Ana SayfaHaberlerGündemTürkiye’den Haniye içeriklerini sansürleyen Instagram’a mahkeme kararsız engelleme: Talimat Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi

Türkiye’den Haniye içeriklerini sansürleyen Instagram’a mahkeme kararsız engelleme: Talimat Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, İsmail Haniye paylaşımlarını sansürleyen META’ya bağlı Instagram'a erişim engeli getirdi. 2 Ağustos tarihli karar bir mahkeme kararını dayanmıyor ve bir gerekçe de açıklanmadı. Türkiye’den Instagram’ı engelleyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) talimatı Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığı ortaya çıktı. BTK, tepkilere karşın engelin ne kadar süreceğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Karar, bugün bir mahkeme kararıyla da tescillenebilir.

Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’da öldürülmesinden sonra İsrail’e karşı sert tutum alan Türkiye’de sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engellemesine tepkiler sürerken, erişim engelinin arkasında kimin olduğu da tartışma yarattı. 

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Instagram’ın kapatılmasıyla ilgili sadece “instagram.com, 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” açıklaması yaptı. 

Kararın arkasında Ulaştırma Bakanlığı var

Kararın İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un bu açıklamadan önce 31 Temmuz günü X’ten Instagram’ı “şiddetle kınayan” açıklamasından sonra yapılması engelleme kararının İletişim Başkanlığı kaynaklı olduğu yorumlarına neden oldu.

Ama Serbestiyet’in ulaştığı kaynaklara göre kararın arkasında BTK’nın bağlı olduğu Ulaştırma Bakanlığı var.

İletişim Başkanlığı’nın BTK’ya talimat verme yetkisi yok. Hükümet kaynakları da BTK’ya talimatın Ulaştırma Bakanlığı’ndan verildiğini söylüyor. 

CNBC-e tarafından edinilen bilgiye göre BTK Başkanlığı, Instagram’ı erişime engellerken re’sen kapatma yetkisini kullandı. 

BTK Başkanlığı Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller nedeniyle bu kararı aldı. Re’sen kapatma kararlarında 24-48 saat arasında mahkeme kararı alınması gerekiyor. CNBC-e’ye bilgi veren BTK kaynakları, “Mahkemeden kararın bugün alınmasının beklendiğini” ifade etti.

Yeni Şafak ise kararı “Meta şirketinin Instagram ve Facebook’u, görülmemiş bir karartma uygulayarak şehidin fotoğrafı ve isminin geçtiği binlerce paylaşımı, hızlı bir şekilde kaldırmıştı” bilgisiyle verdi.

Medyascope’a konuşan bir BTK yetkilisi, kararın Fahrettin Altun’un paylaşımına bağlanmasının doğru olmadığını söyledi:

“Bizim yasal dayanağımız katalog suçlar. Eğer Instagram bizim katalog suçlarla ilgili gönderdiğimiz erişim çıkartmalarını yaparsa açılır.”

Instagram’a erişimin mahkeme kararıyla da tescilleneceği belirtiliyor. 

Türkiye’den kullanıcılar Instagram’a erişemezken Meta’nın diğer sosyal medya platformu Facebook’a erişim sağlanabiliyor. Instagram, aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısıyla Facebook ve YouTube’un arından dünya genelinde en fazla kullanılan platform. Türkiye 57,1 milyon kullanıcısıyla, dünyada en fazla Instagram kullanan beşinci ülke.

“Değerlerimize saygı duyan bir sosyal medya…”

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan konu hakkında X hesabından yaptığı açıklamada “Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam” anlayışını kabul etmediklerini, “daha dezenformasyonsuz” sosyal medya için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Sayan’ın açıklaması şöyle:

Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz. Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz. Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye’de de geçerli olmasını istiyoruz.

Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun. Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler. Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar.

Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. “Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam” diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.

Uraloğlu: “Uyarılarımızı dikkate almadılar”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram’a erişim engeliyle X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizin koyduğu kurallar var. Ülkemizin değerleri, hassasiyetleri var. Uyarılarımıza rağmen katalog suçlarını dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlarımıza uyduklarında erişim yasağı kalkar.”

Facebook da Diyanet’in Haniye için gıyabi cenaze namazı paylaşımını kaldırdı

Facebook da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hesabından yapılan Haniye için Ayasofya’da yapılan gıyabi cenaze namazı paylaşımını kaldırdı. Facebook, ayrıca Diyanet’in hesabına kısıtlamalar da getirdi.

BTK tarafından Facebook’a da erişim engeli getirilebileceği yorumları yapılıyor. Facebook’un sahibi, Instagram’ın da sahibi olan Meta.

Resim
- Advertisment -