İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimleri öncesinde Erzurum’daki mitingine yapılan taşlı saldırı ve devamındaki olaylarla ilgili savcılık iddianamesi tamamlandı.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 28 zanlının olduğu iddianame Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Taşlı saldırı sonucu yaralanan vatandaşlar ile İmamoğlu’nun da müştekileri arasında olduğu iddianamede 28 zanlı için “basit yaralamaya teşebbüs” suçundan 2 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istendi.
Mitinge yapılan taşlı saldırı sonrası 17 kişi hastanelere başvurmuştu.
Yeni Şafak: “Erzurum’daki provokasyonda FETÖ izi: Taş atan istihbaratçı çıktı”
Erzurum’daki olayların ardından Yeni Şafak gazetesi 9 Mayıs’ta “Provokasyondan FETÖ izi çıktı” manşetiyle çıkmıştı.
Yeni Şafak’ın manşetten verdiği, Ersin Çelik’in “Provokasyonda FETÖ izi: Taşı atan istihbaratçı çıktı” başlıklı haberinde şu ifadeler yer almıştı:
“Havuzbaşı Kent Meydanı’nda otobüsün üzerinden konuşan İmamoğlu’nun taraftarları ile oradaki bir grup arasında taşlı kavga çıktı. Taşlar İmamoğlu’nun bulunduğu otobüse de isabet etti.
İmamoğlu’na taş atanlardan birinin kimliği ise Türkiye’nin nasıl karanlık bir provokasyonla karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi. Yeni Şafak’ın edindiği bilgilere göre bu isim Merkez Komutanlığı’nın istihbarat biriminde görevli Uzman Çavuş Muhammet Akif K.
FETÖ’den işlem gören Muhammet Akif K.,’nın hala aktif olarak görevde olduğu öğrenildi. K.’nın FETÖ’den işlem görmesine rağmen pasif bir birime alınmayıp hala en kritik birim olan istihbaratta bulunması ise şaşırttı.”
Soylu: “Ben her zaman olayların arkasına bakarım”
Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da aynı gün Tvnet’te katıldığı programda Keleş’e dikkat çekerek şunları söylemişti:
“Gözaltına alınanlarla ilgili ve olayla ilgili araştırmaları yapıyoruz. Ben her zaman olayların arkasına bakarım. Bunlar önceden planlanmış da olabilir anlık çıkmış da olabilir, siyaset buna açıktır. Meselenin 365 derece her açısına bakıyoruz. Orada bir tek ilk taş atan kişi kafamızı karıştırıyor. Kendisi bir uzman çavuş ve daha önce hakkında FETÖ ile ilgili işlem yapılmış. Zannediyorum adli kontrol ile de serbest bırakılmış ama bu konuda adli tahkikat devam ediyor. Şu anda bütün irtibatlarına, ne yapıp, ne yapmadığına bakılıyor.”
MSB: “2021’de soruşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir”
Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, gözaltına alınan Keleş’in sözleşmesinin feshedildiğini duyurduğu açıklamasında, hakkında 2021 yılında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçlamasıyla başlatılan soruşturma sonucunda “soruşturmaya yer olmadığı kararı verildiğini” duyurmuştu.
İddianamede “FETÖ izi” yok
İddianamenin ne zanlılar arasında bulunan Keleş’le ilgili bölümlerinde ne de herhangi bir yerinde olayla ilgili FETÖ bağlantısından söz edilmedi.
Keleş’in iddianamede yer alan ifadesi şöyle:
“Ben Erzurum Merkez komutanlığında uzman çavuş olarak görev yapmaktayım. Olay günü saat 17:50 sıralarında arkadaşım Serhat MÜNİROĞLU ile birlikte Cumhuriyet Caddesi üzerinde geziyorduk. Havuzbaşı kent meydanına geldiğimiz zaman Ekrem İMAMOĞLU’nun konuşması yeni başlamıştı.
Arkadaşım Serhat ile birlikte miting alanı dışında bulunan şahısların arasına girdik. Miting alanında bulunan bazı şahısların zafer işareti yaptığını görünce ben de sözlü olarak tepkimi gösterdim. Kesinlikle hakaret içerikli kelime kullanmadım. O anlık psikoloji ile elimde çevirdiğim iki lira demir parayı insanlara zarar vermeyecek şekilde yere fırlattım. Yaklaşık 10-15 dakika belirtilen yerde durduktan sonra arkadaşım serhat ile birlikte olayların olduğu yerden ayrıldık. Paraları attığımdan dolayı hiç kimse yaralanmadı. Zira ben paraları yere fırlattım. Kimsenin yaralanmasına sebebiyet vermedim. Miting alanında bulunanlar ve dışında bulunanlar birbirlerine çeşitli materyaller attılar. Hatta atılan bu sulardan bir tanesi bana isabet etti ancak yaralanmam olmadı.”
Olayın ardından MSB tarafından sözleşmesi feshedilen Muhammet Akif Keleş.
“Şüpheden sanık yararlanır ilkesi…”
İddianamede ifadeleri bulunan zanlılar, birbirlerini tanımadıklarını ve İmamoğlu’nu protesto etmek için alana geldiklerini iddia etti. Bazı zanlılar, tesadüfen oradan geçtiği sırada İmamoğlu’nu dinlemek için mitinge gelen bazı kişilerin zafer işareti yapmasından rahatsız olmaları nedeniyle mitinge gelenlere yönelik slogan ve çeşitli cisimler attıklarını söyledi.
Savcılık, “teşebbüs” suçundan ceza istenmesinin nedeni olarak, mağdurların yaralanmasına neden olan taş ve diğer cisimlerin hangi zanlılar tarafından atıldığının belirlenmemesine dikkat çekilerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Şüphelilerin taş, çakmak vs. gibi materyalleri attıkları sabit ise de, yaralama neticelerini gerçekleştiren failler net olarak tespit edilemediğinden ve her fail bakımından ispatlanabilir olan teşebbüs fiili olduğundan tüm failler teşebbüsten sorumlu tutulması gerekmektedir. Her iki durumda da faillerin kastlarında değişiklik olmadığı halde sorumluluklarının farklılaşmasının ceza adaleti bakımından değerlendirilmek gerekirse, kanuni düzenleme sonucunda oluşan bu özel durumdan, her failin, fiilinin ispatlandığı kadarından sorumlu tutulması hakkaniyete ve şüpheden sanık yararlanır ilkesine uygun olmaktadır.”
İddianamede; Erzurum Valisi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı ve Erzurum İl Emniyet Müdürü hakkındaki suç duyurularının işleme konabilmesiyle ilgili izin için yetkili makamlara bildirimde bulunulduğu belirtildi.