İngiltere’nin güney batısındaki Cornwall bölgesindeki Carbis Körfezi’nde üç gündür süren zirve iki yıldır liderlerin yaptığı ilk yüz yüze toplandı oldu.
Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nin liderlerinin katıldığı G-7 zirvesi Biden’ın da ilk yurtdışı ziyareti oldu. Zirvenin son günü basının karşısına çıkan Biden, toplantı için “olağanüstü, işbirlikçi ve verimli” dedi. Zirvenin ev sahibi İngiltere Başbakanı Boris Johnson da grup arasındaki “harika uyum derecesini” övdü.
Johnson, G-7’nin dünyanın geri kalanına demokrasi ve insan haklarının değerini göstereceğini ve “dünyanın en fakir ülkelerinin kendilerini temiz, yeşil ve sürdürülebilir bir şekilde geliştirmelerine” yardımcı olacağını söyledi.
Yedi zengin ulusun liderlerinin zirvesinden çıkan en somut sonuç önümüzdeki yıl yoksul ülkelere 1 milyardan fazla koronavirüs aşısı dozu sözü vermek oldu.
Milyar dozluk taahhüdün yarısı Amerika Birleşik Devletleri’nden ve 100 milyonu İngiltere’den geliyor. Kanada 100 milyon ve Fransa 60 milyon sözü verdi. Aşıların 2022’nin sonuna kadar teslim edilmesi bekleniyor. Ancak Biden liderlerin doz bağışı için verdikleri taahhütlerin son olmayacağı konusunda net olduklarını söyledi.
Liderler gelişmekte olan ülkelere ise iklim değişikliğiyle mücadele ederken büyümeleri için yardım vaadinde de bulundu.
Bu kapsamda Biden’ın önerisiyle, Çin’in gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde altyapı yatırımlarıyla gücünü artırmasına neden olan Kuşak ve Yol Projesi’ne alternatif olarak önerdiği “Dünya için Daha İyisini İnşa Et” planı da zirvenin sonuç bildirisine girdi. Plan 2035 yılına kadar gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelere çevreyle uyumlu altyapı yatırımları için 40 trilyon dolarlık bir yatırım desteğini öngörüyor.
Sonuç bildirisinde Çin’i hedef alan esas bölüm ise insan hakları ihlalleriyle ilgili uyarılar oldu.
Çin’e karşı yapılacaklar konusunda çetin tartışmaların yaşandığı zirvenin sonuç bildirisinde Biden’ın istediği Çin uyarıları yer aldı.
Çin’in zorla çalıştırma yöntemlerine karşı sert önlemler alınmasını öneren Biden’ın isteği bildiride şöyle ifade edildi:
“Çin’in küresel ekonominin adil ve şeffaf işleyişini baltalayan piyasa dışı politikalarına ve uygulamalarına meydan okumak için kolektif yaklaşımlara başvurmaya devam edeceğiz.”
Liderler ayrıca, Pekin’i Uygur azınlığa karşı ciddi insan hakları ihlalleri yapmakla suçladı Sincan’da ve yarı özerk Hong Kong şehrinde Çin’i insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı duymaya çağırdı.
Biden, daha sonra zirveden ayrılarak Windsor Kalesi’nde Kraliçe’yle çay içti.
Biden, pazartesi günü Brüksel’de yapılacak NATO zirvesine katılacak ve Çarşamba günü ise Cenevre’de Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşecek.
Liderler çitler ve dikenli tellerin arkasında buluşurken, çevreciler de hafta sonu boyunca çelik çemberin dışında toplanarak G-7’yi iklim felaketini önleme şansını kaçırmakla suçladı. Sörfçü ve kanoculardan oluşan büyük bir kalabalık, dünya okyanuslarının daha iyi korunmasını teşvik etmek için kitlesel bir protestoyla denize açılırken, binlerce kişi Falmouth’taki zirvenin medya merkezinin dışında yürüyüş yaparken davul çaldı. Protestocular, “G-7 tamamen yeşil yıkamadır” dedi. “Sözlerde boğuluyoruz, şimdi harekete geçme zamanı.”
95 yaşındaki ünlü İngiliz doğa belgeselcisi David Attenborough de Pazar günü liderlere bir video yayınlayarak, insanlığın “tüm gezegeni istikrarsızlaştırmanın eşiğinde” olduğu konusunda uyardı. “Öyleyse, o zaman bu on yılda aldığımız kararlar – özellikle ekonomik olarak en gelişmiş ülkeler tarafından alınan kararlar – insanlık tarihindeki en önemli kararlardır” dedi.