Ana SayfaHaberlerGündemHEDEP’te “Vermeden almak olmaz” sesleri yükselişte

HEDEP’te “Vermeden almak olmaz” sesleri yükselişte

CHP’nin İyi Parti’yle yerel seçimde işbirliği arayışı sonuç vermeyince, CHP-HEDEP işbirliğinin olup olmayacağı sorusu siyaset kulislerinin gündemi oldu. HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan’ın parti yönetiminin Türkiye’nin her yerinde aday göstermekten yana olduğunu açıklamasından sonra HEDEP eş genel başkanlarından Tuncer Bakırhan’ın “Kent uzlaşısına önem vereceğiz” sözleri partide tartışmaların sürdüğünü gösteriyor. Bu tartışmalarda “Biz aday çıkarmayarak muhalefete destek verdik ama karşılığında hiçbir şey alamadık. Vermeden almak olmaz. İttifak kapımız herkese açık olmalı” seslerinin yükselmesi dikkat çekiyor.

HEDEP’in yerel seçim stratejisine dönük çalışmaları sürüyor. HEDEP’in Türkiye’nin her yerinde aday çıkarması kararının çıktığı merkez yürütme kurulundan sonra parti meclisi de toplanıp bu kararı değerlendirecek.

HEDEP eş genel başkanlarından Tuncer Bakırhan, HEDEP’in yerel seçimde diğer partilerle ittifak kapısını aralık bırakacağının işaretini verse de, “nasıl ittifak” sorusu etrafında partideki tartışmalarda üç farklı eğilim dikkat çekiyor.

“Tavşan aday çıkaralım”

Tuncer Bakırhan; partinin genel yaklaşımını “Bizim de desteğimizle 25 yıl sonra iktidar belediyeleri düştü. Biz de bunda taraf olduk. Ama bunu sürgit devam ettirme şansımız yok. Çünkü biz de siyasi partiyiz. Batıda seçimlere gireceğiz ama kent uzlaşısına önem vereceğiz. Nedir bu? En geniş toplumsal örgütlerin katılımıyla adayları belirleyip, işbirliği ve güç birliğine gidileceğini söyledik” sözleriyle açıklamıştı.

Partideki tartışmalarda birinci grup HEDEP’in CHP’yle işbirliğine sıcak bakarken, işbirliği yapılacak kentlerde ‘tavşan aday’ gösterilebileceğini düşünüyor.

İkinci grupta ise “Herkesle görüşelim” fikri baskın çıkıyor. Sadece CHP’yle işbirliğinin HEDEP’e herhangi bir kazancı olmayacağının konuşulduğu bu gruptan yükselen “Vermeden almak olmaz” seslerinin parti geneline yayılması dikkat çekiyor.

HEDEP’in 31 Mart 2019 yerel seçiminde İstanbul ve Ankara’da aday çıkarmadığını hatırlatan bu grup “Tabanımızdan, bu kez aday göstermemiz gerektiği yönünde ciddi talep geliyor. Bu talepleri karşılamak durumundayız. Biz eğer aday çıkartmayacaksak, işbirliği yaptığımız partiden ne alacağımızı, kazancımızın ne olacağını tabanımıza anlatmak durumundayız” diyor.

Üçünü grupta; CHP’yle işbirliğinin daha sert sorgulandığı görüşler öne çıkıyor. CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel’in “Kürtler daha az eşittir” söyleminin devamının gelip, gelmeyeceğinin takip edilmesi gerektiğinin istendiği bu grupta “İttifaklara kapıyı kapatmayalım ama en çok ve en doğru kazancı hangi ittifakla elde edeceğimizi de hesaplayalım” görüşleri öne çıkıyor.

HEDEP Parti Meclisi toplantısının yeni yıldan önce yapılması bekleniyor.

HEDEP’te İyi Parti değerlendirmeleri: Haklılar ama!

İYİ Parti’nin CHP’yle seçim işbirliğini reddetmesi HEDEP kulislerinde de yankılandı.

İYİ Parti’nin mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin partilere ittifak dayatmasında bulunduğuna dair tespitini yerinde bulan çok sayıda HEDEP’li, İyi Parti’yi CHP’yle işbirliğine zorlayan değerlendirmeleri de yanlış buluyor. “Bir parti kendi özgür iradesiyle hareket edebilir, karar verebilir. Bu karara saygı duyulmak zorundadır ama bir bakıyorsunuz hemen linç kültürü devreye giriyor. Bu, kabul edilemez” diyen HEDEP’liler, “İyi Parti kendince haklı ama CHP’yle işbirliği daha sakin ve tutarlı yürütülebilirdi. Hem CHP hem de İyi Parti’deki iç kavgalar, işbirliğine yansıtıldı” yorumu yapıyor.

- Advertisment -