Ana SayfaHaberlerDünyaFilipinler Devlet Başkanı’nın kızı 2022 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olacak

Filipinler Devlet Başkanı’nın kızı 2022 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olacak

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin kızı ve aynı zamanda uzun zamandır yardımcılığını yürüten Sara Duterte, 2022 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı. Sara Duterte halen Filipinler’in üçüncü büyük şehri olan Davao’nun belediye başkanlığı görevini yürütüyor.

Sara Duterte’nin devlet başkanlığına adaylığı uzun zamandır kulislerde konuşuluyordu. Hatta geçen hafta gazetecilerin “Kızınız Sara ne zaman aday olacak?” şeklindeki sorusuna, Devlet Başkanı Duterte “Gerçekten bilmiyorum, bir fikrim yok” demiş, kızının adaylığıyla ilgili iddiaları reddetmemişti.

Kızının cumhurbaşkanlığına adaylığına izin verip vermediği sorulduğunda ise “Aslında kızımla siyaset konuşmuyoruz. Onunla siyaset konuşmayı bırakmamızın ikimiz açısından da daha iyi olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Rodrigo Duterte’nin partisi gelecek yıl yapılacak seçimler için henüz aday göstermiş değil. Sara Duterte ise babasıyla aynı siyasi parti üyesi değil.

Bazı uzmanlar Sara Duterte’nin seçimi kazanabileceğini, ancak yanına yardımcı olarak babasının sadık senatörü Bong-Go’yu alması durumunda şansının azalacağını ifade ettiler.

Bong-Go’nun siyasi yelpazede Rodrigo Duterte’yle aynı yerde durması sebebiyle Sara Duterte’ye oy kazandıramayacağı söyleniyor.

Yapılan anketlerde devlet başkanlığı için en güçlü aday olarak Sara Duterte’nin ismi öne çıkıyor. Açık ara en popüler aday olan Sara Duterte’nin muhtemel yardımcıları yoklamasında ise Bong-Go yarışı önde götürüyor.

Bir ara Rodrigo Duterte’nin 2022 seçimlerinde başkan yardımcılığı için aday olabileceği konuşulsa da kamuoyu cumhurbaşkanının böylece anayasanın ruhunu ihlal etmiş olacağı düşüncesiyle bu ihtimalden hoşlanmamıştı.

Filipinler’de 2016’dan bu yana uyuşturucuyla mücadele kapsamında pek çok hukuksuz infaz gerçekleşti. Rodrigo Duterte’nin bunlardan ötürü mahkeme önüne çıkartılmaması için sadık bir halef seçtireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Filipinler Araştırmacısı Carlos Conde’ye göre Rodrigo Duterte’yi kızından daha iyi kimse koruyamaz. Fakat Sara Duterte’nin üç yıl önce babasının siyasi bir manevrasını alt etmek için farklı siyasi gruplarla anlaştığı da biliniyor.

Ayrıca Çin’le ilişkileri oldukça iyi olan babasının aksine Sara, ABD’ye daha yakın bir siyasi pozisyona sahip. Geçtiğimiz yıl Dışişleri Bakanlığı’nın liderlik eğitimi programıyla ABD’ye giden Sara, burada Reuters’a verdiği demeçte “Çin sorununa karşı ABD’nin yanında olmalıyız. Bu iki ülke dışında da müttefikler bulmalıyız. Böylece bu ülkeler bize sırtlarını döndüklerinde dahi müttefiklerimizle güven içinde ayakta kalmalıyız” demişti.

43 yaşındaki Sara Duterte 2007 yılından bu yana aktif siyasette yer alıyor. Hukuk eğitimi alan Sara Duterte, 2010 yılında 1,6 milyondan fazla nüfusa sahip Davao’nun ilk kadın belediye başkanı oldu. Sara’nın belediye başkanlığındaki selefi babası Rodrigo Duterte’ydi.

Eril bir dilin hâkim olduğu Filipinler siyasetinde sert davranışlarıyla öne çıkan Sara Duterte, kendisine meydan okuyan mahkeme görevlisini yumrukla yere sermişti. Resmi araçlardan ziyade büyük motosiklet kullanmayı tercih eden Sara Duterte üç çocuk annesi.

- Advertisment -