Atlantic Council’in sitesinde yer alan makalede, yazarlar, Biden’ın Demokrasi Zirvesi’ne özellikle demokrasi konusunda çalışmalar yapan, bulundukları ülkenin demokratik koşullarına katkı veren isimlerin çağırılmasının düşünüldüğünü belirtiyor. Fried ve Jackson, ulusal çapta anti-demokratik olan bir ülkede demokratik bir işleyişle yönetilen yerel yönetimlerin ülkenin demokrasisine yaptığı katkıya işaret ederek, bu tercihin olumlu bir adım olacağını savunuyorlar.
Makaleye göre, zirveye çağrılmayan bir ülkede görev yapan yerel yöneticilerin davet edilmesi bir olasılık olarak karşımıza çıkıyor. Makalede ayrıca, zirveye sadece devlet başkanlarının değil, farklı partilerden yasama üyelerinin de çağrılabileceği belirtiliyor.
Politico’nun sızdırdığı taslak listeye göre Türkiye, zirveye davet edilen ülkeler arasında yer almıyor. Türkiye’den bir belediye başkanının davet edilip edilmeyeceği ise henüz belli değil. Serbestiyet’e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, kendilerine resmi bir davet ulaşmadığını belirtti.
Biden yönetiminin, 9-11 Aralık 2021’de düzenleyeceği Demokrasi Zirvesi farklı ülkelerin katılımıyla gerçekleşecek ve ana teması özgürlük ve demokrasi olacak. Çin ve Rusya gibi ülkelere karşı uluslararası bir demokrasi blokunun oluşturulmasının amaçlandığı zirvede, Biden’in dış politika ve demokrasi konusunda önemli mesajlar vermesi bekleniyor.
Zirveye hangi ülkelerin davet edileceği ise uzun bir süredir tartışma konusu. Politico tarafından sızdırılan taslak davet listesinde, NATO üyesi Macaristan ve Türkiye bulunmuyor. Buna karşılık demokrasi konusunda uluslararası kurumların uyarılarının muhatabı olan Hindistan, Irak, Polonya, Brezilya, Filipinler gibi ülkeler listede yer alıyor.