Ana SayfaHaberlerÖZEL RÖPORTAJ | Sırrı Sakık: Bahçeli’nin tokalaşması kadar söylemleri de değerli. ...

ÖZEL RÖPORTAJ | Sırrı Sakık: Bahçeli’nin tokalaşması kadar söylemleri de değerli. Yol temizliği yaparlar, biz de oturup konuşuruz

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin TBMM’nin açılışında DEM Partililerin elini sıkmasıyla Ankara’da başlayan çözüm süreci tartışmalarında Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden, DEM Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık Serbestiyet’in sorularını yanıtladı: “Bahçeli’nin tokalaşması kadar söylemleri de değerli. Bahçeli, “Dünyada barış istiyorsak kendi topraklarımızda da bir an önce barışı inşa etmeliyiz” dedi. Bu söz önemli bir söz. Cumhur İttifakı, bunun gereğini yapmalı. Yeni bir çözüm sürecinin olmaması için hiç bir neden yok. Yol temizliği yaparlar, biz de oturup konuşuruz.”

MHP lideri Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “yeni bir dönem” olarak niteleyip, DEM Partisi’ne “Türkiye partisi olma” çağrısı Ankara’da “yeni bir çözüm süreci olabilir mi” tartışmalarını beraberinde getirirken, kimin somut adım atacağına dair tarafların karşılıklı açıklamaları sürüyor.

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden ve DEM Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Serbestiyet’in sorularını yanıtlarken “Bu topraklarda ötekileştirme ve gerginlik politikasının mimarı onlar oldu. Gereğini yapmak da ilk önce onların adım atmasını gerektirir. Bir yol temizliği yapılmalı. Sayın Öcalan’a İmralı’daki tecrit kaldırılmalı” çağrısı yaptı.

“Bu topraklarda barışı sağlamak hepimizin görevi”

Bahçeli’yle TBMM açılışında el sıkışanlardan biri de sizdiniz. Sonrasında DEM’e el uzattığını söyledi Bahçeli. MHP tam olarak ne yapmaya çalışıyor sizce?

“Bu tür girişimleri önemsiyoruz ama biraz da bekliyoruz. Gerçekten ne oluyor, var mı bir karşılığı diye merak ediyoruz. Günün ruhuna uygun söylenmiş bir söz mü, atılacak adımlar var mı, bununla ilgili önümüzdeki günlerde bir yol temizliği yapılacak mı? Hepsini izliyoruz.

Söylemlerin değeri olduğu ortada. Adım atıp atmayacakları konusunda bir öngörüde bulunmak zor bu toprakların buna ihtiyacı var. Aslında bir lütuf da değil. Bu toprakların sorunlarını siyaset dünyası bir an önce çözmelidir. Bu görev ve sorumluluk sadece DEM Parti’ye ait değil. Bu topraklarda yaşayan tüm siyasi partilerin böyle bir sorumluluğu vardır. Böylesi önemli bir süreçten de geçiliyor. Hepimizin ilk önce yapacağı iç barışımızı sağlamaktır. Türkiye’deki tüm halklar ve kimliklerle barışı sağlamaktır.”

“Biz uzaydan gelmedik”

MHP, DEM’e “Türkiye partisi olun” çağrısı yapıyor. Bu çağrıya ne dediniz?

“Yorulduk bunları söylemekten. Türkiye’de bir tek Türkiye halklarının partisi var. O da DEM Parti’dir. Bütün kimliklerin, inançların hayat bulduğu tek parti biziz. Sadece örgütlü yapılar değil, inanç grupları, bireyler, kendisini öteki hisseden herkesin buluştuğu, temsiliyet düzeyinde parlamentoda temsil edilen halkların partisi DEM Parti’dir. Onun için Türkiye partisi demeye gerek yok. Biz uzaydan gelmedik. Biz tüm halklarla uzun yıllardır bu partide beraber siyaset yapıyoruz ve mücadeleyi birlikte örgütlüyoruz”

“Çözüm sürecinin olması için çok neden var”

Yeni bir çözüm süreci başlayabilir mi? İnanıyor musunuz?

“Olması için çok neden var. Olmaması için hiçbir neden yok. Bahçeli’nin de tokalaşmadan sonraki açıklamaları çok önemli. Bahçeli, -Dünyada barış istiyorsak kendi topraklarımızda da bir an önce barışı inşa etmeliyiz- dedi. Bu söz önemli bir söz. Cumhur İttifakı, bunun gereğini yapmalı. Kendileri iktidar. Bu coğrafyada, bu topraklarda ötekileştirme, gerginlik politikasının mimarı kendileri oldular. Şimdi bunu düzeltebilirler.”

“İmralı’daki tecridin kaldırılması lazım”

Ne yapabilirler? İlk adım ne olmalı?

“Bir yol temizliğinden bahsettim. Olgunlaştığı zaman ne yapılacağı oturulur, konuşulur. Barıştan, Kürt sorununun çözümünden bahsediyoruz. Kürt sorununa çözümün ilk adımı İmralı’daki Sayın Öcalan’dır. Öcalan önemli bir siyasal bir aktör. Şimdi Irak’tan tutun, İran’a, Rojava’ya kadar Öcalan çok önemli aktör. Her yerdeki Kürdün üzerinde etkinliği olan bir siyasi aktör. Eğer Ortadoğu’nun barışından bahsediyorsak mesela, burada ilk adımın atılması çok önemli. İmralı’daki tecridin kaldırılması lazım. Diyalog ve müzakere sürecine herkesin dahil edilmesi lazım. Birilerini ötekileştirerek bu topraklarda barışı sağlayamazsınız.”

- Advertisment -