Ana SayfaHaberlerMedya KritikPatronların ‘nöbetleşe iktidar medyacılığı’nda sıra Tosyalı grubunda mı?

Patronların ‘nöbetleşe iktidar medyacılığı’nda sıra Tosyalı grubunda mı?

Demirören medya grubunun Ziraat Bankası’na olan kredi borcunu ödeyemediği ve bu sebeple Tosyalı grubuna devredileceği konuşuluyor. Bu bir nöbet değişimi, çünkü AK Parti döneminde Sabah grubunun TMSF’den Çalık grubuna aldırtılmasından sonra benzer çok sayıda medya operasyonu düzenlendi; bir medya grubunu satın alan patronlar bir süre sonra nöbeti başkasına devretti. Tosyalı Holding haberi yalanladı. Bu vesileyle Türkiye’de AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana büyük medya grupları arasındaki el değiştirmeleri derledik.

Ziraat Bankası’ndan çektiği 675 milyon dolarlık kredi ile Doğan Grubu’nu satın alan Demirören Medya’nın yeniden el değiştirmesi gündemde.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Doğan medya grubunu satın almak için Ziraat Bankası’ndan iki yıl ödemesiz 675 milyon dolar kredi kullanan ve bu krediyi geri ödemeyen Demirören grubu, Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi Fuat Tosyalı’ya ait Tosyalı grubuna satılacak.

2003’ten bu yana iktidarda olan AK Parti döneminde medya grupları birçok defa iktidara yakın şirketler arasında el değiştirdi.

Sabah-ATV grubunun Kalyon’a geçişi

AK Parti’nin önce kendi medyasını yaratmak, daha sonra ise tüm medyaya hâkim olmak amacıyla başlattığı bu uygulamanın ilk örneği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) el koyduğu Sabah-ATV grubunun 2008’de kamu bankası kredisi katkısıyla iktidar yakını Çalık grubuna satılması oldu.

Toplamda 1,1 milyar dolara satılan Sabah-ATV grubu için Çalık grubuna kamu bankaları Halkbank ve Vakıfbank’tan 375’er milyon dolar olmak üzere toplam 750 milyon dolar kredi sağlandı.

Çalık Grubu borçlarını ödeyemez noktaya gelince 2013 yılında Sabah-ATV el değiştirerek Kalyon grubuna geçti.

Kalyon grubunun sahibi Ömer Faruk Kalyoncu Erdoğan’ın damadı, eski Hazine bakanı Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak ile birlikte bu medya ağını yönetti ve yönetmeye de Turkuaz grubu adıyla devam ediyor.

Milliyet – Vatan grubu 2011’de Demirören’e geçmişti

Doğan medya grubu, üzerindeki ağır vergi uygulamaları ve iktidar baskısı nedeniyle medya dünyasından çekilme kararı aldı. Grubun bünyesinde yer alan Milliyet ve Vatan gazeteleri, 2011 yılında Demirören medya grubu tarafından satın alındı.

Star medya grubunun önce Sancak, sonra Yeşildağ’a geçişi

TMSF’nin elinde bulunan bir başka grup ise Genç Parti Genel Başkanı, iş insanı Cem Uzan’ın kurduğu Star medya grubuydu. Önce 24 televizyonu ve Star gazetesi daha sonra da Akşam gazetesi TMSF’den o dönem Erdoğan’a yakınlaşan Ethem Sancak’a satıldı.

2008 yılında ayrıca 360 televizyonu, Güneş gazetesi, Alem FM ve Lig Radyo ile Çukurova Holding bünyesindeki bütün dergiler Sancak grubuna satıldı. Böylece grubun adı TürkMedya oldu.

Sancak, 2017 yılında medya grubunu Erdoğan’ın Pınarhisar Cezaevi’nden arkadaşı Hasan Yeşildağ’a sattı.

30 Aralık 2019 tarihinde Star ve Güneş gazeteleri basılı yayınlarını sonlandırdı; Güneş gazetesinin Akşam gazetesinin eki olarak, Star gazetesinin ise internet üzerinden yayın yapması kararı alındı.

Türkiye’nin ilk özel televizyonu olan Star TV ise TMSF sürecinin ardından Doğan grubuna satıldı, kanalı 2012 yılında Doğuş grubu satın aldı.

- Advertisment -