Türkiye-Irak sınırında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasındaki çatışmaların yoğun bir ağaç kesme faaliyetine yol açtığı yönündeki şikâyetler artık Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak siyasetçilerinin de gündemine girdi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Hükümeti Sözcüsü Cutyar Adil önceki gün (1 Haziran) yaptığı açıklamada, TSK’nın sınır bölgelerinde yoğun bir ağaç kesme faaliyeti içinde olduğunu öne sürdü ve “Sınır bölgelerinde ağaç kesme eylemleri kabul edilemez. Türkiye hükümeti buna son vermeli” dedi.
“5 bin dönüm orman yandı”
Rûdaw’a konuşan Duhok Orman Müdürü Kawe Sabri de Hükümet Sözcüsü Adil’in açıklamasını şu sözlerle doğruladı:
“Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki ormanları kestiğini bir yıl önce öğrendik. Bununla ilgili elimizde bazı belgeler var ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ilgili tarafları bilgilendirmek için belge toplamaya devam ediyoruz.”
Konuyla ilgili Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı’nı resmi olarak bilgilendirdiklerini söyleyen Sabri, özellikle çatışmaların devam ettiği 6 köyün doğasının büyük bir tahribata uğradığını, bölgede beş bin dönüm ormanın yandığını ifade etti.
Bağdat inceleyecek
Bu gelişmelerin ardından Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Beşir Haddad, dün (2 Haziran) yaptığı açıklamada, sınır bölgelerindeki ormanlık alanlarda yaşanan ağaç kesimleriyle ilgili olarak Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’nin Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını söyledi. K24’e konuşan Haddad, Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu’na Amediye sınırlarındaki ormanlık bölgelerde inceleme yapıp, iddiaları araştırmaları için resmi çağrı yapıldığını ifade etti.
Büyükelçi Güney: “Dezenformasyon yapılıyor”
TSK’nın Kürdistan Bölgesi’ndeki ağaç kesme faaliyetini konuşmak üzere bugün (3 Haziran) Irak Parlamentosu’na davet edilen Türkiye’nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney Kürt haber sitesi Rûdaw’a konuştu. Güney, ağaç kesimi ile ilgili yoğun bir dezenformasyon faaliyeti olduğunu söyledi.
“Ağaç hırsızlığı yapılıyor”
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Rêving Hırori ise konunun ticari yönünün de olduğuna dikkat çekti: “Türk askeri Güney Kürdistan sınırları içerisinde konuşlandığı yerlerde kale gibi cepheler yapıyor. Türk askerleriyle birlikte bölgeye gelen çeteler ağaç keserek hırsızlık yapıyor. Sınırda ‘Nizare Tayê’ denilen bölgede yoğun bir orman vardı. Sabahtan akşama kadar gezseydiniz ağaçların yoğunluğundan güneşi göremezdiniz. O bölgede ağaçlar tamamen kesilmiş. Geverok-Zaho bölgesinde Türk askerinin geldiği yerlerde de ağaçlar tamamen kesilmiş.”