Ana SayfaHaberlerOlimpiyatlardan diğer çok güzel haberler

Olimpiyatlardan diğer çok güzel haberler

Tokyo 2020 olimpiyatlarından bugün Türkiye’ye iyi haberler geldi. Voleybol Milli Takımı son olimpiyat şampiyonu Çin’i 3-0 yendi, ilk madalyalar bronz cinsinden tekvandoda Hakan Reçber ve Hatice Kübra İlgün’den geldi. Ama olimpiyatlarda başka ilginç şeyler de oldu. İki Suriyeli sporcu kardeş yıllar sonra olimpiyat oyunlarında kavuştu, geçen yıl İran’dan Almanya’ya iltica eden kadın tekvandocu İranlı eski takım arkadaşıyla elemelerde karşılaştı, Cambridge mezunu doktoralı matematikçi Avusturyalı kadın bisikletçi Anna Kiesenhofer altın madalya kazandı, 46 yaşındaki efsane jimnastikçi Oksana Chusovitina sekizinci olimpiyatında yarıştı, ilk kez olimpiyat branşı olan kaykayda altın Japonya’da kaldı.

Filenin Sultanları son olimpiyat şampiyonunu yenerek başladı

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, Tokyo 2020’deki ilk maçında son olimpiyat şampiyonu Çin ile karşılaştı.  Filenin Sultanları, mücadeleden 3-0’lık net bir galibiyle ayrılmayı başardı.

Filenin Sultanları, olimpiyat oyunlarındaki ikinci maçında 27 Temmuz Salı günü Dünya Şampiyonası’nda final oynayan İtalya ile karşılaşacak. Maç TSİ 10.25’te başlayacak.

Kaptan Eda: Arkamızda Türkiye gibi koca bir ülke var, bizi seven insanlar var

Karşılaşmanın ardından takım kaptanı Eda Erdem Dündar’ın TRT’ye yaptığı açıklamalar başarının özeti gibiydi:

“Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Biz hayatımızda en iyi yaptığımız şeyi bulduk ve bunu işimiz olarak yapıyoruz. Çok şanslıyız. Biz voleybol oynamayı çok seviyoruz. Bizim hayatımız. Nasıl yaşamak için oksijene ihtiyacımız varsa bizim de yaşamak için voleybol oynamaya ihtiyacımız var. Herkes çok seviyor. Birbirini seven bir takımımız var. Aile ortamı var.”

Eda Erdem Dündar, Çin galibiyetini değerlendirdi

Türkiye’nin ilk madalyaları tekvandodan geldi

Türkiye’nin Tokyo 2020’deki ilk madalyaları ise tekvandodan geldi. Önce Hakan Reçber Boşnak rakibi Nedzad Husic’i 22-13’lük skorla yenerek bronz madalyayı aldı.

Resim

Türkiye’nin ikinci bronz madalyası da 57 kilo tekvandonda yarışan Hatice Kübra İlgün’den geldi.

Resim

İlgün’ün bronz madalya maçında karşılaştığı rakibi Kimia Alizadeh Zonoozi, bu yıl ikinci kez olimpiyatlara katılan Mülteci Olimpiyat Takımı’nın sporcularından biriydi.

Kimia Alizadeh Zonoozi, 2016 Rio olimpiyatlarında İran takımı içindeydi ve bronz madalya kazanmıştı.

İran vatandaşı Azerbaycan Türklerinden olan Alizadeh, 2020 Haziran’ında İran’ı terk ederek Almanya’ya iltica etmişti. Alizadeh medyaya “İran’ın yıllardır oynadığı milyonlarca ezilen kadından biriyim” açıklaması yapmıştı.

Tokyo Olimpiyat oyunlarına mülteci takımının oyuncusu olarak katılan Alizadeh’in karşısında seçmelerde İranlı takım arkadaşı rakip olarak çıktı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E7IEtRSXMAElrp5.jpg

İki eski rakım arkadaşı Kimia Alizadeh ve Nahid Kiani Tokyo’da karşı karşıya geldi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E7IEtzLWQAYrPam.jpg
Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E7JAPvsWQAc3ZoM.jpg

Suriyeli iki kardeş yıllar sonra olimpiyatta buluştu

Tokyo olimpiyatlarından bugün medyaya başka bir buluşmanın da haberi düştü.

2011’de başlayan Suriye iç savaşında ülkesini terk etmek zorunda kalan Alaa Maso ve ülkesinde kalan kardeşi Muhammed Maso, yıllar sonra olimpiyatlar sayesinde buluştu.

Suriye adına yarışacak triatlet Muhammed Maso ile Mülteci Olimpiyat Takımı’nda yer alan kardeşi yüzücü Alaa Maso’nun açılış törenindeki sarılma anı dramatikti.  

2015’te ülkesinden ayrılan Alaa Maso önce Türkiye gelmiş, sonra kaçak olarak 18 kişi ile birlikte bir bot içinde Yunanistan’a göçmüştü. Midilli’ye gelen sporcu ardından zorlu bir süreçle birlikte Almanya’ya ulaşmış ve spor kariyerini devam ettirmeyi başarmıştı.

alaa maso muhammed maso

Doktoralı matematikçi, bisiklet yarışçısı Anna Kiesenhofer, olimpiyat şampiyonu

Cambridge mezunu Anna Kiesenhofer, 125 yıl içinde herhangi bir bisiklet disiplininde olimpiyat madalyası kazanan ilk Avusturyalı olarak ulusunun tarih kitaplarına adını yazdırdı.

30 yaşındaki bisikletçi, triatlon ve duatlon arayışlarına devam etmesini engelleyen koşu yaralanmaları geçirdikten sonra 2014 yılında bisiklet kariyerine başlamış, 2017’nin sonunda sözleşmesinin bittiğini anlayınca spordan ayrılmıştı.

2019’da Kiesenhofer amatör bir binici olarak spora geri dönen Kiesenhofer, 2020 Tokyo olimpiyatlarında Avusturya olimpiyat takımına tek bisiklet sporcusu olarak girdi.

Kiesenhofer, bisiklet kariyeri dışında parlak bir akademik kariyeri var. Viyana Teknik Üniversitesi’nde matematik okuduktan sonra  Cambridge Üniversitesi’nde matematik alanında masterını tamamlamış, son olarak da Katalonya Üniversitesi’nden yine matematik dalında doktora derecesi almış.

Tokyo 2020 Olympics – Anna Kiesenhofer wins women's road race in seismic  shock as Dutch super squad blow it - Eurosport

46 yaşındaki efsane jimnastik sporcusu Oksana Chusovitina olimpiyatlara veda etti

Jimnastikte ise bir efsanenin vedası vardı. Sekiz olimpiyat görmüş 46 yaşındaki efsane jimnastikçi Oksana Chusovitina son olimpiyatıyla spora veda etti.

Jimnasiğe Sovyetler Birliği’nde başlayan Chusovitina, ilk olimpiyatı olan 1992 Barcelona Olimpiyatları’na SSCB’nin yıkılmasından sonra kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu takımıyla katıldı. 1996 Atlanta, 2000 Sydney, 2004 Atina olimpiyatlarına Özbekistan, 2008 Pekin, 2012 Londra olimpiyatlarına Almanya takımıyla gitti. 2016 Rio ve 2020 Tokyo olimpiyatlarında tekrar Özbekistan adına yarıştı. Olimpiyatlarda bir altın, bir gümüş madalyası olan tecrübeli sporcu Tokyo’dan ayakta alkışlanarak ayrıldı.

Resim

Kaykayda ilk olimpiyat şampiyonu Yuto Horigame

Bu sene ilk kez olimpiyat sporları arasına eklenen “kaykay” dalında altın madalyanın sahibi Japon sporcu Yuto Horigame oldu.

Resim
- Advertisment -