Ana SayfaHaberler“Dünya yönetimi ikinci sınıf insanların eline kalmış durumda”

“Dünya yönetimi ikinci sınıf insanların eline kalmış durumda”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: “Sisi Türkiye’ye gelmekten vazgeçmişti, şimdi Erdoğan onunla görüşmeye gidecek", “Ortadoğu’da ateşin düşmesi için Gazze’de ateşkes olması lazım. Oraya buraya bomba atarak bu işi durdurmak yanlış”, “Ateşkesi gerçekleştirseler rehineler serbest kalacak, insanlar rahat edecek. Bunu anlamayıp yanlışlar üzerinde devam etmek vahim bir hata”, “Dünya çok tehlikeli bir yere gidiyor gibi gözüküyor. Ortada çok ciddi bir lider yok Churchill gibi.”

2024’e kötü başladık, kötü de devam ediyoruz. Evvela Türkiye ile ilgili durumu konuşalım. Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Şubat’ta Mısır’a gidiyor. Hatırlayacak olursanız, 5-6 ay önce Kahire büyükelçimiz ‘Ya Sisi Türkiye’ye gidecek ya da Erdoğan Mısır’a gelecek’ demişti. Sonra Sisi’nin Türkiye’ye geleceği açıklandı. Gelmesi beklenirken aniden bir şey keşfetti ve “Arap Birliği toplantısına katılacağım için gelemeyeceğim” dedi. Ben öyle tahmin ediyorum ki Sisi, “Ben niye oraya gidiyorum o kadar hakaretin üzerine?” dedi. Bunun üzerine şimdi Erdoğan gidiyor.

Oraya buraya bomba atarak bu işi durdurmak Rusya’ya fırsat veriyor

Ortadoğu kaynıyor. ABD ve İngiltere Hizbullah’ın bulunduğu yerlere füze atmaya başladı. Amerika neden kulağını tersten gösteriyor? Ortadoğu’da ateşin düşmesi için Gazze’de ateşkes olması lazım. Oraya buraya bomba atarak bu işi durdurmak yanlış. Nitekim Rusya bunu fırsat bildi ve BM Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı.

ABD kendi düşmanınını tutumlarıyla kendi yaratıyor

Hep diyorum; ABD kendi düşmanlarını kendisi yaratıyor tutumlarıyla. Rusya Amerika’yı sıkıştıracak, bir karar tasarısı sunacak, ABD onu veto edecek ve bu iş böyle gidecek. Yani tehlikeli bir hale geldi Ortadoğu. Bu işten en kârlı çıkacak olan İran.

Ukrayna meselesinde Biden’ın ne yapmayacağı, Trump’ın ne yapacağı belli değil

Ukrayna meselesi Gazze’nin gerisinde kaldı. Avrupalılar belki Trump seçimi kazanır diye Ukrayna’ya 54 milyar dolarlık yardımı onayladı. Macar lideri Orban’ı da ikna etmişler. Trump gelecek diye Avrupalılarda ciddi bir endişe var çünkü Trump’ın ne yapacağı belli değil. Biden’ın ne yapmayacağı, Trump’ın ne yapacağı belli değil.

Kaliforniya’yı sel aldı, Katolonya’da kuraklık çok arttı, çiftçiler sokakta, herkes sokakta. Türkiye’yi doğa bu sene korudu gibi geliyor.

Dünya yönetimi ikinci sınıf insanların eline kalmış durumda

Dünya çok tehlikeli bir yere gidiyor gibi gözüküyor. Ortada çok ciddi bir lider yok Churchill gibi. Öyle olunca ikinci sınıf insanların eline kalmış durumda dünya yönetimi.

Her yerde halk isyan halinde

Bütün bu sıkıntılar içerisinde Afrika’danın demokratik bir ülkesi olan Senegal’de cumhurbaşkanı seçimleri süresiz olarak erteledi. Eski Başbakanı tutuklattı, rakibini tutuklattı, Senegal parlamentosu da toplanıp 25 Ağustos’ta seçimlerin yapılması için karar alacak ama bu karar uygulanacak mı bilinmiyor. Senegal’den şunun için bahsediyorum; demokratik bir ülke genellikle. Senegalde’de demokrasi zayıflamaya başladı gibi geliyor. Her yerde halk şu veya bu şekilde isyan halinde.

ABD oyun kurucu olmaktan vazgeçmiş gibi

Blinken diplomasiyi seyahat olarak anlıyor ve gene Ortadoğu’ya gidiyor. Hani teröristlerle müzakere yapılmazdı? Bal gibi de müzakere yapıyorlar terörist dedikleri Hamas ile. Ateşkesi gerçekleştirseler rehineler serbest kalacak, insanlar rahat edecek. Bunu anlamayıp yanlışlar üzerinde devam etmek vahim bir hata. O yüzden ABD oyun kurucu olmaktan herhalde vazgeçmiş durumda…

- Advertisment -