İl ve ilçe belediye başkan adaylarını açıklamaya devam eden İYİ Parti, uzun yıllar AK Parti’nin Ordu’da önde gelen ismi olan Enver Yücel’i Ordu Büyükşehir adayı olarak gösterdi.
1970 doğumlu olan Yücel, İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra hakimlik ve avukatlık yaptı.
Siyasete AK Parti’nin kuruluşuyla birlikte başladı ve 2001’de AK Parti Ordu Kurucu İl Başkanı oldu.
AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 seçimlerinden itibaren üç dönem üst üste AK Parti’den milletvekili seçildi. Yücel, milletvekilliği dönemlerinin ilk ikisinde Ordu’dan, üçüncü döneminde ise İstanbul’dan seçildi.
Düğünde havaya ateş açınca “maganda”lıkla suçlandı
2005’te kardeşinin nikahı için yapılan düğünde kendisinin ve yine o dönem AK Parti Meclis Grup Başkanvekili olan Ordu milletvekili Eyüp Fatsa’nın havaya ateş açtığı görüntüler tartışma yaratmıştı.
Eyüp Fatsa (solda) ile Enver Yılmaz’ın (sağda) düğünde havaya ateş açtıkları anlar.
Yılmaz, kamuoyundaki tepkiler ve maganda suçlamalarıyla ilgili şunları söylemişti:
“Son üç yıldır kurşun bile almadım. Yanımda silah taşımam. Meclis’e silahla gelmem. Benim silahla işim olmaz. O silah benim değildi. Orada elime bir silah tutuşturuldu ve ben de onu kullandım. Bilinçli, hesaplı ya da şov değil.
“Ben bu ülkede, hakimlik, avukatlık yaptım. Ben nasıl maganda olabilirim? Bunu hak etmiyorum. Maganda tanımı çok ağır.”
10 yıldır belediyenin himayesindeki tiyatro festivalini iptal etti
Milletvekilliği devam ederken 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’nin Ordu adayı oldu ve Büyükşehir statüsünü alan Ordu’nun ilk Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.
Yılmaz’ın belediye başkanı olmasından hemen sonra on yıldır Ordu Belediyesi tarafından düzenlenen Ordu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ni iptal etmesi gündeme gelmişti.
FETÖ iddiaları
15 Temmuz darbe girişiminden sonrası dönemde, Yılmaz hakkında FETÖ soruşturmalarına müdahale ettiği iddiaları ortaya atıldı. Dönemin AK Parti milletvekili Metin Külünk, TRT Haber’de katıldığı bir programda Yılmaz hakkındaki iddiaları gündeme getirdi.
Yılmaz, 5 Eylül 2016’da Ordu’da yerel televizyonların ortak yayınında hakkındaki FETÖ iddiaları hakkında konuştu. Kendisiyle ilgili “Zekeriya Öz’ün yurtdışına kaçırılmasına yardımcı olduğu” iddiası ortaya atıldığını söyleyen Yılmaz şunları söyledi:
“Zekeriya Öz’ün Gürcistan üzerinden yurt dışına kaçmasına yardımcı olanlar arasında benim adımın da olduğu söyleniyor. Zekeriya Öz’e yardım edenler belli. Failler suçunu itiraf etti.
Bu bilgilerin hepsini veren şahıs bizim eski milletvekilimiz, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener. Genel Başkan Yardımcımıza, ‘bu iftirayı atan şahısla bizi yüzleştirin’ dedim. Bir araya gelmedi. Ben o zaman hukuki haklarımı sonuna kadar takip ederim. Bu olayla ilgili Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza her şeyi tek tek anlattım.”
Yılmaz, Külünk’ün katıldığı TRT Haber yayınıyla ilgili olarak o dönem TRT’nin bağlı olduğu Başbakan Yardımcılığı makamında bulunan Ordu milletvekili Numan Kurtulmuş’u eleştirerek şunları söyledi:
“O program, daha sonra iki kez banttan yayınlandı. Gün içinde tekrar yayınlanmasını kasıtlı ve art niyetli görüyorum. Bu işten de ilgili bakanın, Numan Bey’in çıkıp açıklama yapmasını bekliyorum.”
Protokol krizi
23 Temmuz 2017 tarihinde Aybastı ilçesindeki Perşembe Yayla Şenliği’nde dönemin Ordu İl Emniyet Müdürü Suat Çelik’ ile arasında protokol tartışması yaşandı. Tartışmanın ardından korumaları arasında çıkan arbede esnasında Yılmaz’ın Özel Kalem Müdürü Muhammet Bayram Kırış ile Emniyet Amiri Kenan Dağdeviren’in yumruklaştığı anlar görüntülere yansıdı.
O sırada protokolde bulunan o dönem Kültür ve Turizm Bakanı ve Ordu milletvekili olan Numan Kurtulmuş da kavga sırasında etkinlik alanını terk etti.
Eylül 2018’de AK Parti yönetiminin Yılmaz’ın belediye başkanlığından istifasını istediği gündeme geldi. İstifasının istenmesinin arkasında AK Parti Ordu teşkilatı üzerindeki etkisi bilinen Kurtulmuş’un olduğu iddia edilen Yılmaz da adını vermeden Kurtulmuş’u hedef alan şu tweetleri attı:
“Birileri sözlerini unutmuş gibi ama biz unutmadık, unutmayacağız! Firavunlaşmadık, karunlaşmadık, kibre düşmedik. Dilimizin Ali dediğine, kalbimiz Muaviye demedi… ‘Aramızda gizli ve sinsi AKP’liler olabilir’ demişti. Yıllar sonra haklı olduğu ortaya çıktı. Geldiği yere bakılırsa. En gizli ve sinsi kendi çıktı.”
İstifa etti: “Söylenecek o kadar söz var ki”
Yılmaz, iddiaların ortaya atılmasından birkaç gün sonra, 18 Eylül 2018’de Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa etti.
İstifasını Twitter hesabından şu mesajla duyurdu:
“Söylenecek o kadar söz var ki. Hepsini kalbimin derinliklerine atıyorum. Küllensin diye… 23 yıllık aktif siyasi hayatıma son veriyorum. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Ben hakkımı helal ediyorum. Sizlerde helal ediniz. Allah’a emanet olunuz.”
“Bu saat itibariyle İYİ Partiliyiz”
Yılmaz, İYİ Parti’ye katılımı üzerine İYİ Parti Ordu İl Başkanlığı’nda tören düzenlendi. Törene İYİ Parti’nin Ordulu olan İstanbul milletvekili Müsavat Dervişoğlu da katıldı.
Yılmaz törende şöyle konuştu:
“Bu saat itibari ile artık biz de İYİ Partiliyiz. Sizlerin arasında olmaktan ben de memnunum. İnşallah bu önümüzdeki 31 Mart seçimlerinde hem İYİ Parti hem ay yıldızlı rozetimizi mahcup etmeyecek sonuçla birlikte bir zafer ile karşınıza gelmek istiyorum. Biz de o irade var, millette o inanç var. O irade ve inancı parti olarak hep beraber bir araya getirdiğimizde inşallah sonuç alınacaktır.”
Pankart yarışıyla başladılar
Yılmaz, seçim kampanyası sürecinde ilk olarak mevcut Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı olan AK Partili rakibi Hilmi Güler ile girdiği pankart yarışıyla gündeme geldi.
Ordu’nun büyük caddelerindeki her direkte pankartları bulunan Güler ve Yılmaz’ın estetik bir kaygı gütmeksizin afişler asması vatandaşlardan tepki çekti.