Ana SayfaÖZEL HABER“MOSSAD ajanları yakalandı” manşetleri atılan Filistinlilerden 5’i için tahliye kararı verildi

“MOSSAD ajanları yakalandı” manşetleri atılan Filistinlilerden 5’i için tahliye kararı verildi

Ekim 2021’de basında “MİT, MOSSAD’ın Türkiye aleyhinde faaliyet yürüten gizli birimini çökertti” gibi coşkulu manşetlerle duyurulan soruşturma davaya dönüştü. Davanın bugünkü (7 Aralık) duruşmasında Filistinli sanıklardan 5’i tahliye edildi. Tahliye edilenlerden Alkafarna, tutuklanmaları öncesi bilmedikleri kişiler tarafından kaçırıldıklarını ve işkence gördüklerini iddia etmişti. Alkafarna’nın avukatı Ali Çınar: “Tutuklama zamanı nasıl haberler yapıldıysa şimdi de tahliyelerle ilgili haberler yapmalılar.”

Mossad casusluğu suçlamasıyla Ekim 2021’de tutuklanan Filistinli ve Suriyeli 20 sanığın yargılandığı davanın bugünkü (7 Aralık) duruşmasında 5 sanık için tahliye kararı çıktı.

Ekim ayındaki operasyonlar için özellikle hükümete yakın medyada “MİT, Türkiye aleyhinde faaliyet yürüten MOSSAD birimini çökertti” gibi coşkulu manşetler atılmıştı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyadaki mevcut delil durumunu göz önünde bulundurarak Filistinli sanıklardan Nahed Alkafarna, Ahmed Alqıshawı, Ahmed Shaheen, Nıdal Alhelou ve Yasin Abufesenfes hakkında adli kontrolle tahliye kararı verdi.

Tahliye kararı verilen sanıklardan Nahed Alkafarna, davanın 7 Nisan’daki ikinci duruşmasında, tutuklanmalarından önce kaçırılarak işkence gördüklerini iddia etmişti.

“Casusluk için somut delil bulunmadığından tahliye oldu”

Nahed Alkafarna’nın yanı sıra sanıklardan Muhammed Salhab ve Raid Aşur’un da avukatlığını üstlenen Ali Çınar, tahliye kararlarıyla ilgili Serbestiyet’e şunları söyledi:

“Soruşturmanın ilk aşamasından itibaren müvekkilin bahse konu suçu işlemediğini belirttik. Her ne kader müvekkil uluslararası casusluk ile yargılansa da bu suçu işlediğine dair tek bir delil bulunmamaktadır.

“Müvekkil duruşmalarda ısrarla işkence gördüğünü belirtti ancak mahkeme bununla alakalı hiçbir işlem yapmadı. En nihayetinde de bugün müvekkil mevcut suçu işlemediğine dair somut delil bulunmaması sebebiyle tahliye oldu.

“Sürecin takipçisi olacağız. Müvekkillerimin mevcut suçu işlemediği ve beraat edeceklerini göreceğiz.”

“Tahliyeleri de haberleştirsinler”

Ali Çınar, soruşturmanın başlangıcında basında çıkan haberler için de şöyle dedi:

“Basında müvekkilleri suçlu gösteren haberler çıktı. Bu konuda kişi hak ve hürriyetlerinin kısıtlandığını düşünüyoruz.

“Bugünkü kararla birlikte bu dosyada toplam 7 sanık tahliye oldu. Tutuklama zamanı nasıl haberler yapıldıysa şimdi de tahliyelerle ilgili haberler yapmalılar.

“Yargılama sona erdiğinde bununla ilgili gerekli suç duyurularını yapacağız.”

“Savcılık işkence iddiaları için takipsizlik verdi”

Çınar, tahliye olan Alkafarna’nın tutuklanmadan önce kaçırıldıkları ve işkence gördükleri iddiası için şunları söyledi:

“Mahkemede, gözaltı öncesi kim olduğunu bilmedikleri kişiler tarafından kaçırıldıklarını ve o kişilerin istediklerini söylemedikleri takdirde hayatları ve aileleriyle tehdit edildiklerini söylemişti.

“İşkence iddialarıyla ilgili suç duyurusunda bulunduk ancak savcılık bununla ilgili takipsizlik kararı verdi.”

Ortadan kayboldukları haberleriyle gündeme gelmişlerdi

Dosya kapsamında tutuklu bulunan Muhammed Salhab’ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar tutuklanmaları öncesinde ortadan kayboldukları haberleriyle gündeme gelmişti.

- Advertisment -