Ana SayfaHaberler“Milli Savunma Bakanlığı bu görüntülerle ilgili resmi açıklama yapmalı”

“Milli Savunma Bakanlığı bu görüntülerle ilgili resmi açıklama yapmalı”

2 günde 12 askerin hayatını kaybettiği Irak’ın kuzeyinde Türkiye sınırının karşısındaki Hakurk bölgesindeki askeri üslere ait olduğu iddiasıyla yayınlanan görüntüler tartışılıyor. Serbestiyet yazarı Hakan Şahin: “Milli Savunma Bakanlığı iddialarla ilgili resmi açıklama yapmalı. Söz konusu üs bölgesinin açılmasına, kış döneminde de açık tutulmaya devam edilmesine hangi askerî makam karar vermiştir? Bölgedeki iklim koşulları bilindiğini göre, görüş mesafesinin düştüğü bu durumlar için hangi elektronik veya fiziksel tespit sistemleri planlanmıştır? Planlanmış mıdır?”

Kuzey Irak’ın Hakurk bölgesinde devam eden Pençe-Kilit Operasyonu kapsamında PKK tarafından düzenlenen saldırılarda, iki günde 12 asker hayatını kaybetti.

Askeri uzmanlar, Türkiye’nin Suriye’deki gibi Irak’ta da, PKK’ya karşı sınırın 30-40 km içine girerek kalıcı güvenli bölgeler oluşturduğunu; PKK’nın saldırısının da operasyon sırasındaki bir çatışma değil, bu kalıcı askeri üslere yönelik olduğunu belirtiyor.

Sosyal medyada, Hakurk’ta askerlerin kaldığı üs noktaları olduğu iddiasıyla fotoğraf ve videolar yayınlandı.

Yayınlanan videolarda, üs noktalarındaki çadırların kar altında kaldığı görülüyordu.

Görüntüleri Serbestiyet’e değerlendiren Hakan Şahin, Milli Savunma Bakanlığı’nın iddialarla ilgili resmi bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Şahin’e göre cevaplanması gereken sorular var:

“Bölgedeki iklim koşulları bilindiğine göre, görüş mesafesinin düştüğü bu durumlar için hangi elektronik veya fiziksel tespit sistemleri planlanmıştır? Planlanmış mıdır?

Söz konusu üs bölgesinin açılmasına, kış döneminde de açık tutulmaya devam edilmesine hangi askerî makam karar vermiştir? Bu karar öncesi ne tür bir karargah çalışması yapılmıştır? Yine bu karar oncesi, istihbarat, keşif ve gözetleme, personel, lojistik, ulaşım, moral ve motivasyon konularında askeri planlama usulleri işletilmis mıdır? Hangi karargah seviyesinde işletilmiştir?

Bu üs bölgesi için rotasyon uygulaması var mıdır? Bir asker bu koşullarda aralıksız ne kadar süreyle görev yapmaktadır?

Üs bölgesine ilişkin takviye ve tahliye planları yapılmış mıdır? Takviye ve tahliyenin her zaman mümkün olabileceği mi öngörülmüştür? Bu son olayda takviye yapılabilmiş midir? Tahliyeler olaydan kaç saat sonra yapılabilmiştir?

Bu üs bölgesindeki yeme-icme, barınma, ısınma, emniyet, depolama gibi imkanlarin yetersizligi, üs bölgesinin bağlı olduğu sıralı amirler, tugay komutanı, tümen komutanı, ordu komutanı tarafından yerinde görülmüş müdür? Kaç defa görülmüştür?

Bu durumda olan başka üs bölgeleri de var mıdır? Fiziksel olanakları geliştirilinceye kadar bu üs bölgelerinin kapatılması düşünülecek midir?”

- Advertisment -