Yatsı namazı sırasında Filistinliler, Mescid-i Aksa’da geniş güvenlik önemleri alan İsrail polisi ile çatıştı. AFP, Filistin Kızılayı Mescid-i Aksa ve Kudüs’ün diğer bölgelerinde çıkan olaylarda 169 kişinin yaralandığını yazdı.
Yaralıların çoğunun İsrail polisinin kauçuk kaplı mermi ve sersemletici el bombalarıyla yüzlerinden ve gözlerinden yaralandığı bildiriliyor.
Olayların ardından İsrail polisi surlarla çevrili Eski Şehir içindeki Mescid-i Aksa’ya giden kapıları kapattı.
İsrail Merkezi Mahkemesi, bu yılın başında 7 ailenin evlerini Yahudi yerleşimcilere bırakmak üzere boşaltması kararı vermişti. Mahkeme son olarak 4 Mart’ta Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinli 3 ailenin evlerini boşaltmaları kararına yönelik itirazlarını reddetmişti. Yüksek Mahkeme, 2 Mayıs’ta Şeyh Cerrah’taki 4 aileye, Yahudi yerleşimcilerle “anlaşmaları için” 6 Mayıs Perşembe gününe kadar süre tanımıştı. Tahliye kararlarına karşı haftalardır Kudüs’te Filistinliler İsrail polisi ve yerleşincilerle karşı karşıya geliyor.
Kadir Gecesi gerilim zirveye çıkabilir
Kudüs’ün doğusundaki Şeyh Cerrah mahallesinde düzinelerce Filistinli, İsrailli yerleşimcilerle uzun bir yasal savaşın ardından tahliye edilme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Filistinli protestocular, Ramazan ayının başından bu yana kendilerini evlerinden zorla tahliye etmek isteyen İsrailli yerleşimcilerle ve olaylara müdahale eden İsrail polisiyle çatışıyorlar.
İsrailliler ve Filistinliler arasındaki gerginliğin önümüzdeki günlerde daha da tırmanması bekleniyor.
Müslümanlar Kadir Gecesi, Tapınak Dağı olarak adlandırılan ve hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal olan Kudüs’ün Eski Şehrindeki Mescid-i Aksa’da gece namazı için toplanacaklar. Pazar gecesi aynı zamanda İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhakını kutladığı ve dini milliyetçilerin şehirde geçit törenleri ve diğer kutlamalar düzenlediği ulusal bir bayram olan Kudüs Günü’nün başlangıcı. Pazartesi günü ise bir İsrail mahkemesinin Filistinli ailelerin evlerinden tahliyelerle ilgili karar vermesi bekleniyor.
İsrail’in ezeli düşmanı İran da bugün (7 Mayıs Cuma) kendi Kudüs gününü kutladı. İsrail karşıtı protestoların yapıldığı İran’da Ayetullah Ali Hamaney televizyonda yaptığı konuşmada, “Siyonist rejimin düşüşü ve gerileyen hareketi başladı ve durmayacak” dedi. Filistin topraklarında silahlı “direnişin” devam etmesi ve Müslüman ülkelerin bunu desteklemesi çağrısında bulundu.
Bu yıl Ramazan ayı, Filistinli protestocuların Eski Şehir’e giden Şam Kapısı’ndaki açık hava toplantılarına getirilen kısıtlamalar nedeniyle İsrail polisi ile defalarca çatışmasıyla gergin başladı.
Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli aileler burada mülk edinmeye çalışan İsrailli yerleşimci gruplarla uzun süredir devam eden bir hukuk mücadelesi veriyor. İsrail, 1967 savaşında Batı Şeria ve Gazze ile birlikte, Doğu Kudüs’ü de ele geçirdi. İsrail, uluslararası yasalara aykırı olarak Doğu Kudüs’ü ilhak etti.
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman, İsrail’in şehirde yasadışı uygulamalarını ve kışkırtıcı adımlarını sürdürmesinin, “tehlikeli bir oyun” olduğunu söyledi. Ayman, “Yerleşimlerin inşa edilmesi ve genişletilmesi, topraklara el konulması, evlerin yıkılması ve Filistinlilerin evlerinden sınır dışı edilmesi, işgali devam ettiren ve bölgesel ve uluslararası bir gereklilik olan adil ve kapsamlı bir barışa ulaşma şansını baltalayan yasadışı uygulamalardır.” dedi.
Hamas’ın silahlı kanadının komutanı Mohammed Deif, yedi yıl aradan sonra ilk basın açıklamasını yayınladı ve İsrail’in Filistinlileri evlerinden çıkarması halinde “ağır bir bedel” ödeyeceği konusunda uyardı.