spot_img
Ana SayfaHaberlerDünyaKolombiya’da neler oluyor?

Kolombiya’da neler oluyor?

Kolombiya bir haftadan uzun zamandır protesto gösterileri ve polis şiddetiyle sarsılıyor. 75 bin insanın pandemide öldüğü, 3 milyon insanın daha yoksulluk sınırının altına düştüğü ülkede bardağı taşıran vergi reformu geri çekildi ama protestolar dinmedi. Son bilanço 23’ü sivil 24 ölü, 800 kadar yaralı ve 90’a yakın kayıp. Başkan Iván Duque, protestolar için "düşük yoğunluklu kentsel terörizm” dedi.

Yoksulluk, yolsuzluk ve insan hakları ihlalleriyle boğuşan Kolombiya halkının sabrını taşıran son damla vergi reformu oldu. Reform paketi geri çekilmesine rağmen, yüzlerce kişinin yaralanması ve 23’ü sivil 1’i polis, 24 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan polis şiddeti, gösterileri yaygın bir isyana dönüştürdü.

Devlet Başkanı Ivan Duque iktidarını hedef alan protestocular, yoksulluğun ve polisin şiddet kullanımının sona erdirilmesi talepleriyle sokak eylemlerine devam ediyorlar.

Göstericiler, Kolombiya’nın Bogota kentinde 3 Mayıs’ta vergi reformuna karşı ulusal grev sırasında Kolombiya Devlet Başkanı Iván Duque’nin ikametgahı önünde protesto gösterisi düzenledi.

Başkent Bogota’da dün gece yağan yağmura rağmen on binlerce insan sokaklara çıktı. Yüzlerce kişi tarihi Plaza Bolivar’da büyük ölçüde barışçıl bir gösteri amacıyla bir araya geldi ancak bu kalabalık çevik kuvvet polisi tarafından göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtıldı.

Başkent Bogota’nın ünlü meydanı Plaza de Bolívar’da bir kadın, 29 Nisan’da şiddetin sona ermesi için çaresizce çığlık atıyor.  Başkan, şiddet eylemlerini kontrol altına almak için orduyu konuşlandırdı, ancak başarılı olamadı.
Pandemide 75 bin kişinin öldüğü Kolombiya’da halk geçen haftadan bu yana vergi reform paketine karşı sokaklara döküldü. Reform paketi geri çekildi ancak 23 göstericinin ölümü ve 800 kişinin yaralanması gösterileri daha da şiddetlendirdi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, haftanın başında öfkeli protestocular bir dizi polis karakoluna saldırdı. Bir karakol ateşe verildi. 45 polis karakolu hizmet dışı kaldı. Bu olaylarda 5 polis memuru yaralandı. 

Polis yetkilileri,  olaylarda hayatını kaybedenlerin yarısına yakınının polis şiddeti kaynaklı olduğu iddialarının araştırılacağını açıklarken, Savunma Bakanı, yasadışı silahlı grupların ve “teröristlerin” şiddeti kışkırtmak amacıyla protestolara sızdığını iddia etti.

Çoğunlukla barışçıl olan protestolarda, yer yer vandalizm eylemleri de yaşandı. Protestocular otobüsleri ve bankları yaktı ve dükkanları yağmaladı.  Yetkililer, 400’den fazla yaralı polisin bulunduğunu ileri sürüyor.

Başkan Iván Duque, vergi planını geri çekmesine ve halk isyanını bastırmada ordudan yardım istemesine rağmen olayları bastırmakta etkili olamadı.

Ülkenin güneybatısındaki Cali kenti, geçen hafta en az 11 kişinin öldürülmesiyle protestoların merkez üssü haline gelirken, Uluslararası Af Örgütü protestoların videoları üzerine yaptığı incelemede polisin protestoculara karşı ölümcül silahlar kullandığını açıkladı.

https://informateypunto.com/2021/05/06/protestante-colombiano-al-que-dispararon-en-las-protestas-esta-con-muerte-cerebral/

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği taraflara sükunet çağrısında bulundu. Sözcü Marta Hurtado polisin vergi reformlarını protesto eden göstericilere ateş açtığını ve bazı göstericilerin ölümüne neden olduğu duyumunu aldıklarını söyledi.

Pandeminin 75 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu ve mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştirdiği ülkede nüfusun yüzde 42,5 yoksullukla mücadele ediyor.

- Advertisment -