Ana SayfaHaberlerDünyaNazarbayev’in yeğeni görevden alındı, damadı istifa etti: Tasfiye sürüyor

Nazarbayev’in yeğeni görevden alındı, damadı istifa etti: Tasfiye sürüyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Eski Cumhurbaşkanı Nazrbayev’in yeğeni Abiş’i Ulusal Güvenlik Komitesi başkan yardımcılığı görevinden aldı. Ülkenin en zengin insanı olarak gösterilen Nazarbayev’in damadı Kulibayev de Ulusal Girişimciler Odası başkanlığından istifa etti. Hafta sonu da Nazarbayev’in diğer damatları ülkenin ulusal petrol ve doğal gaz şirketlerinin yönetim kurulu başkanlıklarından istifa ettirilmişti.

Kazakistan’da, ülkeyi 30 yıl boyunca yönetmiş eski cumhurbaşkanı Nazarbayev’in ailesinin ve yakınlarının yönetim kadrolarından tasfiye hareketi devam ediyor. Hafta sonu iki damadı ulusal petrol ve doğal gaz şirketlerinin başındaki görevlerinden istifa eden Nazarbayev’in şimdi de yeğeni ve diğer damadı görevlerini kaybetti.

Nazarbayev’in yeğeni Samat Abiş Ulusal Güvenlik Komitesi birinci başkan yardımcılığı görevinden alındı. Abiş protestolar devam ederken görevden alınarak, “vatana ihanet” suçlamasıyla tutuklanan Karim Masimov’un yardımcılığını yürütüyordu.

Nazarbayev ve Abiş.

Abiş’in görevden alınma nedenine ilişkin henüz detaylı bir açıklama yok. Masimov’un tutuklanmasının ardından Abiş’in de gözaltına alındığı iddiaları ortaya atılmış ancak iddianın doğru olmadığı ortaya çıkmıştı.

Kazakistan’ın en zengin kişisi olarak gösterilen iş insanı, Nazarbayev’in damadı Timur Kulibayev de Kazakistan’ın büyük iş insanlarının birlik oluşumu Ulusal Girişimciler Odası’nın başkanlığından istifa etti.

Nazarbayev’in ortanca kızı Dinara Kulibayeva ile evli olan Kulibayev, Ulusal Girişimciler Odası başkanlığını 2013’ten beri sürdürüyordu.

Nazarbayev ve Kulibayev.

Kulibayev, Kazakistan’da enerji sektöründeki faaliyetlerinin yanı sıra halen Rusya’nın doğal gaz şirketi Gazprom’un yönetim kurulu üyeliğini yapıyor.

Kulibayev, Forbes’un 2018 milyarderler listesinde Kazakistan’ın en zengin insanı olarak yer almıştı.

Ülkenin en büyük bankalarından Narodnıy Bank’ın Kulibayev çiftinin kontrolünde olduğu iddia ediliyor.

Tokayev “kamu bankası özel bankaya döndü” demişti

Tokayev, geçtiğimiz günlerde bir konuşmasında, “Birinci Cumhurbaşkanı’nın döneminde uluslararası standartların üzerinde bir zengin tabakası oluştuğu” demiş, bir kamu bankasının, adını vermediği bazı kişilerin özel bankasına dönüştüğünü söylemişti.

Tokayev’in adını vermeden hedef aldığı kişilerin Kulibayev çifti olduğu iddia ediliyor.

Diğer iki damat da istifa etti

Hafta sonu Nazarbayev’in damatları Dimaş Dosanov ve Kayrat Şaripbayev de görevlerinden istifa etti.

Nazarbayev’in küçük kızı Aliya Nazarbayeva ile evli olan Dosanov, ülkenin ulusal petrol şirketi Kaz Trans Oil’in yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyordu.

Ulusal doğal gaz şirketi Qazaq Gaz’ın yönetim kurulu başkanlığını yürüten Şaripbayev’in de Nazarbayev’in büyük kızı Dariga Nazarbayeva ile birlikte olduğu iddiaları 2013’ten beri gündeme geliyor. İkili yaklaşık 10 yıldır iddiaları doğrulayan ya da yalanlayan bir açıklama yapmadı.

Geçtiğimiz günlerde de Aliya Nazarbayeva’ya ait olduğu iddia edilen bir geri dönüşüm şirketinin faaliyeti, Tokayev’in talimatıyla askıya alınmıştı.

Protestoların henüz devam ettiği günlerde Nazarbayev’e yakınlığıyla bilinen Ulusal Güvenlik Komitesi başkanı Karim Masimov ve Nazarbayev döneminde muhaliflere karşı şiddet eylemleriyle bilinen, “Vahşi Arman” lakaplı suç örgütü yöneticisi Arman Dzhumageldiev protestoları provoke etmekle suçlanarak tutuklanmıştı.

- Advertisment -