60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yönetmen Nejla Demirci’nin belgesel kategorisinde yer alan ve OHAL KHK’larıyla ihraç edilen iki kişinin mücadelesini konu alan “Kanun Hükmü” filmini festival komitesi, belgeselde yer alan Engin Karataş’ın “yargı süreci devam ettiği” gerekçesiyle festivalden çıkarmıştı
Demet Akbağ, Mehmet Günsur, Onur Saylak, Ezel Akay, Hazar Ergüçlü gibi isimlerin de aralarında olduğu festivaldeki 20 jüri üyesi, “Kanun Hükmü” filminin yarışma seçkisine yeniden dahil edilene kadar festivaldeki görevlerinden çekildiklerini duyuran bir açıklama yayınlamıştı.
Takvim ve Star gazeteleri belgeselin “FETÖ’cüleri ve PKK’lıları aklamak” için yapıldığını iddia eden haberler yaptı.
Son olarak Zeki Demirkubuz da son filmi Hayat’ı festivalden çektiğini açıkladı.
Tepkiler üzerine festival komitesi kararından geri döndü.
Gerekçe ise tuhaftı:
“…belgesel filmde yer alan kişiyle ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için”
Yaşanan tartışmaların odağında filmde hikayesi anlatılan iki KHK’lıdan biri olan öğretmen Engin Karataş var.
“Bir telefonla adımın KHK listelerinde olduğunu öğrendim”
Bodrum’da 20 yıllık öğretmenliğine devam ederken bir telefonla adının KHK listelerinde olduğunu öğrenen Karataş hikayesini ve yaşananları Serbestiyet’e anlattı:
“Öncesinde ve sonrasında bir soruşturma yürütülmedi ve bir dava açılmadı. Halen bu konuda hangi sebepten dolayı işten atıldığımızı öğrenemedik. Ancak uğradığım hukuksuzluğa karşı sendika ile birlikte biz dava açtık ve bu davalar devam ediyor.”
“İşime olan bağlılığım o kadar güçlüydü ki ne olursa olsun diye düşünüp elime işimi, öğrencilerimi istiyorum yazan bir döviz aldım ve okulumun yanındaki belediye binasının önüne çıktım. Kısa süre içinde polisler beni gözaltına aldılar. Ertesi gün tekrar çıktım yine gözaltına aldılar. Böyle 3 yıl boyunca çıkmaya başladım Her gözaltı sonrasında davalar açtılar ve bu davalardan yaklaşık 50 tanesinden beraat verildi. Şu anda iki tanesi sürüyor.”