Ana SayfaHaberlerDünyaTel Aviv belediye binası ‘düşman Lübnan bayrağı’na büründü

Tel Aviv belediye binası ‘düşman Lübnan bayrağı’na büründü

Patlamayla sarsılan Lübnan’a destek için başkanı olduğu belediyenin binasını “düşman ülkenin bayrağı”na saran Ron Huldai Altı Gün Savaşı’nın savaş pilotlarından biri... Dünyadan takdir toplayan bu jest, Huldai’nin ilk “cesur” hareketi değil.

Salı günkü patlamanın yaralarını sarmaya çalışan Beyrut için, Tel Aviv belediye binasının camekân duvarları Lübnan bayrağıyla aydınlatıldı. Belediye Başkanı Ron Huldai ayrıca Lübnanlılar için Twitter’dan destek açıklaması yayımladı:

“Bu gece belediye binasını Lübnan bayrağıyla aydınlatacağız. İnsanlık her husumetin önündedir. Kalbimiz korkunç felakete maruz kalan Lübnan halkıyla.”

Huldai’nin tweet’i bir yandan takdir toplarken, öbür yandan İsrail sağ kanadından eleştirilere maruz kaldı. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu’nun, belediye başkanının tweet’ine verdiği sert yanıt bunlardan biriydi:

“Resmen delilik. Lübnan düşman devlettir. Kanunlara göre düşman bayrağını dalgalandırmak büyük bir suçtur!”

Tel Aviv’in aykırı başkanı

22 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Ron Huldai eski bir havacı. 1967’deki Altı Gün Savaşı’nda ve 1973’teki  Arap-İsrail savaşında savaş pilotu olarak görev yaptı. Tuğgeneralliğe kadar yükseldikten sonra emekli olan Huldai, 1998’de belediye başkanı seçildi.

Ultra-siyonist sayfalarda hakkındaki onlarca yazıda “Hamas uşağı”, “İsrail Düşmanı” diye suçlanan Ron Huldai, geçmişte aşırı sağı kızdıracak birçok icraata imza atmıştı.

Ultra-siyonist bir karikatüristin kaleminden Ron Huldai

Huldai, belediye binasının ön cephesini daha önce Mısır bayrağıyla donatmış, geçtiğimiz Şubat ayında, şehirdeki İsmail Haniye ve Mahmud Abbas’ı aşağılayan billboardları kaldırtırken şu açıklamada bulunmuştu:

“Şiddeti körükleyen, olmak istemediğiniz DEAŞ ve Nazilerin eylemlerini andıran görüntülerin yer aldığı pankartlar kaldırılacak. Seçim kampanyası sürecinde dahi bu gibi davranışlar kırmızı çizgilerdir. Kamusal alan bildirilerine karışmıyorum. Ancak bu kez kurallar çiğnendi ve başkalarını aşağılamak bizim âdetimiz değildir.”

Hamas Lideri ve Filistin Devlet Başkanı’nın görüldüğü Tel Aviv sokaklarındaki billboard’lara asılan pankartlarda İbranice olarak “Barış ancak yenilmiş düşmanlarla sağlanır” ifadeleri yer almıştı.

- Advertisment -