Ana SayfaHaberlerYeşil Sol Parti, Demokratik Halklar Partisi (DHP) oluyor: HEP, DEP, ÖZDEP, HADEP,...

Yeşil Sol Parti, Demokratik Halklar Partisi (DHP) oluyor: HEP, DEP, ÖZDEP, HADEP, DEHAP, DTP, BDP, HDP…

Kapatma davası nedeniyle HDP’nin seçimlere çatısı altında girdiği ve seçim sonrasında da politik faaliyetini sürdürdüğü Yeşil Sol Parti’nin MYK’sı adını Demokratik Halklar Partisi (DHP) olarak değiştirdi. DHP, 1990’da Halkın Emek Partisi ile başlayan resmi Kürt politik hareketinin yeni temsilcisi. 1990’dan bu yana HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP ve DTP, Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Geleneğin DEHAP ve BDP gibi bazı partileri ise başka partilerin kurulması nedeniyle çalışmalarına son verdi. HDP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili süreç de Anayasa Mahkemesi’nde devam ediyor.

Yeşil Sol Parti’nin (YSP) adı, parti MYK’sının kararıyla Demokratik Halklar Partisi (DHP) olarak değiştirildi.

HDP, 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde hakkındaki devam eden kapatma davası nedeniyle seçimlere HDP’nin kurucu bileşenlerinden olan YSP çatısı altında girme kararı almıştı. YSP’den meclise giren milletvekilleri seçimlerden sonra da siyasi faaliyetlerine YSP mensubu olarak devam etti.

Demokratik Halklar Partisi, kapatılma riski bulunan HDP’nin geleneğinin yeni temsilci olarak değerlendiriliyor.

HDP’nin öncülü partiler:

Halkın Emek Partisi (HEP)

Kürt politik hareketinin en kitlesel ve güçlü unsuru olan HDP’nin geleneği, 7 Haziran 1990’da Fehmi Işıklar genel başkanlığında Halkın Emek Partisi’nin (HEP) kurulması ile resmen siyaset sahnesine çıktı. 3 Temmuz 1992’de kapatma davası açılan HEP, 14 Eylül 1993’te kapatıldı.

Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP)

HEP’in kapatılma riskinin ortaya çıkması üzerine 25 Haziran 1992’de Mevlüt İlik genel başkanlığında Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP) kuruldu.

Anayasa Mahkemesi, 23 Kasım 1993’te ÖZDEP hakkında kapatma kararı verdi.

Demokrasi Partisi (DEP)

ÖZDEP’e de kapatma davasının açılması üzerine 7 Mayıs 1993’te Yaşar Kaya genel başkanlığında Demokrasi Partisi (DEP) kuruldu. 2 Aralık 1993’te DEP hakkında kapatma davası açıldı. 16 Haziran 1994’te kapatıldı.

DEP’li milletvekili Orhan Doğan, diğer bazı DEP’li milletvekilleri ile 1994’te TBMM’de gözaltına alındı.

Halkın Demokrasi Partisi (HADEP)

DEP hakkında kapatma davası devam ederken 11 Mayıs 1994’de Murat Bozlak genel başkanlığında Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) kuruldu.

29 Ocak 1999’da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HADEP’in kapatılması için, Anayasa Mahkemesi’ne iddianame sundu.

13 Mart 2003’te Anayasa Mahkemesi tarafından “terör odağı” haline gelmesi” gerekçesiyle oybirliğiyle kapatıldı.

Demokratik Halk Partisi (DEHAP)

HADEP’in, genel başkanı ve PM üyelerinin tutuklanması da dahil parti yöneticilerine yönelik birçok soruşturma ve operasyonun ardından olası bir kapatma girişimine karşı 24 Ekim 1997’de Veysi Aydın genel başkanlığında Demokratik Halk Partisi (DEHAP) kuruldu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 13 Mart 2003’te HADEP’in kapatıldığı gün, DEHAP hakkında Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açtı.

DEHAP, 19 Kasım 2005’te kendini feshetti.

Demokratik Toplum Partisi (DTP)

9 Kasım 2005’te Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un genel başkanlıklarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) kuruldu.

16 Kasım 2007’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından DTP hakkında kapatma davası açıldı. 1 Aralık 2009’da Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

2007 seçimleri sonrası TBMM’nin açılış oturumunda DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tokalaşmıştı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)

2 Mayıs 2008’de Mustafa Ayzit genel başkanlığında Barış ve Demokrasi Partisi kuruldu.

Aralarında YSP’nin de bulunduğu bazı sosyalist partilerle beraber 27 Ekim 2013’te kurulan Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP)

15 Ekim 2012’de HEP’le başlayan politik geleneğin ve bazı sosyalist partilerin bir araya gelmesini hedefleyen “çatı partisi” girişimin partisi olarak Cahit Kırkazak ve Sultan Özcan genel başkanlığında kuruldu.

- Advertisment -