28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için yurt dışındaki seçmenler oy kullanmaya başladı. Yurt dışı temsilcilikler ve gümrüklerde ikinci tur seçimlerde bugün (21 Mayıs Cumartesi) saat 14.00 itibarıyla oy kullananların sayısı 700 bini aştı. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için YSK tarafından Türkiye’nin 73 ülkedeki 151 temsilciliğinde, 167 noktada sandık kuruldu.

Yurt dışındaki seçmenler 24 Mayıs akşamına kadar kurulan oy merkezlerinde, 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar ise gümrüklerde oy kullanabilecek. Oylar diplomatik kurye ile Türkiye’ye getirildikten sonra 28 Mayıs’a kadar Ankara ATO Congresium Fuar Merkezi’ndeki güvenlikli alanda saklanacak.

Yurt dışından gelen oylar Türkiye’deki sandıkların kapanmasının ardından, buradaki oylarla eş zamanlı olarak sayılacak. 

Sandık sayıları ve katılımda önemli artış

VOA Türkçe’den Arzu Çakır’ın aktardığına göre Paris’te 14 Mayıs seçimlerinde hafta içi 10, hafta sonu ise 15 sandık vardı. Fransa’nın başkentinde ikinci tur için hafta içi 25, hafta sonu 30 sandık kuruldu. Artan sandık sayısı sayesinde, ilk turda oluşan uzun kuyruklar yerini hızla ilerleyen sıralara bıraktı. Paris’te her sandıkta AK Parti, MHP ve CHP’nin sandık görevlileri dışında HDP (Yeşil Sol) ve TİP’in sandık görevlileri de hazır bulunuyor.

Londra’daki Türk cemaatinden öğrencilere ulaşım desteği

Londra’daki kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre şehirdeki Türk komünitesi, ikinci turda oy kullanmak isteyen öğrencilere ulaşım desteği sağlıyor. Türk öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu Cambridge’den Londra’ya oy kullanmak üzere gitmek isteyen üniversite öğrencileri için topluluk tarafından bir kontenjan açıldı. 

Hangi ülkede kaç seçmen var?

Cumhuriyet gazetesinin aktardığı verilere göre yurt dışında öne çıkan merkezlerdeki kayıtlı seçmen sayıları şöyle;

Japonya’da yaklaşık 5 bin

Azerbaycan’da 11 bin

Almanya’da 1.5 milyon

Litvanya’da 795

Kırgızistan’da 3 bin 100

Kazakistan’da 6 bin 106

Özbekistan’da 3 bin 209

İspanya’da 5 bin 838

Fransa’da 397 bin 86

İsveç’te 42 bin 773

İsviçre’de 105 bin 802

Finlandiya’da 6 bin 791

Hollanda’da 286 bin 723

İsrail’de 5 bin 88

14 Mayıs’ta yurt dışı seçmenden hangi aday ne kadar oy almıştı?

AA verilerine göre ilk turda Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yurt dışı oyların yüzde 57,5’ini aldı; Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise ilk turu yüzde 39,6’lık oy oranıyla tamamladı.

Erdoğan, Mısır, Suudi Arabistan ve Belçika’da yüzde 70’in üzerinde oy alırken

Kılıçdaroğlu’nun en yüksek oy oranına ulaştığı Portekiz’de yüzde 90’ın üzerinde; Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İrlanda’da ise yüzde 80’in üzerinde oy oranı vardı.

Oy kullanmaya giden seçmenler, oluşan uzun kuyrukları sosyal medyada paylaştı:

Frankfurt
Doha
Bremen
Önceki İçerikSinan Oğan’dan “istikrar”lı mesaj: “Tutumumuzu yarın saat 17.00’da açıklayacağız”
Sonraki İçerikTCG Anadolu, ikinci tur için İstanbul’a geri döndü!