Polis baskısı sebebiyle defalarca tabelasını değiştirmek zorunda kalan Ankara Kızılay’daki Saab Cafe’nin sahibi Muhammed İsa Abdullah gözaltına alındı.
Gözaltı kararını duyuran HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Muhammed İsa Abdullah’ın AYM başvurusu ve idari davası devam ederken geri gönderme merkezine götürüleceğini söyledi.
Muhammed İsa Abdullah ile görüşen Avukat Halim Yılmaz, Abdullah’ın Çankaya Karakolu’na götürüldüğünü, oradan Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şubesi’ne götürüleceğini, sonrasında da bugün (20 Eylül) Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne gönderileceği bilgisini aktardı.
Muhammed İsa Abdullah, Twitter hesabından yaptığı son paylaşımlarında yaşadığı baskıyı anlatmıştı.
“Oturum izinlerini iptalleri, gözaltılar, müşteri gözaltılar, tehditler, cezalar, yıldırmalar, tabela değiştirmeler, dükkan kapatmalar ve bunca mazalimlerin kabüsü başlangıcıydı.”
Muhammed İsa Abdullah, değiştirmek zorunda kaldığı tabelaların bazılarının fotoğraflarını paylaşmıştı:
18 Haziran’da derdini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Twitter hesabından attığı birkaç tweet ile anlatmaya çalışmıştı:
“Sayın Cumhurbaşkanım son 9 aydır kardeşliğimize ve cabalarınıza baltalamak isteyenler bizim üzerimizden her türlü algı yaratmaya, zülme, hukuksuzluk yapan bir zümre var.”
İki yıldır Ankara’da Kızılay bölgesinde Afrikalı göçmenler tarafından işletilen işyerleri sistematik polis baskısı altında tutuluyordu.
Özellikle Altındağ’da gerçekleşen olaylardan sonra denetimler sıklaşmış ve işyeri isimlerini Türkçeleştirmek, iş yerlerini Türk vatandaşlarına devretmek gibi baskılar devreye girmiş, bu arada işyeri sahipleri gözaltına alınıp, bırakılmıştı.
Süreç içinde 9 Afrika kökenli işveren hakkında sınır dışı kararı çıkarıldı, pek çok dükkân kapandı, kapanmayanlar ise isimlerini Türkçeleştirdiler.
2019’da açtığı Somali Restorantı’nın adını polis baskısının ardından Güzelyurt Lokantası’na çeviren ve daha sonra da ortaklarıyla Saab Cafe’yi açan ve baskılara karşı kamuoyunda ses çıkaran Somalili Muhammed İsa Abdullah’ın da oturma izni iptal edilmişti. Kararın ardından Ankara İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunan Abdullah, olumsuz sonuç almasının ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
10 yıldır Türkiye’de yaşayan Abdullah, 2021 yılında dokuz kişi ile altı gün boyunca nezarethanede tutulmuş, Serbestiyet’e verdiği röportajda karakolda kendilerine ‘Burayı Türkleştireceğiz, Somalilileri söküp atacağız’ denildiğini aktarmıştı.