Ana SayfaHaberlerGündemİmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediyesi’nin 2015’teki bir ihalesi nedeniyle yargılandığı dava 30 Kasım'a ertelendi

İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediyesi’nin 2015’teki bir ihalesi nedeniyle yargılandığı dava 30 Kasım’a ertelendi

Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemindeki bir ihaleyle ilgili, İmamoğlu ve diğer altı sanık hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün (15 Haziran) görüldü. Dava, 30 Kasım saat 15.00'e ertelendi. Duruşma sonrası Büyükçekmece Adliyesi önünde basın açıklaması yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: "İçişleri Bakanlığı bu davaya sanıklar aleyhine olmak üzere davadan zarar gördüğü iddiasıyla müdahil oldu. İçişleri Bakanlığı'nın ne gibi bir davadan zarar görme durumu ve hakkı vardır. Bunlar davanın siyasi yürüdüğünün işaretidir."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla 3 yıldan 7 yıla hapis cezası verilmesi ve siyasi yasak istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün (15 Haziran) Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme savunmasını yapan altı sanığın ‘vareste’ tutulmalarına, İmamoğlu’nun ise gelecek celse hazır edilmesine karar verdi. Ayrıca, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’na kamu zararı olup olmadığı konusunda müzekkere yazılmasına hükmetti.

Günaydın: “İçişleri Bakanlığı müdahil oldu”

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan CHP Meclis Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın şunları söyledi:

“Bugünkü duruşmada İçişleri Bakanlığı’nın avukatı davaya müdahil olma talebinde bulundu. Bu talep mahkeme tarafından kabul edildi. İçişleri Bakanlığı bu davaya sanıklar aleyhine olmak üzere davadan zarar gördüğü iddiasıyla müdahil oldu. İçişleri Bakanlığı’nın ne gibi bir davadan zarar görme durumu ve hakkı vardır. Bunlar davanın siyasi yürüdüğünün işaretidir.

“İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığının ilk yıllarında ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla bir soruşturma yürütülmüştü. Danıştay soruşturma iznini iptal etmişti.

“2020’den itibaren Soylu yönetimindeki İçişleri Bakanlığı tarafından belediyeye gönderilen mülkiye müfettişleri bu davayı yeni bir forma dönüştürdüler. Hazırladıkları müzekkereyi savcılığa yollayarak savcılığın incelemesini sağladılar ve bir iddianame düzenlendi. Bugün ilk duruşmasıydı. İlk duruşmada Ekrem İmamoğlu’yla beraber belediyede çalışan arkadaşlar da yargılandılar.

“İddia ettiğiniz gibi ihale dosyasında belgelerin yokluğu söz konusu değildir. Zarf açma tutanağında net olarak görebilirsiniz.

“250 bin TL’lik kamu zararına uğratma iddiasına yönelik arkadaşlarımız dediler ki, o yıllarda asgari ücrette önemli bir artış olmuştu, o yansıtıldı. Herhangi bir zarar söz konusu değildir.

“Ortada bir suç yoktur. Olmaması gereken bir iddianame ve yapılmaması gereken bir duruşmadan çıktık.
30 Kasım 2023’e ertelendi. Ancak ifade ederim ki İmamoğlu bu duruşmada ita amiri değildir. İmzası yoktur. Bu duruşmanın içerisine İmamoğlu’nun dahil edilmeye çalışılması da hukuki garabettir.

“Yeni bir siyasi yasak getirme çabası içerisindeler. Bu İmamoğlu hakkında açılan davalar demetinin son halkasıdır. Ahmak davasından dolayı 2 yıl hapis cezası ve siyasi yasak verildi. İstinaf mahkemesinde bekliyor.

İtibar suikastı yapılarak ihale bazlı davaların gelebileceğini değerlendiriyoruz. Bu bir siyasi suikast davasıdır. Açanların elinde patlayacaktır.”

Davanın geçmişi

İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde, şartları oluşmayan bir firmaya ihale verilmesiyle ilgili açılan dava hakkındaki süreç, İçişleri Bakanlığı’nın incelemesiyle başladı.

İnceleme konusu, Beylikdüzü Belediyesi’nin 29 Aralık 2015’te düzenlediği bir ihaleydi. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği, ihaleyle ilgili hazırladığı raporu Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Savcılık, soruşturma sonucunda İmamoğlu’nun da aralarında olduğu yedi kişi hakkında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi. İddianamede, kamunun 250 bin TL zarara uğratıldığı ileri sürüldü.

İmamoğlu: “İçişleri Bakanlığı’ndan siparişle gönderilen kişiler…”

İmamoğlu, davayla ilgili Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, şöyle konuşmuştu:

“Beylikdüzü döneminden kalma Danıştay’ın hakkımızda, bizim itirazlarımıza dönük bizi haklı bulduğu bir süreçte yeniden İçişleri Bakanlığı’nın dosya, arşiv araştırması gibi bir sürü konuya dahil olduğu konulardan bir tanesi. Zaten soruşturmayı yürüten İçişleri Bakanlığı’ndan siparişle gönderilen kişilere bakarsanız nereden geldiğini, o iş için nasıl bu insanların motive edildiğini anlarsınız. Yargının herkese eşit ve adil şekilde uygulandığı bir ülke hayal ediyoruz. Suçumuz, kusurumuz varsa hesap vermeye hazırız. Gereği neyse hazır oluruz. Ama uydurma kavramlar üzerinden arayışlar nafile.”

İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat da davanın, Danıştay’ın İmamoğlu’nun ihale süreçleriyle ilgili olarak dahli ve yönlendirmesi bulunmadığını tespit etmesine rağmen açıldığını söylemişti.

Polat, “Hukuken altı çok boş olan tamamen siyasi saiklere hizmet edecek bir dava olduğunu düşünüyorum. İlk duruşmadan herhangi bir karar çıkması söz konusu değil” diye konuşmuştu.

YSK üyelerine hakaret suçlamasından ceza almıştı

İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği suçlamasıyla İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 28 Aralık 2022’de karar çıkmıştı.

“Hakaret” suçunun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı” işlendiği belirtilerek İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmişti. Mahkeme, cezada indirim uygulamasına yer olmadığına da hükmetmişti. Dosya istinaf mahkemesine gönderilmişti.

- Advertisment -