYM Genel Kurulu, Osman Kavala’nın bireysel başvurusunun reddine ilişkin kararın gerekçesi olarak “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” suçundan tutuklandığını belirtti.

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Hasan Tahsin Gökcan, Engin Yıldırım, Ricabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Muhammed Emin Kuz ve Yusuf Şevki Hakyemez karara karşı oy kullandı.

Akıncı karara ilişkin şunları kaydetti:

“Başvurucunun STK’lar eliyle ya da sivil alandaki faaliyetleri ile devletin gizli kalması gereken hangi bilgileri temin ettiği, bu bilgilerin ‘gizlilik’ unsurunun ve kaynağının ne olduğu hususunda bir açıklama bulunmamaktadır… Bu tür bir iddia, benzer konularda çalışmalar yapan tüm sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin de kolaylıkla casusluk faaliyeti olarak değerlendirilmesine yol açabilecek niteliktedir. Sosyolojik, ekonomik ve siyasal konularla ilgili bilgi toplanması ve bu bilgi ve bulguların kamuoyuna açıklanması sivil toplum örgütlerinin temel amaç ve faaliyetleri arasındadır.”

Yaş haddinden emekli

17 Aralık 2020 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyesi iken yapılan seçimle Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığına seçilen Akıncı, 31 Ocak 2022 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrıldı. Akıncı’nın yerine daha önce AK Parti’den milletvekili aday adayı olan ve AK Parti’de il başkanlığı yapan Kenan Yaşar seçildi.

23. ve 24. dönem milletvekili Dilek Yüksel

23. ve 24. dönemde Tokat milletvekili seçilen Dilek Yüksel, 23. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT Komisyonu üyesi, 24. dönemde TBMM’de Milli Savunma Komisyonu üyesi ve sözcüsü oldu. Ancak Yüksel, kadın hakları, kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadınların çalışma hayatına girmesi, siyasete katılması ve eğitim imkânlarının arttırılması gibi konularda yaptığı çalışmalarla öne çıkıyor.

Dilek Yüksel TBMM’de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ve Her Alandaki Kadın İstihdamının Artırılması ve Çözüm Önerileri Konulu Alt Komisyon başkanı olarak çalışmalar yürüttü.

Dilek Yüksel halen Vakıfbank Yönetim Kurulu üyesi.

Eski SGK Başkanı Fatih Acar

Babacan, eski SGK Başkanı Acar için “Sosyal güvenlik ve sağlık sistemimizin güçlendiği yıllarda çok emeği olan ve perde arkasındaki kahramanlarımızdan” ifadelerini kullandı.

Acar, 2008 yılında TBMM’de kabul edilen Sosyal Güvenlik Reform Kanunu’nun hazırlanmasına önderlik etti. Bu kanunu “son 30 yılın en önemli reformlarından biri” olarak değerlendiren Acar, şunları söylemişti:

“Sosyal güvenlik şu, siz ülkenizde yaşayan insanların emekli oldukları zaman rahat edecekleri bir sistemin kurulması, sağlık açısından kendilerini güvencede hissedebilmeleri, böyle bir sistemin kurulması. Biz bu sistemi kurduk. Batı ülkelerinden çok daha öndeyiz. Mesela Batı ülkelerinin bazılarında 44 yıl prim ödeme gün sayısı var. 48 yıl prim ödeme gün sayısı olan ülke var. Yaş açısından baktığınızda ise 65 yaş, yani Batı ülkelerini örnek alıyorsunuz diye bir şey yok. Ama siz sistemi sürdüremiyorsunuz. 38 yaşında emekli etmişsiniz, 20 yıl prim ödemiş, 50 yıldır emekli aylığı alıyor. 43 yaşında emekli ediyorsunuz. Siz sistemi sürdüremezsiniz. Bakın şu anda bizim 88 yıldır maaş ödediğimiz kimseler var. 88 yıl, nasıl kaldıracaksınız bu sistemi. Kaldıramazsınız, bir yerde toslarsınız.”

Acar ayrıca sağlık karnesinin kaldırılması, E-Reçete, Contact Center World tarafından düzenlenen yarışmada dünya birinciliği alan “Alo 170” gibi projelerin hayata geçirilmesinde kurucu başkanlık görevini üstlendi.

Eski KKTC Merkez Bankası başkanı Mehmet Emin Özcan

Mehmet Emin Özcan ile 1980’lerden bu yana dost olduklarını belirten DEVA lideri Babacan, Özcan’ın partiye katılımıyla “güçlü ekonomi kadrosuna daha da güç katılacağını” belirtti.

Mehmet Emin Özcan, 2003-2005 yılları arasında Institute of International Finance (IIF) nezdinde Banka Temsilcisi, Demir-Halk Bank / Hollanda, Halk Yatırım Menkul Değerler ve Halk Finansal Kiralama şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Özcan daha sonra Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyesi ve ardından Vakıfbank yönetim kurulu başkanvekili oldu. 2017’de KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla KKTC Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Özcan, Haziran 2017’de Vakıfbank Genel Müdürü olarak atandı. Özcan son olarak Mayıs 2019’da Halk Bankası AŞ yönetim kurulu üyesi oldu.

MEB Yurtdışı Eğitim-Öğretim genel müdürü Hasan Kaplan

Sezer veto etti, Gül atadı

Yaygın Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenken Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü’ne atama kararnamesi 10. Cumhurbaşkanı Sezer’den dönen Hasan Kaplan’ın ataması 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayı ile yapıldı.

Yurt dışında Eğitim Ataşeliği ve Müşavirliği yapan Hasan Kaplan, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez teşkilatında Bakan Müşavirliği’nin yanı sıra Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü olarak hizmet verdi.

- Advertisment -