Ana SayfaHaberlerGündemGenel yayın yönetmeninin yazısını yayınlamayan Cumhuriyet: “Cumhuriyet bir Kuvayı Milliye kurumudur; işgal...

Genel yayın yönetmeninin yazısını yayınlamayan Cumhuriyet: “Cumhuriyet bir Kuvayı Milliye kurumudur; işgal edilemez, satın alınamaz”

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, gazetede yayımlanmadığını duyurduğu bugünkü yazısını sosyal medyadan paylaştı: "Benden önceki dönemde gazeteye bir e-ticaret firması kayıt dışı para getirmiş, bazı haberlerin yapılmasını istemişti. Dönemin genel yayın yönetmeni parayı alıp yönetime vermiş ve bu haberler gazete sayfalarında yer bulmuş. Gazete yönetimi, para karşılığı haber yapmak anlamına gelen ilişkiyi kuranları uzaklaştırmalıydı.” Mollaveisoğlu’nun yazısını paylaşmasının ardından Cumhuriyet’in sitesinde açıklama yayımlandı: “Mollaveisoğlu, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmenliği makamının önemini özümseyemedi. Cumhuriyet Vakfı ve Cumhuriyet gazetesi bir Kuvayı Milliye kurumudur; işgal edilemez, satılamaz, satın alınamaz.”

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, Twitter hesabından bugünkü (14 Haziran) köşe yazısının yayımlanmadığını duyurdu. Mollaveisoğlu, tweetinde yayımlanmayan yazısını da paylaştı.

Mollaveisoğlu, gazetede yayımlanmayan yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Benden önceki dönemde gazeteye bir e-ticaret firması kayıt dışı para getirmiş, çıkarılan yasa ile ilgili bazı haberlerin yapılmasını istemişti. Dönemin genel yayın yönetmeni parayı alıp yönetime vermiş ve bu haberler gazete sayfalarında yer bulmuş.

Normal şartlarda firmanın bir ilan karşılığı ya da advertorial (yazılı reklam) olarak yayınlayabileceği içeriği haber olarak istemesi ne kadar yanlış ise bunu kabul etmek de dönemin yöneticileri için vahim bir hata olmuştur.

Meslek ilkelerine ve gazetemize yapılan bu ihanet vakıf yönetiminde tartışma yaratmıştır. Elbette ben de bu tartışmada yalın bir gazetecilik gerçeğinin yanında durdum. Para karşılığı haber yapmak anlamına gelen bu ilişkiden sorumlu olanlarla ilgili gereğinin yapılmasını istedim. Gazete yönetimi bu ilişkiyi kuranları derhal uzaklaştırmalıydı.

Yapılması gereken açıkça ortada durmasına rağmen tartışma, vakıf yönetiminde gereğinden çok uzun sürdü. Sürdükçe gerilim arttı… Vakıf yönetimini ikiye bölen etik sorun gazete çalışanlarına da yansıdı.

Birkaç gündür yönetimden yapılan ve gazetemizde yer alan ‘iç güçler gazeteye operasyon yapıyor, gazeteyi ele geçirmek istiyorlar’ açıklaması doğru değildir.

Doğru olan ağır bir ahlaki tartışmanın vakıf yönetimini bölmüş olmasıdır. Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor, verilen kavga gazetenin ilkelerinin savunulması ve eşsiz markasının korunması ile ilgilidir.

Bu tartışma mesleki, ahlaki, Cumhuriyet gazetesinin ilkelerini korumaya yönelik bir tartışmadır. Söz konusu şirket ile etik kuralları ihlal eden ilişkiyi kuranların gazeteden uzaklaştırılmasını isteyenler hedefe konulmuştur.”

Mollaveisoğlu, yazısının devamında Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun için “Vakıf Başkanı Alev Coşkun 30 yılını gazeteye vermiş değerli bir isimdir. Vakıftaki bazı üyelerin eksik bilgilerle kendisini manipüle ettiğini ve bu nedenle gereken müdahaleyi yapamadığını düşünüyorum” yorumunda bulundu.

Cumhuriyet’ten açıklama: “Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmenliği makamının önemini özümseyemedi”

Mollaveisoğlu’nun gazetede yayımlanmayan yazısını sosyal medya hesabından paylaşmasından sonra Cumhuriyet’in internet sitesinde gazete adına bir açıklama yayımlandı.

“Cumhuriyet’ten açıklama” başlıklı metinde, Mollaveisoğlu’nun Cumhuriyet’in genel yayın yönetmenliği görevini “özümseyemediği” ve gazeteyi suçlayıcı bir yazı yazdığı iddia edildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Cumhuriyet gazetesini ele geçirmek için çalışan bir grup, şimdi de Cumhuriyet gazetesinin itibarını zedelemek için ihtirasla çalışıyor.

Önce hukuken sonuçlanmamış sözleşmeleri kanıt göstererek iki konuda savcılığa şikayette bulundular. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı her iki konuda da hukuken kovuşturmaya yer olmadığını belirterek takipsizlik kararı verdi. Bunun üzerine konuyu sosyal medyaya taşıdılar.

En son olarak Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, suçlayıcı bir yazı yazdı. 6 aydır Genel Yayın Yönetmenliği yapan Mollaveisoğlu Cumhuriyet gazetesine uyum sağlayamadı. İyi bir televizyon programcısı olmasına karşın yönetim yeteneği gösteremedi. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği makamının ne derecede önemli olduğunu özümseyemedi.

Ekonomik durum kötüye gidiyor… Dolar yükseliyor. Tüm basın kuruluşları ekonomik açıdan zor durumda ama bu grup ısrarla gazeteye saldırıyor.

Cumhuriyet Vakfı ve Cumhuriyet gazetesi bir Kuvayı Milliye kurumudur; işgal edilemez, satılamaz, satın alınamaz.”

- Advertisment -