Ana SayfaSeçim 2023RÖPORTAJ | Cengiz Çandar: “Ben bir mücadele adamıyım, adaylığım doğal bir izdivaç”

RÖPORTAJ | Cengiz Çandar: “Ben bir mücadele adamıyım, adaylığım doğal bir izdivaç”

Ankara’da Yeşil Sol Parti’nin aday tanıtım törenine katılan gazeteci Cengiz Çandar Serbestiyet’e konuştu: "Aday olduğum parti bir mücadele partisi, aday gösterildiğim il bir mücadele alanı. Ben de bir mücadele adamıyım, dolayısıyla doğal bir izdivaç bu.”

Yeşil Sol Parti, Ankara’da adaylarını tanıttı. Toplantıda en büyük ilgiyi İstanbul adayları Hasan Cemal ve Sırrı Süreyya Önder’le birlikte partinin Diyarbakır adayı gazeteci Cengiz Çandar gördü.

7 yıldır Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Enstitüsü’nde (SUITS) sürdürdüğü akademik çalışmaları geride bırakarak Türkiye’ye dönen Çandar’la mini bir sohbet yaptık.

“Heyecanlı mısınız?” diye sorduğum Çandar “Aday olduğum için heyecandan ziyade mutluyum” dedi.

Türkiye’de genel bir değişim dalgası gördüğünü ve böyle bir heyecanın içinde yer almaktan ötürü içinin içine sığmadığını ifade etti, duygusu yüzüne yansıyordu. Çandar’a Yeşil Sol Parti’den adaylık teklifi geleli henüz altı gün olmuş. “Çok duygulandım, kabul etmem pek de zaman almadı” diyerek adaylık sürecini anlattı.

Ona göre aday olduğu parti bir mücadele partisi, aday gösterildiği il de bir mücadele alanı. “Ben de bir mücadele adamıyım, dolayısıyla doğal bir izdivaç bu.”

Seçimlerle ilgili genel öngörüsünü sorduğumda her şeyin ötesinde Türkiye’de cumhurbaşkanının acilen değişmesi gerektiğini söyledi. Ona göre parlamento hızla değişmeli. Bütün bunlar olduktan ve seçim tamamlandıktan sonra da Türkiye’nin demokratikleşme yoluna yeniden baş koyması gerektiğinin altını çizdi.

Peki önceliği ne?

Çandar için öncelik, halkın seçilmiş temsilcilerinden hapiste olanların özgürlüğüne kavuşması, yurt dışında olanların ise Türkiye’ye dönmesi: “Ancak Osman Kavala’dan Gezi tutuklularına, herkesin özgürlüğüne kavuştuğu bir ortamda demokratik uygulamalardan ve normalleşmeden söz edilebilir” diyor.

“Umutlu musunuz?” sorusuna kısa bir cevap verdi.  “Ben çok uzun süredir değişimi bekliyorum. Aylardır değişimi bekliyorum ve inanır mısınız, çok umutluyum”.

- Advertisment -