NASA’nın DART (Çift Asteroid Yönlendirme Testi) uzay aracı kasıtlı olarak Dimorphos isimli asteroide çarptırıldı.
Amaç, gelecekte dünyaya yönelecek bir gök cismini atmosfere girmeden önce dünyadan bir araç göndererek vurmak ve yörüngesini değiştirmeyi sağlamak.
Dünya’nın çevresinde yarıçapları 140 metre ile 1 kilometre arasında değişen irili ufaklı 27 binden fazla asteroid (gök cismi) bulunuyor.
Tüm asteroidler Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bünyesinde bulunan Gezegen Koruma Sistemi kapsamında kayıt altında ve sürekli olarak izleniyor.
Bilim insanlarının çalışmaları, önümüzdeki 80 yıl içinde atmosfer çevresindeki asteroidlerin dünya için bir tehlike arz etmediğini gösteriyor. Fakat yine de uzaydan gelebilecek bir gök cismi, tıpkı Don’t Look Up filminde anlatıldığı gibi dünyaya zarar verebilir.
DART deneyinin amacı da böyle bir durumda dünyadan gönderilecek bir uzay aracı ile dünyaya yönelen gökcismini uzay boşluğunda vurmak ve yönünü değiştirmek.
Bu çalışma aynı zamanda giderek bir uydu çöplüğüne dönüşen atmosferi temizlemek için kullanılabilecek bir metot olarak da düşünülebilir.
NASA’nın DART uzay aracı bugün (27 Eylül) dünyadan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos asteroidine planlı çarpmayı başardı. DART, asteroidi yörüngesinden saptırmak için yaklaşık saatte 23 bin kilometre hızla itti.
Test NASA tarafından canlı olarak yayımlandı. Canlı yayın kaydında asteroide yaklaşma süreci uzay aracının üzerindeki DRACO kamerasıyla çarpma anına kadar saniyede bir görüntü hızında aktarıldı.