Eşitlik İçin Kadın Platformu’ndan (EŞİK) kadınlar, bugün (24 Haziran) Danıştay’ın yürütmeyi durdurma davasında kararını 1 Temmuz’dan önce vermesini talep eden dilekçelerini iletmek üzere Ankara’da bir araya geldi.
Bu çelişkiye dikkat çekmek için basın açıklaması da yapmak isteyen EŞİK Platform gönüllüleri polis müdahalesiyle engellendi. Herhangi bir resmi karar ya da engelleme gerekçesi göstermeden engellenen kadınlar anayasal haklarını kullandıklarını söyleyince polisten “Anayasa dışında kanunlar da var” cevabını aldı.
EŞİK Platform gönüllüsü Berrin Sönmez, bugün öğleden önce Danıştay önünde yaşananları şöyle aktardı:
“Basın açıklaması saatinden on beş, yirmi dakika önce Danıştay’ın önüne doğru ilerledim, bazı arkadaşlar yarım saat önce gelmiş fakat polisler iki kişinin bile orada beklemesini engellemek istemiş. Ben yanlarına gittiğimde birkaç arkadaş daha geldi. Polisler derhal ‘Burada basın açıklaması yapamazsınız’ diyerek bizi Danıştay’ın önünden Şehir Hastanesi tarafına doğru uzaklaştırdı. Bir arbede yaşanmaması için diretmedik ve 15 kadar kadın orada polisler tarafından çevrilmiş halde durduk. Basın açıklamasını kaldırımda yapalım dedik ama ona da izin vermediler.
“Danıştay’dan uzaklaştık, hastanenin orada bile basın açıklaması yapmamıza izin vermediler. Biz de sohbet eder gibi yaparak üç ayrı arkadaş, farklı isimlere röportaj verdik. Bu sırada arkadaşlarımız bizi polislerin göz hizasından uzaklaştırmak için perde oldu. Ona rağmen arkadaşlarımız polisler tarafından ‘Bakın orada konuşuyorlar. Onları durdurun, hemen bitirsinler’ şeklinde uyarılmış. Böyle bir ortamda basın açıklaması yapmış olduk ama metnimizi okuyamadık.”
“Danıştay 10. Daire Türkiye’nin geleceği için karar vereceğini bilmeli!
Berrin Sönmez şöyle devam etti:
“Ama biz vazgeçmiyoruz. Danıştay’ın önündeyken dilekçelerimiz UYAP sitesine girdi. Yürütmeyi durdurma kararını Danıştay’dan bekliyoruz. Bu karar sadece kadınların yaşam haklarıyla, sadece kadınların eşit yurttaşlık hakları ile ilgili değil. İstanbul Sözleşmesi aslında bir bütün olarak Türkiye’nin geleceğinde demokratik model; şiddetle gerçek anlamda mücadele eden bir devlet ve toplum olmamızı sağlayacaktır. Yani Danıştay Türkiye’nin geleceğine dair karar verecek. Danıştay 10. Dairedeki beş hâkim Türkiye’nin geleceğine karar verdiğini bilmeli. Biz 1 Temmuz’a kadar, yürütmeyi durdurma kararı için mücadeleye ve Cumhurbaşkanı’na ‘fesih bildirimini çek’ çağrılarını yapmaya devam edeceğiz.”
EŞİK Platformu, Cumhurbaşkanı Kararnamesinin hemen ardından, 23 Mart’ta yürütmeyi durdurma kararı için dava dilekçesi vermişti. Danıştay 10. Daire 25 Mart’ta dosya üzerinde ilk incelemesini yapmasına rağmen yürütmeyi durdurma talebine dair ara kararını 27 Nisan’da vermiş, Cumhurbaşkanından da savunma istemişti.