Ana SayfaHaberlerDünyaİsrail parlamentosu yasadışı yerleşimleri yasallaştırdı

İsrail parlamentosu yasadışı yerleşimleri yasallaştırdı

 

İsrail parlamentosu Knesset'te yapılan ikinci ve üçüncü oylamada Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini yasallaştıran tasarı onaylandı.

 

Knesset Başkanı Yuli Edelstein, son oylamanın ardından yaptığı açıklamada, tasarının 120 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda 60 evet, 52 hayır ile kabul edildiğini belirtti.

 

Yahudi yerleşim birimlerinin yasallaştırılmasına ilişkin tasarı 6 Aralık'ta Knesset Genel Kurulunda gerçekleştirilen ilk oturumda oylamaya sunulmuştu. Genel Kurula sunulan tasarısı, 49 oya karşı 59 oyla kabul edilmişti.

 

İsrail parlamentosu iç tüzüğüne göre bir yasa tasarısının kanunlaşması için üç farklı oturumda oylamaya sunulması ve oy çokluğuyla kabul edilmesi gerekiyor.

 

Söz konusu yasa tasarısı, Batı Şeria'da geçen yıllar içerisinde inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerini yasallaştırmayı öngörüyor. Bölgede 1948 ve 1967 yıllarında Filistin'den çevre ülkelere göç etmek zorunda kalanların malları "kayıpların mülkleri" olarak tanımlanıyor.

 

Filistin Kurtuluş Örgütü'nden ilk tepki

 

Oylamadan dakikalar sonra açıklama yapan Filistin Kurtuluş Örgütü, kararı kınadı, yasayı "Hırsızlığın yasalllaştırılması" olarak nitelendirdi. 

 

Örgütten yapılan açıklamada "Bu yasa gösteriyor ki, İsrail hükümeti en ufak bir siyasi çözüm şansını dahi yok ediyor" denildi.

 

Açıklamada, yasadışı yerleşim yerlerinin barışı ve iki devletli çözüm imkânını ortadan kaldırdığı belirtildi.

 

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bini, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

- Advertisment -