Ana SayfaHaberlerFETÖ davalarının ünlü savcısına “FETÖ borsası” raporu: “İtirafçısı öldürülen ‘FETÖ borsası’ davasının...

FETÖ davalarının ünlü savcısına “FETÖ borsası” raporu: “İtirafçısı öldürülen ‘FETÖ borsası’ davasının sanığı çete liderinin firarına yardım etti”

15 Temmuz öncesinde FETÖ’nün TSK ayağıyla ilgili olanlar da dahil birçok önemli FETÖ soruşturmasını yürüten ünlü savcı Okan Bato hakkında HSK’nın “FETÖ borsası” soruşturması yaptığı ve HSK müfettişlerinin raporu doğrultusunda Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “haksız mal edinme” suçlamasıyla iddianame hazırlandığı basına yansımıştı. HSK raporunda; Bato’nun, 2019’da sanığı olduğu “FETÖ borsası” davasında itirafçı olmaya karar vermesi üzerine evinde öldürülen AK Parti eski İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş’la irtibatlı olduğu ve Ahmet Kurtuluş cinayetini azmettirdiği iddia edilen, aynı davanın sanıklarından, Arjantin’de tutuklu çete lideri Serkan Kurtuluş’un yurtdışına kaçmasına yardım ettiğinin yer aldığı ortaya çıktı.

İzmir’deki önemli FETÖ soruşturmalarını yürüten eski İzmir Cumhuriyet Başsavcı vekili Okan Bato hakkında HSK tarafından “FETÖ borsası” soruşturması yürütüldüğü ortaya çıkmıştı.

15 Temmuz darbe girişimi öncesinde FETÖ’nün TSK ayağıyla ilgili soruşturmaları da yürüten Bato, 2021’de İzmir Adliyesi’nden alınarak Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Savcısı olarak görevlendirilmişti.

HSK soruşturması süreci 2019’da başlayan Bato hakkındaki HSK müfettişleri tarafından hazırlanan bölümler basına yansımıştı. “FETÖ borsası” soruşturması sonrası hakkında Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “haksız mal edinme” suçlamasıyla iddianame hazırlan Bato’nun yargılaması birinci sınıf hakim/savcı olmasından dolayı Yargıtay’da yapılacak.

Halk TV’den Seyhan Avşar, Bato hakkındaki HSK raporundan yeni bazı bölümleri paylaştı ve Bato hakkında yeni iddialar gündeme getirdi.

Avşar’ın haberi şöyle:

“AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş, Okan Bato ile darbe girişimi öncesi o dönem MİT’te görevli G.Y.’nin veda yemeğinde tanıştı. İddiaya göre darbe girişimi sonrası FETÖ’cülere yönelik operasyon listesi dönemin İzmir İstihbarat Şube Müdürü Kudret Dikmen tarafından Ahmet Kurtuluş aracılığıyla çete lideri Serkan Kurtuluş’a sızdırılıyordu. Serkan Kurtuluş ise bu isimleri kaçırarak, “MİT’e çalışıyoruz, devlet arkamızda” diyerek dosyalarının kapatılması karşılığında yüksek miktarda paralar elde ediyordu. Bu işin yargı ayağında ise Okan Bato vardı. Parası olan isimleri FETÖ dosyalarından tereyağından kıl çeker gibi sıyırıyordu.

ÇOCUĞUNUN GÖZLERİ ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Çark böyle dönerken Ahmet Kurtuluş gözaltına alındı. Bildiklerini anlatmayı planlıyordu. Hatta bir kısmını anlattı. Ancak diğer isimler tarafından susması istendi. Mayıs 2019’da evine polis kılığında gelen Yener Toğa isimli tetikçi tarafından çocuğunun gözleri önünde silahla vurularak öldürüldü. Cinayetin emrini verdiği iddia edilen suç örgütü lideri Serkan Kurtuluş ise firar etti. Şu an Arjantin’de…

Ahmet Kurtuluş’un yakınları ve avukatı bu cinayette İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato’nun FETÖ Borsası çarkındaki rolüne dikkat çekerek cinayette dahli olduğunu defalarca kez iddia etti. Ancak sesleri duyulmadı.

HSK RAPORUNDA 11 AYRI İDDİA YER ALDI

Kurtuluş’un öldürülmesinin hemen ardından HSK, Okan Bato hakkında soruşturma başlattı. Bato hakkında HSK Başmüfettişleri 151 sayfalık bir rapor hazırladı. Bu raporda Bato’ya yöneltilen 11 ayrı suçlama tek tek yazıldı.

‘SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİNİN KAÇMASINA YARDIM ETTİ’

HSK’nın raporunda; Okan Bato’nun şu an İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘FETÖ Borsası’ suçundan yargılanan İzmir İstihbarat Eski Şube Müdürü Kudret Dikmen ile yakın ilişki içinde olduğu, gözaltı listelerinin sızması sürecinde Dikmen’in irtibatlı olduğu Serkan Kurtuluş’un yurtdışına kaçmasına yardım ettiği belirtildi.

‘500 BİN TL İSTEDİLER’

Raporda eski iş insanı Tamer Kömürgöz’ün FETÖ gerekçesiyle gözaltına alınacak iş insanları listesinde olduğunun kendisine bildirildiği, Kömürgöz’den Dikmen’in 500 bin TL istediği, bu süreçte Bato’nun Kudret Dikmen ile hakaret etti de aktarıldı.

MİT BÖLGE MÜDÜRÜ’NÜN AĞABEYİNİ KURTARDI

MİT eski Bölge Müdürü (G.Y.), Ankara İstihbarat Eski Şube Müdürü Kudret Dikmen, AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş ile Bato arasında sistemli bir bağ olduğu da raporda aktarıldı. MİT Bölge Müdürü’nün ağabeyinin Manisa’da çalışırken FETÖ nedeniyle görevinden uzaklaştırılması ve iadesinde Bato’nun devreye girdiği de yine raporda aktarılan başka bir husus…

Öldürülen Ahmet Kurtuluş’un şoförünün FETÖ’den tutuklu bir kadın tanıdığıyla ilgili yardım talebi üzerine kendisini aradığı, Dikmen’in Bato ile birlikte kadının tahliyesini sağladığı da iddia edildi.

‘OKAN BATO BU İŞİ HALLEDER’

Raporda bazı telefon görüşmelerine de yer verildi. FETÖ operasyonları kapsamında tutuklanan Ancı İnşaatın sahibi Mustafa Ancı’nın tahliyesi için Ahmet Kurtuluş’un uğraştığı raporda belirtildi. Kurtuluş’un telefon konuşmasında “Okan Bato bu işi halleder” dediği cümleler raporda yer alıyor.

2 MİLYON DOLAR İDDİASI

Bato’nun FETÖ’den tutuklanan iş insanı Şahin Kavuk’un oğlu Metehan Kavuk’un serbest bırakılması vaadi karşılığı Kavuklar’dan 2 milyon dolar aldığı da raporda belirtildi.

‘BEYEFENDİ RİSKLİ BULDU’

Bergama’da faaliyet gösteren FETÖ’cü Koza Holding’in yakınlarından birinin Ahmet Kurtuluş’un yanına geldiği, Kurtuluş’un ise 500 bin TL karşılığında soruşturmaya dahil olamayacağını söylediği raporda aktarılıyor. Kurtuluş’un, Okan Batu’yu kast ederek ise “Beyefendi bu işin riskli olduğunu belirtti” dediği aktarıldı.

Bato’nun FETÖ suçundan gözaltına alınan bir komisere, iki il emniyet müdür yardımcısı hakkında ifade verdirtip, emniyet müdür yardımcılarını gözaltına aldırdığı, Karşıyaka sahilinde balık restaurantı bulunan Çağrı Durak ile hareket edip, şüpheli, sanık vs dosyalarının kapatılmasını sağladığı da raporda yer aldı.

ÇERÇİOĞLU DETAYI RAPORDA

Sadece FETÖ Borsası’na dair dosyalar yer almadı HSK raporunda. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun Okan Batu, Ahmet Kurtuluş ve Gürbüz Yüksel’in ortakları olduğu şirkete spor kompleksi ihalesi verdiği, Çerçioğlu’nun yargıya intikal eden dosyalarını yine Okan Bato’nun çözdüğü de raporda yer aldı.

ADALET BAKANLIĞI TAKİPTE

Okan Bato hakkında HSK’nın verdiği yer değiştirme kararını Adalet Bakanlığı’ndan üst düzey bir bürokrata sordum. O bürokrat, “Dosyayı yakından takip ediyoruz. Şahsi kanaatim HSK’nın verdiği cezanın bu aşamada dahi yetersiz olduğu. Bato, Ahmet Kurtuluş cinayetinin sanıkları arasında dahi yer alabilir. Dikkatle yaklaşıp, titizlikle incelenmesi gereken bir dosya” ifadelerini kullandı.

HSK yetkilileri ise Bato’nun yargılamasının Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından yapılacağını çıkacak sonuca göre ihraç edilebileceğini belirtti.

- Advertisment -