Ana SayfaANALİZLER“Netanyahu’nun Adalet Divanı kararını uygulamayacağını açıklamasının ardından İsrail savaşı sanki genişletmek istiyor”

“Netanyahu’nun Adalet Divanı kararını uygulamayacağını açıklamasının ardından İsrail savaşı sanki genişletmek istiyor”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor | “Blinken bu hafta Afrika seyahatinde. Artık Ortadoğu’ya gitmiyor çünkü Netanyahu’ya laf geçiremiyorlar. Netanyahu bu durumda sanki harbi genişletmek ve Batı’da sempatik olmayan İran ve Suriye’yi şu veya bu şekilde işin içine katmak istiyor izlenimi veriyor. Geri çekilme niyetinde değiller.”

Dünya daha da karmaşık hale geliyor…

“Oyun kurucu konumundaki ABD adeta bir oyuncak haline gelmiş vaziyette”

İlk olarak Güney Afrika’nın Adalet Divanı’na İsrail aleyhine açtığı davaya daha fazla katılım olacak gibi gözüküyor. Slovenya, Şili ve Meksika katılmak istiyor. İsrail zor durumda kalacak gibi gözüküyor. Davos toplantısı için İsrail Cumhurbaşkanı İsviçre’ye gitmişti. İsviçre kendisine Uluslararası Ceza Mahkemesi çerçevesinde bir suç duyurusu yapıldığını, bunu araştıracağını söyledi.

Netanyahu’nun Adalet Divanı kararını uygulamayacağını açıklamasının ardından İsrail savaşı sanki genişletmek istiyor gibi bir izlenim veriyor. Vekalet savaşları oluyor İran ile.

Meydan boş kalınca durduk yere İran ile Pakistan birbirine girdi. Yani olaylar iyice karmaşık hale geliyor ve oyun kurucu konumundaki ABD adeta oyuncak haline gelmiş vaziyette.

“İsrail; İran ve Suriye’yi şu veya bu şekilde işin içine katmak istiyor”

Blinken bu hafta Afrika seyahatinde. Artık Ortadoğu’ya gitmiyor çünkü Netanyahu’ya laf geçiremiyorlar. Netanyahu bu durumda sanki harbi genişletmek ve Batı’da sempatik olmayan İran ve Suriye’yi şu veya bu şekilde işin içine katmak istiyor izlenimi veriyor. Geri çekilme niyetinde değiller.

Dünya ticareti bozuluyor diyen ABD, İsrail’in bütün uluslararası hukuku çiğnemesine seyirci kalmak durumunda kalıyor.

Öbür taraftan ise Kuzey Kore dikkatleri üzerine çekmek için “Artık ben birleşmeyi kabul etmiyorum” diyor. Sanki birleşme olacakmış gibi… Olmayacak. Olmayacağı da çok belli. Bu bir hayaldi.

“Türkiye uzaya gitmedi, bir Türk vatandaşı uzay gemisine parayla alındı”

Türkiye uzaya gitti deniyor. Türkiye uzaya gitmedi, bir Türk vatandaşı uzay gemisine parayla alındı. Olay bu. Japonya’nın önemli bir başarısına da dikkat çekmek lazım uzay konusunda: Yakıt sarf etmeden uzaya gitme yolunu buldular. Bu önemliydi.

Dünyanın her tarafında protestolar arttı. Yönetenlerle yönetilenler arasında uçurum büyük ölçüde açıldı.

“Rusya-Ukrayna harbinden artık bahsedilmez oldu”

Rusya-Ukrayna harbinden artık bahsedilmez oldu. Öbür tarafta ise bir belirsizlik var. ABD’de seçimleri kimin kazanacağı meselesi. Trump kazanırsa Ukrayna’ya silah yardımı devam edecek mi? Bu Avrupalıları da çok düşündürüyor. Nitekim ellerini ceplerine attılar ve ‘Biz yardım edelim’ dediler. Çünkü bunun esas itibariyle bir Avrupa meselesi olduğunu ima ediyorlar.

Ben daha önce İsrail’in eski başbakanı Ehud Olmert’in “Hamas’ı büyüten Netanyahu oldu” sözünü hatırlatmıştım. Bu sefer AB Dışişleri Bakanı Borell “Hamas’ı İsrail – Netanyahu yarattı” dedi. Yani İsrail bölgede 1950’lerin başında İngilizlerin “İsrail bu bölgeyi karıştırır” sözünü doğru çıkartıyor.

Ciddi olan kısım şu ki Körfez ülkeleri bu işten uzak duruyorlar. Bölge ülkelerinden Türkiye devre dışı kalmış gözüküyor. Bunda da üzülecek bir şey yok çünkü devre dışı kalmak o kadar kötü bir şey değil. Mısır, Ürdün ve Katar geçici de olsa bir çözüm bulmaya çalışıyorlar.

- Advertisment -