Ana SayfaHaberlerKurtulmuş: “İlk 4 madde ve vatandaşlık tanımının değişmesiyle ilgili bir teklifin kabulü...

Kurtulmuş: “İlk 4 madde ve vatandaşlık tanımının değişmesiyle ilgili bir teklifin kabulü bugünkü siyasi aritmetikte beklenemez”

Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları hakkında konuştu: “Ziyaret ettiğim partilerin hepsini sürece destek olmaya, katkıda bulunmaya hazır buldum. Bu sürecin en büyük tehlikesi, süreci dışarıdan zehirlemek isteyen unsurların olabileceğidir. (…) Partilerin kahir ekseriyetinin ilk 4 madde ve vatandaşlık tanımının değişmemesiyle ilgili fikirleri ortadadır. Böyle bir teklifin masaya gelip kabul edilmesi bugünkü siyasi aritmetik bakımından beklenemez.”

Yeni anayasa çalışmaları için Meclis’te grubu bulunan partileri dolaşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sabah’a konuştu.

Kurtulmuş’a sorulan sorular ve verdiği cevaplardan öne çıkanlar şöyle:

Siyasi partilerle yaptığınız görüşmelerde genel hava nasıldı, umutlu musunuz?
Ziyaret ettiğim partilerin hepsini sürece destek olmaya, katkıda bulunmaya hazır buldum. Türkiye’nin,12 Eylül Anayasası’ndan kurtulmasına ve yeni bir anayasa yapılması çalışmasına önyargısız olarak destek vereceklerini kendilerinde gördüm.

Görüş isteyeceğiniz partilere ve kurumlara çağrınız ne olacak?
Bir kelimeyle özetlemek gerekirse bu işin esası “samimiyet.” Samimi olan insan en aykırı fikri dahi söylese, problem yoktur. Ama masayı dağıtmak için ‘ben konuşmayacağım, görüşmeyeceğim’ diyen adama hangi imkanı sunarsanız sunun, görüşünü almanız mümkün değildir. Dolayısıyla, samimiyetle bu süreci yürütebilmeyi ümit ediyorum. Ben, kendi adıma buna gayret edeceğim.

Başlangıç kriteriniz samimiyet. Peki, risk nedir?
Bu sürecin en büyük tehlikesi, süreci dışarıdan zehirlemek isteyen unsurların olabileceğidir. Onun için de siyaset iyi niyetle el sıkışırsa süreçleri dışarıdan zehirlemek isteyenlere fırsat kalmaz. Niyet okuyanların olduğu, kast edilmeyen, söylenmeyen şeylerin, söylenmiş veya kast edilmiş gibi ortaya konulduğu ortamların, iyi niyetli, samimi, şeffaf bir süreci zehirleme ihtimalleri vardır.

Kimleri kast ediyorsunuz?
Kimseyi kast etmiyorum ama ‘Kim böyle davranıyorsa…’ diyorum. Siyaset içi, siyaset dışı unsurlar olabilir. Meclis Başkanı olarak ben çok dikkat ediyorum. Siyasi partilerin de buna büyük bir hassasiyet göstermesi lazım. Türkiye’nin parlamentoda temsil edilen partileri bir masa etrafında fikirlerini söylerler. Ama ‘Siz anayasa yapamazsınız, anayasayı konuşamazsınız ya da sizin böyle bir yetkiniz yoktur’ gibi söylemlere prim vermeyiz, asla tartışmayacağımız tek başlık budur.

“Hazır bir anayasa paketi var, görüntüde görüşmeler yapılsın, sonra gündeme getirilecek” iddiaları var. Böyle bir arka plan çalışmasıyla mı yürüyorsunuz?
Kesinlikle hayır. Değil bir anayasa hazırlamak, belirlenmiş bir madde bile yok şu anda. Sürecin açık, şeffaf bir şekilde yürütülmesini arzu ediyoruz.

Anayasa’nın ilk 4 maddesi ve vatandaşlık tanımına dokunulmaması yönünde net duruşlar söz konusu…
Siyasi partilerin kahir ekseriyetinin bu maddelerin değişmemesiyle ilgili fikirleri ortadadır. Dolayısıyla böyle bir teklifin masaya gelip kabul edilmesi bugünkü siyasi aritmetik bakımından beklenemez.

- Advertisment -