Ana SayfaHaberlerDünyaEtiyopya: Hükümet güçleri sivillerin bulunduğu kampı vurdu; 56 ölü

Etiyopya: Hükümet güçleri sivillerin bulunduğu kampı vurdu; 56 ölü

Reuters, Etiyopya ordusunun iç savaşın devam ettiği Tigray bölgesine yaptığı hava harekâtında 56 sivilin öldüğünü duyurdu. Saldırı Etiyopya Başbakanı Ahmed’in uzlaşma çağrısından bir gün sonra gerçekleşti. Tigray destekçisi sosyal medya hesapları saldırıda insansız hava araçlarının kullanıldığını iddia etti. Uluslararası basında Türkiye’nin Etiyopya’ya Bayraktar TB2 SİHA’sı sattığı iddiaları dile getiriliyor. Fakat hükümetten bu iddialarla ilgili henüz hiçbir açıklama gelmedi.

İki yardım görevlisinin görgü tanıklarına dayandırarak Reuters’e verdiği bilgilere göre, Etiyopya devlet güçleri ile Tigray Halk Kurtuluş Ordusu (TPLF) arasında devam eden iç savaş nedeniyle Batı Tigray’dan ayrılmak zorunda kalmış sığınmacıların bulunduğu bir kampa düzenlenen hava saldırısında 56 kişi öldü, aralarında çocukların da bulunduğu 30 kişi yaralandı.

Haberde, 8 Ocak günü gerçekleşen saldırıdan sonra yaralıların kaldırıldıkları hastanede çekilmiş görüntüleri yayımlandı.

Reuters, Etiyopya hükümeti ve askeri birimlerinin konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermediklerini duyurdu.

Uzlaşma mesajından bir gün sonra gerçekleşti

TPLF sözcüsü Getachew Reda saldırıyı sosyal medya hesabından, “Yüreği nasır bağlamış bir diğer insansız hava aracı saldırısı, 56 masum sivilin ölümüne neden oldu” mesajıyla duyurmuştu.

Saldırı, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in Ortodoks Noeli vesilesiyle uzlaşma mesajı vermesinden ve TPLF önde gelenlerinin de aralarında bulunduğu, ülkedeki farklı etnik kesimlerden tutuklu muhalif aktörlerin serbest bırakılmasından bir gün sonra gerçekleşti.

Türkiye’nin Etiyopya’ya SİHA sattığı iddiaları

Uluslararası basında, Türkiye’nin Etiyopya’ya Bayraktar TB2 SİHA’sı sattığı iddiaları dönem dönem gündeme geliyor. Fakat Türkiye hükümetinden konuyla ilgili henüz hiçbir açıklama yapılmadı.

Geçtiğimiz ay Yeni Şafak, Akşam, Yeni Akit gibi hükümete yakın medya organlarının internet sitelerinde; Etiyopya iç savaşında Bayraktar SİHA’larının kullanıldığını, hükümet güçlerinin bu sayede isyancılara karşı üstünlük kurduğunu duyuran haberler çıkmıştı.

Yeni Şafak’ın haberi sosyal medyada Tigray destekçisi hesaplar tarafından çokça paylaşılmış ve Türkiye’nin Etiyopya iç savaşında Etiyopya devletine SİHA sattığı iddialarının doğrulanması olarak sunulmuştu.

Habere, Anadolu Ajansı Afrika masasından Tufan Aktaş sosyal medya hesabından tepki göstererek, “Türkiye, SİHA sattık dedi mi? Velev ki sattı (rakamlar buna işaret ediyor), sırf tribünlere oynamak için o ülkede yaşayan ya da gitmeyi planlayan Türklerin hayatını riske atıyor, karşı grubu kışkırtıyorsunuz. Onlar barışır, peki siz bir daha nasıl gireceksiniz o ülkeye?” demişti.

Aktaş paylaşımına yorum yapan bir başka sosyal medya kullanıcısına verdiği yanıtta da “Hayır, neden uluslararası medya Çinlileri, Rusları manşet yapmıyor. Onlar silah satmıyor mu? Bizimkiler kopyala yapıştır. Arkadaş adamlar bilerek Türkiye’yi harcatmaya çalışıyor. SİHA sivilleri vurdu… Kim sattı Türkiye. Hadi bakalım…” demişti.

Yeni Şafak tepkiler üzerine haberi internet sitesinden ve sosyal medya hesabından kaldırmıştı.

- Advertisment -