Ana SayfaHaberlerGündemErdoğan ve Millet İttifakı'nın Ankara mitingleri arasındaki beş fark

Erdoğan ve Millet İttifakı’nın Ankara mitingleri arasındaki beş fark

30 Nisan’da Başkent Millet Bahçesi’ndeki Erdoğan ve 12 Mayıs’ta seçime iki gün kala Tandoğan Meydanı’ndaki Millet İttifakı mitinglerinin katılımcılar ve atmosfer bakımından belirgin farkları vardı. Erdoğan mitingindeki “bizi de çek” heyecanının yerini Tandoğan’da “konuşmayalım, devlet memuruyuz” sükuneti aldı. Erdoğan’ın mitingi Cengiz Kurtoğlu şarkılarıyla, Millet İttifakı mitingi ise yağmur altında Ankara havası oynayarak tamamlandı.

12 Mayıs saat 19.46 itibarıyla Ekrem İmamoğlu’nun konuşmaya devam ettiği Tandoğan Meydanı’ndan henüz ayrıldık; her iki mitingde de başlangıç saatinden bir saat kadar önce alandaydık. İki mitinge de pratikliği nedeniyle metro ile ulaştık. Metro çıkışından alana dek katılımcılarla sohbet ettik; neden orada olduklarını, neden Erdoğan/Kılıçdaroğlu  dediklerini; görece genç olanlara hayattan beklentilerini, mevcut duruma dair hislerini sorduk. İşte beş ayrı başlıkta, Erdoğan ve Millet İttifakı’nın Ankara mitingi izlenimleri…

Alan seçimi: Cumhur İttifakının mitinginin gerçekleştiği Başkent Millet Bahçesi, Melike Hatun Camisi’nden başlayıp Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne kadar uzanan dev projenin parçası olarak 2021’de açıldı. 700 bin metrekarelik, futbol sahası görünümündeki bu mekânda bir  pazar  günkü miting oldukça kalabalıktı. Yol üzerinde, üniversite servislerinden servis dışı belediye otobüslerine kadar, miting alanına insan taşıyan araçlar gözümüze çarptı. Millet İttifakı’nın mitinginin yapıldığı Tandoğan Meydanı ise, artık bir klasik olsa da, diğer mekan kadar düz ve pürüzsüz sayılmazdı. Şehrin bu merkezi ve hayli kalabalık noktasına ulaşmak, mitingin cuma akşamı ve iş çıkışı saatine denk gelmesi sebebiyle çok da kolay olmadı. Girişte CHP’ye ait yalnız bir otobüs vardı; uzun bir iş gününün ardından, ellerinde bayraklar ve ev yapımı pankartlar, kendi imkânlarıyla alana ilerleyen kalabalık dikkat çekici.

Katılımcı profili: İki mitingde de dış görünüş ve yaş itibarıyla farklı profillere rastlamak mümkündü. Diğer yandan dikkat çekici bir farktan söz edebiliriz; Erdoğan’ın mitingine katılanların bir gazeteciyle konuşmaya, hatta videolarının çekilmesine olan hevesi ve Millet İttifakı mitingine katılanların çekingenliği. Erdoğan mitingindeki “bizi de çek” heyecanının yerini Tandoğan’da “konuşmayalım, devlet memuruyuz” sükuneti aldı. Tandoğan’da konuşmak istediğimiz, ellerinde pankartlar taşıyan kimi gençlerin aileleri, çocuklarının  mitinge  geldiğinden dahi habersizdi. 

Konu başlıkları: Mitinge katılanların söylemleri de tıpkı ittifakların söylemleri gibi iki ayrı uçtaydı. Erdoğan’ın mitinginde konuştuğumuz katılımcılar, ekonominin o kadar da kötü olmadığını, öyleyse bile zaten dünyada durumların pek iyiye gitmediğini ve Millet İttifakı’nın beka sorununa yol açacağını vurguluyordu. Tandoğan buluşmasında ise, konuştuğumuz en küçüğü 15 yaşındaki katılımcılar hep bir ağızdan hak, hukuk, adalet diyordu. Başörtülü, orta yaşlı bir kadın “söylenecek çok şey var, ama susmak zorundayız” derken, ilk kez oy kullanacağını söyleyen 18 yaşındaki bir genç “kendi bölgesinde stratejik oy kullanmaktan” söz ediyordu. 

Kadın ve çocuklar: İki mitingde de görünürde kadınlar çoğunluktaydı; genç sayısı Millet İttifakı mitinginde, çocuk sayısı ise Erdoğan’ın mitinginde görece daha fazlaydı. 

Cengiz Kurtoğlu vs. Ankara havası: Neticede Erdoğan’ın mitingi Cengiz Kurtoğlu şarkılarıyla, Millet İttifakı mitingi ise yağmur altında, Ankara havası oynayarak tamamlandı.

- Advertisment -