Ana SayfaHaberlerLokanta ve kafelerde uygulanan KDV ile ilgili yeni tebliğ: "Vergileri, şimdilik, artırmadılar....

Lokanta ve kafelerde uygulanan KDV ile ilgili yeni tebliğ: “Vergileri, şimdilik, artırmadılar. Sadece, kötüye kullanımı engellemek için sınırları netleştirdiler”

Gelir İdaresi Başkanlığ KDV ile ilgili yeni bir tebliğ yayınladı. Tebliğde 2023'ün Temmuz ayında alınan KDV artışı kararlarının sınırları belirtilirken uygulamaya dair bilgiler yer aldı. Ekonomist İris Cibre: "Vergileri, şimdilik, artırmadılar. Sadece, kötüye kullanımı engellemek için sınırları netleştirdiler. Bahsekonu vergiler Temmuzda artırılmıştı." Hazine ve Maliye Bakanlığı: "Yeni tebliğin amacı KDV oranlarının istismarının önüne geçmek."

Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi (KDV) genel uygulama tebliğinde değişiklik yapan bir teblip yayınladı.

Tebliğde yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20’ye çıkartıldığı hatırlatıldı.

Buna göre, kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV oranı yüzde 8’den yüzde 10’a çıkacak. Bu işletmelerde alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV oranı da yüzde 20’ye çıkartılacak.

Gazino, bar, dans salonu, pavyon, taverna, birahane gibi yerlerde verilen hizmetlere uygulanan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltilecek.

Tebliğ taslağı görüşlerin alınmasının ardından Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.

Yayımlanan tebliğde şu ifadeler yer aldı:

“Mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının (BKK) 2 nci maddesinde yer alan yetki çerçevesinde, söz konusu BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamındaki yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oran uygulamasına yönelik olarak 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-2.4.1) bölümünün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir. Ayrıca aynı bölümün birinci paragrafında yer alan “1/1/2008 tarihinden itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve Tebliğin (III/B-2.4) bölümünde yer alan “(%8)” ibareleri “(%10)”, “(%18)” ibareleri “(%20)” şeklinde değiştirilmiştir. Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanır.”

Ekonomist İris Cibre, yayınlanan tebliğin bir KDV artışı olmadığını belirtti ve şunları söyledi:

“Son çıkan GİB tebliğ ile alakalı ben de hataya düşerek vergileri artırdılar şeklinde yorumladım.

Vergileri, şimdilik, artırmadılar.

Sadece, kötüye kullanımı engellemek için sınırları netleştirdiler. Bahsekonu vergiler Temmuzda artırılmıştı.”

Konuyla ilgili bir açıklama da Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yüzde 8 olan KDV oranın yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20’ye Temmuz 2023 tarihiyle gidildiğini ancak bazı işletmelerin bu oranları istismar ettiği belirtildi. Açıklamada, yeni tebliğ ile söz konusu istismarın önüne geçilmek için adım atıldığı aktarıldı.

Bakanlığın açıklaması şöyle 

“Gıdadaki KDV oranının düşük olması, başka sektörler tarafından istismar ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdalarda ve yeme içme hizmetinde %8 olan KDV oranını 2022 yılında gıdalar için yüzde 1’e indirdi. O tarihten sonra bu alan suistimal edilmeye başlandı.

Gıdadaki KDV oranının yüzde 1 olması, yeme içme sektöründe KDV oranının yüzde 10 olması nedeniyle yeme içme sektöründe bulunan lokantaların bir kısmı, bu alanı istismar ediyor ve rekabet eşitliğini bozuyor.

Lokanta veya kafelerin et, su, meyve suyu gibi ürünler satılmış göstererek, yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplamaları gerekirken sadece gıda malzemesi satıyormuş gibi yüzde 1 KDV oranından fiş veya fatura çıkışı yaptıkları tespit edildi.

- Advertisment -