Ana SayfaHaberlerKULİS | İYİ Parti kulisleri hareketlendi: Mansur Yavaş’ın eski özel kalem müdürü...

KULİS | İYİ Parti kulisleri hareketlendi: Mansur Yavaş’ın eski özel kalem müdürü Yüksel Arslan İYİ Parti’ye geri mi dönüyor?

İzmir milletvekili Ümit Özlale’nin de istifa etmesiyle İYİ Parti’den kopup, bağımsız vekil olan isimlerin yollarına nasıl devam edeceği sorusu siyaset kulislerinde gündem oldu. 31 Mart öncesi istifa eden, bağımsız vekil Yüksel Arslan ile partiden ihraç edilen Ümit Dikbayır’ın İYİ Parti’ye geri döneceği bilgisi kulislerde konuşulmaya başlandı. İki ismin dönüşü için partinin kuruluş yıldönümü olan 25 Ekim’e işaret ediliyor. Yavaş’ın eski özel kalem müdürü Arslan’ın da, Akşener’le davalık olarak partiden ayrılan Dikbayır’ın da dönme olasılıklarına karşı yapılan “Mansur Yavaş İYİ Parti’de gücünü artırabilir. Akşener ile Müsavat Dervişoğlu karşı karşıya gelebilir” yorumları dikkat çekiyor.

İzmir milletvekili Ümit Özlale’nin İyi Parti’den istifasına karşı İyi Parti içinde en çok yapılan yorum “Giden gitsin, kalan kalsın” oldu. 

CHP’yle Millet İttfakı işbirliğiyle girdiği 14 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra TBMM’de 44 vekille temsil edilen İyi Parti’nin meclisteki sandalye sayısı Özlale’nin istifasıyla 30’a düştü. 

Partiden ayrılıkların süreceği, kimisinin AK Parti’ye, kimisinin de CHP’ye gideceğine ilişkin Ankara kulislerindeki beklentiler sürüyor. Ankara’da siyaset kulislerinde şimdi bu beklentilerin ötesinde İyi Parti’de yaşanmasına kesin gözüyle bakılan hareketlenmeler konuşuluyor. 

O hareketlenmeler İyi Parti’den kopan bağımsız vekillerin partiye geri dönüşü ve cumhurbaşkanlığı adaylığı için şimdiden çalışma başlatan CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la ilgili. 

Peki bu hareketlenmeler neler olacak? 

31 Mart 2024 yerel seçimi öncesi CHP’yle işbirliğini savunan, bu görüşünü dönemin genel başkanı Meral Akşener’e kabul ettirdiği söylenen ama sonrasında Akşener seçimlere “hür ve müstakil” girme kararı aldığı için partisinden istifa eden bağımsız Ankara Milletvekili Yüksel Arslan’ın İyi Parti’ye geri döneceği konuşuluyor. 

Parti kulislerinde Arslan’ın dönüşü için 25 Ekim kuruluş yıldönümü ya da daha öncesi işaret ediliyor. 

Mansur Yavaş’a yakınlığı ile bilinen, Yavaş’ın eski özel kalem müdürü Arslan, 31 Mart yerel seçiminde CHP adayı Yavaş’a destek vereceğini açıklayarak partisinden istifa etmişti. 

İstifa ederken Yavaş’ı desteklemeyi “vefakarlığın yanı sıra insani, vicdani ve ahlaki bir sorumluluk olarak gördüğünü” duyuran Arslan, halen Mansur Yavaş’a en yakın isimlerin başında geliyor. 

Arslan’ın İyi Parti’ye dönmesiyle birlikte Mansur Yavaş’ın İyi Parti’deki gücünü ve etkisini artıracağının konuşulduğu kulislerde “Yavaş sayesinde İyi Parti de güçlenir. 31 Mart yerel seçim yenilgisinden sonra İyi Parti’de yaşanan ağır depresyon tedavi sürecine girebilir” yorumları öne çıkıyor. 

İyi Parti’de “Bir vekilin gelmesiyle öyle her şeyin değişmesini beklemek de yanlış. Bekleyip, göreceğiz. İyi Parti’den çok Mansur Yavaş güçlenir” diyen de var. 

Yüksel Arslan’ın partiye döneceği haberlerine temkinli yaklaşıp “Bir dönsün bakalım. Dönecek mi? Çok şey de konuşulduğuyla kaldı bu partide” yorumu yapan da var. 

“Dikbayır dönerse İyi Parti’de yeni bir dönem başlar”

İyi Parti’ye geri döneceği konuşulan bir diğer bağımsız vekil; Ümit Dikbayır. Ancak, onun dönüşüne ilişkin partide değişik sorgulamalar yapılıyor. 

Dikbayır’ın İyi Parti’ye dönmesi durumunda mevcut genel başkan Müsavat Dervişoğlu’nun Akşener’le davalık olup, partiden ihraç edilmiş bir ismi partiye yeniden katarak Akşener’e meydan okuyacağını ancak bu meydan okumaya Akşener’in de karşılık verebileceğini öngörenler var. 

Dikbayır’ın dönmesiyle Akşener’e yakın vekiller Burak Akburak, Metin Ergun, Ömer Karakaş başta olmak üzere 7-8 ismin partiden istifa edebileceğini hesaplayanlar “Dikbayır’ın dönmesi İyi Parti’de yeni bir dönemin başlangıcı olur. Akşener’in ne yapacağını da hesaplamak lazım” diyor. 

“İyi Parti’ye geri dönüşler olacaktır. Dahası İyi Parti, fabrika ayarlarına dönecek ve iktidara meydan okuyuşunu büyütecektir” değerlendirmesi yapanlar da var ve onlar partiye başka geri dönüşlerin de olabileceğini söylüyor. 

İyi Parti’de 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde partinin kurucu genel başkanı Meral Akşener’in yakın kurmayları arasında yer alan Ümit Dikbayır, Akşener ailesi ve özel kalem müdürü Esma Bekar’ın banka hesaplarını yasa dışı yollardan incelettiği, partide çalışan bir kadına tacizde bulunduğu iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı. 

Bu iddiaları reddeden Dikbayır hakkındaki iddiaların araştırılması için cumhuriyet savcılığına kendisiyle ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. “Basın önünde yaptığı açıklamalar nedeniyle” partiden ihraç edilen Dikbayır, “Partiden adaleti, inancı, cesareti ihraç ettiler” demişti. 

Yavuz Ağıralioğlu partisinin ilk istişare toplantısını yapıyor 

14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ‘dayatma’ olarak görüp İyi Parti’den istifa eden Yavuz Ağıralioğlu ise yeni parti kurma çalışmalarında sonra geldi. Partisinin kuruluşunu 29 Ekim’de ilan edecek. 

Ağıralioğlu’nun partisinin teşkilat başkanlığını eski İyi Partili vekil Ayhan Erel yapacak. Partinin ilk istişare toplantısını Aksaray’da 14 Eylül’de yapacak Yavuz Ağıralioğlu’nun partisi için “milliyetçi muhafazakar ve merkez parti” tanımlaması yaptığı söyleniyor. 

Ağıralioğlu’nun partisine katılım için bağımsız vekillerden Koray Aydın’ı ikna etmeye çalıştığına dönük iddiaları Koray Aydın cephesi yalanlıyor. Koray Aydın cephesinden “Hiçbir partiye katılmıyoruz. Yolumuza bağımsız devam ediyoruz” mesajı geliyor. 

- Advertisment -