Ana SayfaHaberlerDiyarbakır'da yapılan her iki testten biri pozitif

Diyarbakır’da yapılan her iki testten biri pozitif

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, gerçek vaka sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu belirterek, kentte test yapan her iki kişiden birisinin pozitif çıktığını aktardı.

Covid-19 vakalarında artışı sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı son haftalık verilere göre, 4-10 Temmuz tarihleri arasında 117,095 yeni vaka kaydedildi. 31 kişi ise yaşamını yitirdi. Böylece aktif vaka sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 56.017 artmış oldu.  Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, gerçek vaka sayısının açıklanandan fazla olduğunu söyledi. Diyarbakır’da da vaka artışlarının yaşandığını aktaran Turan, “Veriler bizimle paylaşılmadığı için elimizde net bir veri yok. Ancak meslektaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre şikayet üzerine gidip test yapan her iki kişiden birinin sonucu pozitif çıkıyor” dedi.

‘İnsanlarda da risk algısı değişmiş oldu’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Turan, Mart ayı başında Covid -19 önlemlerinin birçoğunu kaldırıldığını hatırlattı. Turan, “Bakanlık, test zorunluluğunu da isteğe bağlı hale getirdi. Bu durum, insanlarda ‘pandemi bitti’ şeklinde algılandı. Bu nedenle insanlarda risk algısı değişmiş oldu. Bunlarla beraber Nisan ayının sonunda ise toplu taşıma araçlarında maske zorunluluğu uygulamasına son verildi. Pandemi bitmemişti ancak sanki bitmiş gibi bir hava yaratıldı” diye konuştu.

‘Kamu iradesinin de devreye girmesi gerekiyor’

Turan, önlemlerin kaldırılmasıyla vaka sayılarında artış yaşandığına işaret ederek, “Yazın turizm sektörü için kaldırılan önlemler nedeniyle vaka sayısında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle insanların tedbiri elden bırakmaması gerekir. Maskemizi takalım, hava sirkülasyonunun az olduğu ortamlarda durmayalım, el hijyenimize dikkat etmeliyiz. Sadece bireysel önlemlerle olacak bir şey değil, kamu iradesinin de devreye girmesi gerekiyor” dedi.

‘Virüsün bulaşıcı zincirinin kırılması gerekir’

Pandemi sürecinin başından bu yana önlemlerin şeffaf yürütülmediği ve bunun insanlarda güvensizliğe neden olduğunu söyleyen Turan, “Bunu aşılama sürecinde de gördük. İnsanlara yeteri kadar aşı bilgilendirilmesi yapılmadığı için belli bir süre aşı oranı yüzde 12 seviyelerinde kaldı. Bilgilendirici açıklamalardan sonra aşı yapmada artış olduğunu gördük. Salgınla mücadele sadece hastanede karşılanacak ve tedavi ile olacak bir şey değil. Virüsün bulaşıcı zincirinin kırılması gerekir” diye konuştu.

 Turan, salgınla mücadele yöntemlerini ise şöyle sıraladı:

-Birinci basamak güçlendirilmeli,

-Test alımına özen gösterilmeli,

-Test nasıl yapılmalı eğitimleri verilmeli,

-Temaslılar karantinaya alınmalı,

-Testi pozitif çıkanlar toplumdan izole edilmeli,

-Saha çalışmaları yapılmalı ve kişisel hijyen ürünleri ücretsiz olmalı. (Artı Gerçek)

- Advertisment -