Ana SayfaHaberlerİstanbul Sözleşmesi 10 yaşında

İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yılında Twitter’da “meydan okuma (challenge) eylemi” başlattı. Çok sayıda ülkenin büyükelçiliklerinin Twitter hesaplarından Sözleşme’nin 10. yılı vesilesiyle Türkiye’yi fesih kararından vazgeçmeye davet eden ortak bir açıklama paylaşıldı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yılında Twitter’da “Meydan Okuma (challenge) Eylemi” başlattı.


Aralarında Demet Evgar, Zuhal Olcay, Ezgi Mola, Tülin Özen, Burcu Biricik, Selma Ergeç, Demet Akbağ, Öykü Karayel, Berrak Tüzünataç, Görkem Yeltan, Esme Madra, Neslihan Atagül, Ayris Alptekin, Hande Doğandemir, Dilan Deniz’in yanı sıra sevilen sanatçılar, çeşitli STK’lar, kadın örgütleri ve kadınlar Twitter ve WhatsApp gruplarından yaptıkları çağrıda dün (11 Mayıs), saat 11.00’den akşam 23.00’e kadar #İstanbulSözleşmesi10Yaşında #Vazgeçmiyoruz heşteglerini ekledikleri fotoğraf, video ve metinleriyle EŞİK Platformu’nun başlattığı meydan okumaya katıldı.

Büyükelçilerden ortak açıklama: “Herkes için, daha iyi bir gelecek için”

Avusturya, Belçika, Kanada, Çekya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçiliklerinin Twitter hesaplarından Sözleşme’nin 10. yılı vesilesiyle Türkiye’yi kararından vazgeçmeye davet eden ortak bir açıklama paylaşıldı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ndeki katkılarının ve desteğinin hatırlatıldığı, kararın bir kere daha gözden geçirilmesinin temenni edildiği açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayan ilk ülke oldu. O zamandan beri eşit haklar, kadınların katılımı ve liderliği ve ulusal mevzuat açısından çok ilerleme kaydedildi. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 20 Mart 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını açıkladı. Bu karar bizi üzüyor. Türkiye, 2011 yılında ve sonraki on yılda sözleşmenin hayata geçirilmesinde en güçlü destekçilerden biri olarak takdire şayan katkılarda bulunmuştu. Bu nedenle, İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının 10. Yıldönümü vesilesiyle, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin geri çekilme kararını yeniden gözden geçirmesini içten temenni ediyoruz.

“Ne yazık ki, diğer birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de Covid-19 salgını sırasında kadına yönelik şiddet arttı. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptal edilmesi, Türkiye’nin kadınların korunması için çizilmiş bu kapsamlı çerçeveyi muhafaza etmesi adına yararlı olacaktır.”

Haziran’da “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!” mitingi

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Sözleşme’den çekilme kararının iptal edilmesi için Haziran ayının ortalarında büyük bir kadın mitingi planlıyor. Miting hazırlıkları için 15 Mayıs’ta geniş katılımlı bir toplantı düzenlenecek.

- Advertisment -