İktidar ve iktidar medyası, Avrupa ülkelerindeki alışılmış olmayan yükseklikteki enflasyon oranlarını enflasyondaki artışın küresel bir sorun, Türkiye’deki enflasyonun da bunun bir parçası olduğu algısını yaratmak üzere kullanıyorlar. Böylece, Türkiye’deki çok yüksek oranda seyreden enflasyonda ekonomi yönetiminin rolünün olmadığını ‘kanıtlıyorlar…’
Bu gözbağcılığı bir gizleme-öne çıkarma tekniği üzerinden yürütülüyor.
Bu ‘tekniğe’ göre, Avrupa’da enflasyonun bir yıl içinde iki, üç katına çıktığı söyleniyor ama kaçtan kaça çıktığı ustalıkla gizleniyor. Oysa 2’den 4’e ya da 3’ten 6’ya çıkan bir enflasyonla, Türkiye’de olduğu gibi 15’ten 60’a çıkan enflasyon arasında çok büyük bir fark var.
Somut rakamlar üzerinden gidersek…
Geçtiğimiz günlerde Almanya’da yıllık enflasyon yüzde 7.3 olarak açıklandı; bu, son kırk yılın zirvesiydi ve iktidar basını bu haberi çok sevdi.
Türkiye’nin enflasyonu Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin toplam enflasyonuna eşit
TÜİK, Mart ayı için yıllık enflasyon oranını yüzde 61.14 olarak açıklamıştı.
Bu oranlar Almanya’da yüzde 7.3, İsviçre’de 2.4, Fransa’da 4.5, İtalya’da 6.7, İngiltere’de 7, Hollanda’da 9,7, İspanya’da 9,8 seviyesinde.
Türkiye’den sonra Avrupa’nın en yüksek enflasyonuna sahip ülkesi Moldova’nın Mart ayı yıllık enflasyonu yüzde 4.1, Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’nın ise 13,7.
Türkiye’nin enflasyon oranı; Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Hollanda, İspanya, İsviçre ve işgal altındaki Ukrayna’nın enflasyon oranlarının toplamına eşit.
Gizleme-öne çıkarma tekniğiyle yürütülen ‘algı operasyonu’nun bir başka unsuru da gıda enflasyonu rakamlarında görülüyor. Burada, toplam enflasyon rakamları öne çıkarılırken gıda enflasyonu özenle gizleniyor. Oysa, aşağıdaki tablodan da görülebileceği gibi Türkiye, gıda enflasyonunun toplam enflasyon içindeki payı bakımından Avrupa ülkelerinin hepsinin önünde. Avrupa ülkelerinin hepsinde gıda enflasyonunun oranı toplam enflasyon oranından düşükken, Türkiye’de tam tersi: Toplam enflasyon yüzde 60, gıda enflasyonu yüzde 70.
Bu açıdan Türkiye’ye benzer sadece iki ülke var, onlar da savaşın ortasında: Ukrayna ve Moldova.
Mart ayı verilerine göre bazı Avrupa ülkelerindeki enflasyon ve gıda enflasyonu oranları.