Ana SayfaHaberlerDünyaİsveç Başbakanı: Türkiye’nin taleplerini karşılıyoruz, iade talepleri üzerinde çalışıyoruz, anayasa değişikliğine gideceğiz

İsveç Başbakanı: Türkiye’nin taleplerini karşılıyoruz, iade talepleri üzerinde çalışıyoruz, anayasa değişikliğine gideceğiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson Brüksel’de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın açıklamasında İsveç Başbakanı Andersson, Türkiye’nin İsveç’ten talepleri üzerinde çalıştıklarını, iade taleplerini işleme aldıklarını ve daha etkin bir terörle mücadele mevzuatı için anayasa değişikliğine gideceklerini açıkladı.

Brüksel’de dün (27 Haziran) düzenlenen NATO, Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasındaki görüşmenin ardından İsveç Başbakanı Andersson, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile bir görüşme gerçekleştirdi ve ortak bir basın açıklaması düzenledi. 28-30 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenecek Madrid NATO Zirvesi öncesinde bir araya gelen liderlerin gündemi, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay vermek için ileri sürdüğü talepleri değerlendirmekti.

İsveç başbakanı, terörle mücadele konusunu ciddiye aldıklarını belirtti: “PKK konusundaki duruşumuz net. PKK, AB ve İsveç tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilmektedir.” Andersson, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan Terör Suçları Yasası’nın terörle mücadelede çok daha etkili maddeler içerdiğini vurguladı. Andersson ayrıca terör örgütlerine katılım suçuyla etkin mücadele için anayasa değişikliğinin planlandığını açıkladı. Bütün NATO ülkelerine aynı savunma sanayii ithalat rejiminin uygulanacağını belirten Andersson, Türkiye’nin iade taleplerini de değerlendirdi: “İsveç terörizm için güvenli bir liman değil. Yetkili birimler güvenlik tehdidi oluşturan kişilerin sınır dışı edilmesi için çalışıyor. Türkiye’nin iade talepleri üzerinde şu anda çalışıyoruz.”

Bugün (28 Haziran) NATO, Türkiye, İsveç ve Finlandiya liderleri Madrid NATO Zirvesi öncesinde ortak bir görüşme gerçekleştirecek. İsveç ve Finlandiya’nın arzusu bu görüşmede ülkelerinin NATO üyeliği için Türkiye’den onay almak.

- Advertisment -